NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Nyugat-túra

A templom, amit majdnem kettévágott a trianoni határ

Rönökön, a Szent Imre templomnál jártunk. Most szép, de volt idő, amikor romosra gyalázták. Küzdelmes idők tanújaként magasodik a fák fölé.

Irén néni segítőkészen mutatja, merre is kell menni, igaz, e sorok írója tizenegynéhány évvel ezelőtt járt már itt. Akkor is és most is lenyűgözte, ahogyan a dombok és a fák fölött az egyik kanyarban előtűnik a tűhegyes torony. Mintha egy eldugott, mesebeli falu rejtőzne a lombok között.

Leheletnyire az országhatártól

Tekergetni kell a kormányt, az utat ugyan leaszfaltozták bő tíz éve, de már kátyúsodik, erős, kanyargós emelkedő következik, aztán hirtelen kitágul a tér, és előttünk áll a Szent Imre templom.

Mint egy mesebeli falu, úgy bújik a fák közé
fotó: Vágvölgyi Bálint

A 8-as főút mentén, Körmend és Rábafüzes között fekvő Rönökön, pontosabban a falu szélén vagyunk, leheletnyire a magyar-osztrák határtól. A rendszerváltás előtt nem is nagyon tudtunk róla, hogy áll itt egy méltóságteljes, szép templom. Küzdelmes idők tanúja.

Fenségesen, magányosan
fotó: Vágvölgyi Bálint

A Szent Imre templomot még a 19. század második felében építették. Azért ide, mert nem csak a rönökieknek készült, hanem a mára a határ túloldalára, Ausztriába került falvak lakóinak. 20-25 perces sétával több faluból is elérhető volt, a legmagasabb dombra épült, ha nem lenne körben erdő ellátnánk egészen Németújvárig, azaz Güssingig.

Szögesdrótot húztak mellé

A trianoni döntés és később a kommunista államhatalom aztán megpecsételte a sorsát. A térképen, íróasztal mellett húzott vonal éppen az épület egyik falától pár méterre húzódik, ez majdnem végzetesnek bizonyult számára.

Figyelem, államhatár!
fotó: Vágvölgyi Bálint

A templom előtt kis pihenőhely, padokkal, van egy kis színpad is, időnként rendezvényeket is tartanak, tábla mutatja, hogy itt halad a vasfüggönyről elnevezett túraútvonal. Az aszfaltos út halad tovább, a határt jelző zászlós oszlopokon túlra. Odasétálunk, két lépés és máris Ausztriában vagyunk. Közel 30 évvel ezelőtt itt még szögesdrót állt.

A padokon túl már Ausztria van
fotó: Vágvölgyi Bálint

A templom élete azonban tovább folyt, egészen a II, világháború utáni kommunista hatalom paranoiájának erősödéséig. A falu akkor még helyben élő plébánosát zaklatták, ő 1951-ben átvágta a szögesdrótot és Ausztriába menekült. A templom pedig a tiltott területre került.

40 évnyi rombolás

39 évig senki sem közelíthette meg a templomot, csak a határőrök. A helyi történetek szerint sokszor élesre töltött fegyverrel figyelték egymást a magyar és osztrák katonák itt, de van olyan legenda is, hogy egy idő után némi barátkozás is ment, cigaretta és italcserélgetéssel.

Így nézett ki a rombolás után
fotó: Forrás: bucsujaras.hu

De a templomot nem kímélték, és bármennyire szomorú is, ez a magyar határvadászokra vonatkozik. Nem csak az idő és az elemek rombolták, hanem a határőrök is. A templom egyre inkább romhoz hasonlított, a 70-es években el is akarták bontani, de nem találtak olyat, aki vállalta volna a munkát.

És így
fotó: Forrás: bucsujaras.hu

Bemegyünk a templomba, újnak tűnnek a padok, kétoldalt a falon a keresztút eseményeit jelképező táblaképek, szemben kis oltár. Az áprilisi napsütésben a színes ablakok vidám színeket festenek a padlóra.

24 éve támadt fel

Körbesétálunk, most már nehéz elképzelni, hogy valamikor még a tető is hiányos volt, és - állítólag - tüzet is raktak odabent. látszik, hogy van élet a templomban, a rábagyarmati egyházközséghez tartozik, onnan jár át a plébános misézni.

A színes ablakok...
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az osztrák oldalról jobban látszott a templom fokozatos rombolása, az osztrák hívek évtizedeken át tervezték, hogy valamikor felújítják a templomot. A politikai enyhülés és a rendszerváltás közelgő szellője hozta el a megoldást, 1989-ben Stefan László eisenstadti megyéspüspök tárgyalásokat kezdett Konkoly István, akkori szombathelyi megyéspüspökkel.

...vidám mintákat festenek a padlóra
fotó: Vágvölgyi Bálint

Gyűjtés indult az osztrák oldalon, 1989 őszén statikailag megerősítették a templomot, elkészült az új tetőszerkezet, majd 1990-ben belülről újították fel a boltozatokat, majd helyreállították a külső vakolatot. 1991. augusztus 19-én II. János Pál pápa a szombathelyi repülőtéren tartott miséje végén áldotta meg a templom új keresztjét, melyet 1991. szeptember 14-én helyeztek fel ünnepélyesen a 42 méteres magasságba. A felújított templomot 1992 szeptemberében szentelték fel.

Autó jön, a sofőr integet

Körülöttünk tombol a tavasz, a fűben virágok bújnak, kellemes a környék. Kiváló kirándulóhelynek is, a határt itt os át lehet lépni, a legközelebbi osztrák falu 2,5 kilométerre van. Közben autó érkezik az osztrák oldalról, osztrák diplomata rendszámú, a sofőr barátságosan int és megy tovább Rönök felé.

Elköszönünk
fotó: Vágvölgyi Bálint

Mi is indulunk, még be kell köszönni Irén néninek, és elmondani, abszolút nem bántuk meg, hogy meglátogattuk a templomot. Közben abban reménykedünk, hogy a legújabb politikai paranoia nem húz fel újabb vasfüggönyt a rönöki Szent Imre templom mellé.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után