NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

El fog bukni a Facebook, lejtőre kerül az Apple

Mégpedig épp úgy, mint a Római Birodalom vagy a Microsoft. Mert minden nagy titánra ez a sors vár.

Izgalmas fejtegetésre bonyolódott a brit Guardian újságírója: John Naughton szerint megtanította nekünk a történelem, hogy semmi sem tart örökké, és ez a mai technológiai óriásokra is érvényes lesz. Paul Kennedy A nagyhatalmak tündöklése és bukása című könyvét citálja példaként, ami végigvezette, hogy sem a Római Birodalom, sem az 1600-as évek Spanyolországa, sem Franciaország a bourboni vagy bonapartista alakzatában, sem Britannia az ő királyi dicsőségében nem tudta sokáig fenntartani a globális fölényét. Mindegyik szétesett, beleveszett a történelem emlékezetébe, és minél lassabb volt ez a folyamat, annál jelentéktelenebbé váltak a végén.

És mit látunk most az Apple-nél? Azt, hogy ugyan az előző negyedévhez képest további irgalmatlan összeggel gyarapodott a nettó nyereségük (13,1 milliárd dollárral), ami így önmagában szépen hangzik, és Tim Cook vezérigazgató is széles vigyort produkál a legfrissebb fotókon, de a helyzet az, hogy ez megegyezik az egy évvel korábbi szinttel. A Wall Streeten ennél azért nagyobb bummot vártak, csalódtak az elemzők, aminek meg is lett az eredménye: tíz százalékot esett az almás csodacég részvényárfolyama. Vagyis az Apple eddigi brutális hízásának vége - ha csak nem rukkol elő a egy újabb forradalmi eszközzel.

Fotó: Idownloadblog.com
fotó: www.idownloadblog.com

Aztán itt van a Facebook, ami egymilliárd felhasználójának lassan, de biztosan elérhetővé teszi legújabb, egyszerre nagyszerű és ijesztő fejlesztését, a Graph Search keresőt, ami azonban már most felvet súlyos adatvédelmi kérdéseket, ahogy a szolgáltatást tesztelő Indexes újságírók is megírták - és azt sem érdemes felednünk, hogy a közösségi oldal már korábban is többször kivillantotta foga fehérjét, Naughton szerint pedig ez folytatódni is fog.

A Microsoft sorsára jutnak?

Ahogy írja: az emberek egyelőre szeretik a Facebookot, de

ahhoz, hogy még több pénzt sajtoljon ki a júzerekből, a Wall Street lakóit pedig elégedetté tegye, muszáj lesz egyre tolakodóbbá és manipulatívvá válnia.

És ezért lesz egy idő múlva éppolyan lábjegyzet az internet históriájában, mint a Microsoft, ami a kilencvenes években királyként ült a piac tetején (ma pedig már mindenki csak viccként tekint egykor legendás böngészőjükre, az Internet Explorerre, tavaly megjelent első jelentősebb táblagépüket, a Surface-t pedig letaglózó hibákkal dobták a piacra - tesszük hozzá mi).

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*nth* *gy h*t* *zt m*r *lv*st*m v*ln*, cs*k *pp*n n*m *rk*z*tt ...
Újabb nagy adag orosz vakcina indult útnak vasárnap Magyarország felé
gaful: * k*n** v*kc*n* s*mm*v*l s*m r*ssz*bb,m*nt * t*bb*!* f*l Sz*rb**...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Vasi: *tt n*m *s *z * l*gn*gy*bb pr*bl*m*,h*gy k*t m*v*l *lt*n*k b*, h...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
fgzb: M**t*n sz*nt* * t*lj*s s*jt* * t* k*z*t*kb*n v*n, *m*t *l*p*s*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
angelica: G*nd*l*m *z cs*k *nny*t j*l*nt, h*gy * k*n** v*kc*n* *s m*gk*pj*...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?