NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Elakadt a Czeglédy-ügy: újra kell kezdeni az eljárást?

Miután megszűnt Czeglédy Csaba EP-választással átmenetileg megszerzett mentelmi joga, az ügyészség azonnal folytatni akarta a 2015 óta zajló büntetőügyet, a bíróság viszont ezt elutasította.

Ennek oka, hogy a büntetőeljárási törvény alapján megszűnt a Czeglédy Csaba ellen folytatott eljárás. A Szegedi Törvényszék nem tudott mit tenni, elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amiben a vádhatóság azt kérte a törvényszéktől, hogy vigye tovább az eljárást most, hogy már nincs a mentelmi jog miatt mentessége a baloldali politikus-jogásznak - tudta meg a hvg.hu .

A problémát az okozza, hogy miután az EP-választáson a DK jelöltjeként Czeglédy mentelmi jogot szerzett, a bíróság kérte a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), hogy ezt függesszék fel, ne legyen akadálya a büntetőügynek. Csakhogy az NVB-ben végül az ellenzéki tagok összefogásával ezt leszavazták, ezért a bíróságnak májusban meg kellett szüntetnie az eljárást , nem pedig felfüggesztették azt.

Ez viszont azt jelenti, hogy a

Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás befejeződött, többé nincs vele szemben folyamatban büntetőügy

- idézte a lap a bírósági iratot. Vagyis hiába kéri a vádhatóság a büntetőügy folytatását, egy hivatalosan megszűnt ügyet legfeljebb újrakezdeni lehet, de folytatni nem.

A lényeg tehát, hogy mivel nincs a folytatásra egyértelműen lehetőséget adó paragrafus, elkaszálta az ügyészségi indítványt. A törvényszék döntése ellen még lehet fellebbezni, amivel az ügyészség valószínűsíthetően élni is fog. Illetve az ügyészség számára ezután is nyitva áll a lehetőség, hogy újra vádat emeljen Czeglédy Csabával szemben.

A baloldali politikus ügyvédje, Hankó Faragó Miklós szerint teljesen homályos, mi történik majd ezután, mert erről a büntetőeljárási törvény nem rendelkezik egyértelműen. Az is bizonytalan, hogy honnan kell újrakezdeni az ügyet. Hankó Faragó szerint a gyanúsításig kellene visszamenni, vagyis elölről kell kezdeni az eljárást.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?