NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Elítélték a Szombathelyen zebrán futónőt elütő autóst

Pénzbüntetést, járművezetéstől eltiltást kapott.

A Szombathelyi Járásbíróság büntetővégzésben közúti baleset okozásának vétsége miatt 150 napi tétel pénzbüntetést és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki a vádlottal szemben. A pénzbüntetés egy napi tételének összegét 1.400 Ft-ban állapította meg, így a terhelt összesen 210.000 Ft pénzbüntetést köteles megfizetni, továbbá az eljárás során felmerült 109.223 Ft bűnügyi költséget is.

A vádlott 2019. december 8-án 6 óra 40 körül, még éjszakai sötétségben, de működő közvilágítás mellett, ködös, borult időben közlekedett személygépkocsival Szombathelyen, a Brenner Tóbiás körút

2020.12.23. 06:43

Videó: Vádat emeltek a futónőt a szombathelyi gyalogátkelőhelyen elütő sofőr ellen

/ sokkoló /
nedves úttestén a Kálvária utca felől a Nagyvárad utca irányába. A Brenner Tóbiás körút és a Nárai út kereszteződését követően a Brenner Tóbiás körút úttestét kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi, amelyet a terhelt mintegy 63-66 km/óra sebességgel úgy közelített meg, hogy késve észlelte azt, hogy azon neki bal kéz felől futva megkezdte az áthaladást mintegy 9,4 km/óra sebességgel a sértett.

A vádlott fékezett, de ennek ellenére 1,07 méter fékezett sodródási nyom után mintegy 61-64 km/óra sebességgel elütötte a zebrán már 8,9 métert megtevő sértettet, aki felcsapódott a motorháztetőre és a szélvédőre, majd onnan az úttestre esett. Amennyiben a terhelt az elvárható 24–30 km/óra sebességgel közelítette volna meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, úgy késedelemmentes reakció esetén akár lassító fékezéssel, míg a balesetkori reakció pontjában akár intenzív fékezéssel is megállíthatta volna járművét az elütés helye előtt. Amennyiben a lakott területen megengedett 50 km/óra sebességgel halad, úgy késedelemmentes reakció esetén lassító fékezéssel is elkerülhette volna a balesetet. 

A sértett a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló –180 nap tényleges gyógytartamú– súlyos testi sérüléseket, egyebek mellett többszörös végtagtörést, a tüdő zúzódását szenvedte el, amelyekből a mellkasi főér ívének területén elszenvedett sérülések következtében műtéti ellátást igénylő állapot miatt maradandó fogyatékosság keletkezett.

A végzés jogerős.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

ltk70: *z*rt *zt sz*r*nt*m m*g g*nd*ld *t :) ...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
iszek: S*h*v*t*l. Sh*w- h*v*t*l. * sz* sz*r*s ( m*jdn*m sz*r*st *rt*m...
Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek
gaful: *z,h*gy * l*ngy*l*k m*t g*nd*ln*k,*z * sz*v*r*n j*g*k! N*k*nk m...
Nem lesz egyszerű az oltás a kínai vakcinával
gaful: Sz*r*nt*m m*g *nk*bb *z *lt*s f*nt*ss*g*t k*ll*n* *l*t*rb* h*ly...
Mintha csak a novemberi csúcs lenne: 4385 új fertőzött és 120 halott
csarli: "*z *l*r* t*rv*z*ttn*l *lcs*bb l*tt * F* t*r* ny*lv*n*s v*c*...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat