NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Ezeket az elemeket ne használják a gyerekjátékokhoz

26 fajta galvánelemet vizsgáltak a fogyasztóvédők. Az eredmény megdöbbentő.

A galvánelemek hulladékként nehézfém (ólomkadmium-higany) tartalmuk miatt elsősorban környezetvédelmi okokból fokozott figyelmet igényelnek. Ha az elem megsérül, a benne található higany elkezd párologni és így légzéssel, vagy akár bőrrel érintkezve is bekerülhet a szervezetbe. Jellemzője, hogy a szervezetből nem ürül ki, hanem felhalmozódik, és nagyon kis mennyiségben is idegrendszeri, emésztőszervi problémákat okozhat, továbbá károsíthatja az immunrendszert, a tüdőt, a vesét, a bőrt vagy akár a szemet is.

fotó: Nyugat.hu

Ezért nagyon fontos a higany tartalmú galvánelem hulladékok begyűjtése és azok biztonságos tárolása. Az emberi egészség és a környezet megóvása érdekében 2015. október 2-tól tilos a 0,0005 tömegszázaléknál nagyobb higanyt tartalmazó elemek és akkumulátorok forgalomba hozatala.

Azok a gombelemek, amiket a szabályozás életbe lépése előtt már forgalomba hoztak és higanytartalmuk nem haladja meg a 2 tömegszázalékot, a készletek kimerüléséig forgalmazhatóak a szigorú jelölési szabályoknak való megfelelés mellett. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 26-féle gombelemet vizsgált. Ebből 16 esetben a higanytartalom meghaladta a vonatkozó határértéket. A fogyasztóvédelmi hatóság a nem megfelelő termékeket kivonja a forgalomból - közölte a NFH.

A vizsgált elemek listájáért és az eredményért kattintson ide !

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: *z *g*z l*nn* *kk*r, h* l*nn* f*lyt*t*s*. *tt *z*nb*n m*gsz*n*k ...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
fgzb: " D*m*kr*c**" " Gl*b*l*z*c**" " N*mz*t* ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
okoska1122: R*m*l*m v*gr* *z *x*m!!...
Frontálisan ütközött két autó Hegyhátsálnál
TheOldBarbers: *nny*r* *z*rt n*k*d s*ncs *g*z*d. * k*r*kp*r *t * f**tt*l p*rh*z...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
mikornyicki: *k*s p*ld*j*, h*gy m**rt k*ll*n* m*n. Kr*ssz v*zsg* * k*r*kp*r*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton