NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Múltbanéző

Egyszer volt, hol nem volt: a szombathelyi könnyűipar egykori zászlóshajója, a Latex

Szállodát és jégcsarnokot is álmodtak a nagymúltú textilipari cég helyére, végül azonban lakásokat építettek a területére. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába!

A rendszerváltás előtti história

A könnyűipari cég története egészen 1922-ig nyúlik vissza, hiszen Alexander Putsch, a Burgenlandban, Pinkafőn működő textilgyár tulajdonosa ebben az évben jelezte Szombathely akkori vezetőinél, hogy termelőüzemet szeretne létesíteni a vasi megyeszékhelyen. A város képviselő-testülete persze örömmel járult hozzá a gyáralapításhoz. A jelenlegi telephelyen 1923. április 20-a óta működik lakástextil termékeket gyártó cég. Az üzem alapításakor a Putsch Sándor Gyapjúáru, Szőnyeg és Takarógyár Betéti Társaság Szombathely nevet viselte.

A vállalkozás 1939-ig szépen fejlődött. A második világháború ideje alatt a polgári takarók mellett az Írottkő utcában nagyobb mennyiségű honvédségi takarót is készítettek. A háborús helyzet miatt a gyár hadi üzemmé vált. Az 1945 és 1949 közötti időszak sok szenvedést hozott a városra, valamint a gyárra is. Szerencsére a bombatámadások nem érintették a gyár területét, így az üzem nagyobb károk nélkül vészelte át a megpróbáltatásokat. A németek kivonulását követően a gyár újraindult, ám többször zavarta meg az egyre élénkebben érzékelhető termelést a szén- és nyersanyaghiány.

Még több képért kattintson!
fotó: BDK archívum - Tóth Imre, 1979.

1949-ben a céget államosították. Ezután már Takarógyár Nemzeti Vállalat néven működött tovább. A vállalat 1949 és 1963 között élte virágkorát. Ebben az időszakban az elsődleges cél a termelés növelése volt, melyhez a szakmai gárda erősítésén túl az elavult gépek cseréjére is szükséges volt. Több üzemrésszel bővült a vállalat: ekkor készült el az új szövöde, és a fonalraktár épülete. A választék a gyapjú és vigone termékeken kívül műszálas takarókkal bővült.

A Lakástextil Vállalat 1963-ban öt gyár, a szombathelyi Takarógyár, a kőszegi Bútorszövetgyár, a kőszegi Posztó és Nemezgyár, a tatai Szőnyeggyár és a Soproni Szőnyeggyár egyesülésével jött létre. Ez utóbbi 1971-ig volt a Latex gyáregysége. 1978-ban csatlakozott a Lakástextil Vállalathoz a Szombathelyi Pamutipari Vállalat, mely később a Latex Szombathelyi Fonó- és Szövőgyára nevet vette fel.

Még több képért kattintson!
fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Azokban az időkben belföldön és külföldön egyaránt felgyorsult a lakáskultúra fejlődése, és a korszerűbb bútorok megjelenésekor a figyelem a lakástextíliákra irányult. A 80-as évek végén aztán, mint sok más magyar cég, a Lakástextil Vállalat is nehéz anyagi helyzetbe került. A cég a 90-es években aztán tönkrement, a gyáregységek különváltak, majd megkezdődött az egyes gyárak elleni csődeljárás.

(Forrás: www.latex2000.com, Napi Gazdaság)

Eleinte nagy tervek, végül nagy kudarc

A Latex mint anyacég a rendszerváltást követő években ment csődbe, a gyárakat önállósították, de azok így sem tudtak talpra állni. 1999-ben magyar magánszemélyek vásárolták meg, és előbb Latex Szombathely Kft., majd Latex 2000 Textilgyártó és Forgalmazó Zrt. néven működtették az üzemet. (Utóbbi cég szintén 100 százalékos hazai magántulajdonban volt.) Eleinte úgy tűnt, hogy a termékválaszték bővítésével, továbbá új piacok felkutatásával az üzem szép jövő előtt állhat. 2001 tavaszára azonban kiderült, hogy a forint erősödése és a minimálbér emelése miatt a tervezettnél jóval kisebb a társaság árbevétele.

A dolgozók számát ettől kezdve fokozatosan csökkentették, a veszteséges szőnyeggyártást pedig le is állították. Az uniós csatlakozást követően már nemcsak a távol-keleti, hanem a nyugat-európai konkurenciával is meg kellett küzdenie a társaságnak, ez újabb piacvesztést okozott. 2005-ben aztán a kelmefestő üzemet is bezárták. 2007-ben a társaság tulajdonosai technológiai fejlesztéssel és új termékek bevezetésével próbálkoztak, de azt források hiányában végül nem sikerült megvalósítani.

A cég számára a végső tőrdöfést az jelentette, amikor az egyik multinacionális partnerük már nem tőlük, hanem Csehországból vásárolta meg a számára szükséges termékeket. A társaság tartozásai folyamatosan növekedtek, 2010-re pedig odáig fajult a helyzet, hogy a termelést le kellett állítani. A zrt. felszámolása a Vas Megyei Bíróság döntése nyomán napra pontosan 2011. február 8-án kezdődött, a még megmaradt dolgozók munkaviszonya 2011. március 1-jei hatállyal szűnt meg.

Budapesti cég a telephely tulajdonosa

A Latex esetében a szükséges eljárást a fővárosi Pro-Creditor Felszámoló és Vagyonkezelő Kft. végezte. Dallos Endre felszámolóbiztostól 2012 márciusában megtudtuk, hogy a Latex 2000 Zrt. a még jóval a felszámolás előtt, 2007-ben egy ingatlanhasznosító cégnek, nevezetesen a fővárosi székhelyű Ister Terra-Invest Kft.-nek adta el a területet, majd ettől a társaságtól bérelte vissza a telephelyet.

Az Ister Terra-Invest Kft. tehát a kezdetektől fogva értékesíteni akart a területet, bár sokáig nem voltak konkrét elképzelések arról, hogy kinek és milyen célra. Ökrös Sándor elmondta, hogy több ötlet is felvetődött, a szociális lakások kialakításától egészen a szállodaépítésig. Korábban pedig voltak, akik jégcsarnokot, vagy éppen magánkórházat álmodtak a nagy múltú Latex helyére.

A földdel vált egyenlővé

2012. május 25-én pedig végleg eltűntek a helyi könnyűipar zászlóshajójának, az egykori szombathelyi Latex vállalat gyárépületének falai. Az üzemet több robbantással bontották le, amelyek közül mindegyiket dokumentáltuk fotókkal és videókkal is.

Áprilisban volt egy kísérleti robbantás. Egy liftaknánál tesztelték a szakemberek a robbanóanyag hatását az épületen, ugyanis az építésnél nem spórolták ki az építőanyagot. Cikkünk fotókkal és videóval ide kattintva olvasható.

2012.04.27. 17:49

Próbarobbantás a Latex gyárépületnél - videóval

/ könnyű 4 hsz. /
Úgy száz ember gyűlt össze nézőként arra a robbantásra, amivel a szakemberek kipróbálták a robbanóanyag hatását az épületre. Most semmi nem dőlt össze.

Május 11-én aztán precízen, a terveknek megfelelően döntötték romba a szakemberek a Latex gyárépületének felét. A detonáció kilométerekről hallatszott. Közel 700 lyukat fúrtak a pillérekbe és egy-egy lyukba 3-4 dekagrammnyi robbanóanyag került, ettől roskadt össze pillanatok alatt az épület. Cikkünk képgalériákkal és videókkal ide kattintva olvasható.

2012.05.11. 17:59

Felrobbantották a Latex felét - Videók az összeomlásról

/ könnyű gal. 11 hsz. 1 kapcs. /
Robbanóanyaggal "kirúgták" a Latex gyárépületének lábát és megroppantották az emeleteket is, a gyárépület kijelölt része másodpercek alatt összeomlott.

Május 17-én következett a liftakna halála. Sok diák és jópár felnőtt nézte meg ezt a robbantást, ami másodpercek alatt döntötte romba a liftaknát, ami dacolt a robbanóanyaggal a legelső próbarobbantáson. Cikkünk fotókkal és videókkal ide kattintva olvasható.

2012.05.17. 18:22

Apokaliptikus porfelhő Szombathelyen - robbant a liftakna

/ könnyű gal. 4 hsz. 6 kapcs. /
Öt óra után egy perccel és mindössze pár másodperc alatt semmisült meg a Latex próbarobbantáson sértetlenül állva maradó liftaknája. Videón is mutatjuk.

Május 25-én jött az utolsó nagy durr, vagyis a Latex vége. Azon a péntek délutánon hatalmas robaj rázta meg a környéket, sokan kíváncsiak is voltak és nézőként sereglettek a robbantás közelébe. Eldőlt az épület maradéka is, hatalmas porfelhőt és törmelékhalmot hagyva maga után. Ezzel véget ért egy korszak - mondták sokan. Igaz az a korszak már a gyár bezárásakor lezárult. Cikkünk képgalériákkal és videókkal ide kattintva olvasható.

2012.05.25. 19:25

Véget ért a robbantássorozat: végleg ledőlt Latex-gyár

/ hírek gal. 4 hsz. 2 kapcs. /
Péntek délután sokan hallhattak hatalmas durranást Szombathelyen, a Latex-sorozat utolsó epizódjaként ledöntötték a gyárépület még álló részét.

Ezt követően nem sok változás történt, egy évvel a robbantás után még mindig halmokban állt a törmelék, két évvel később is csak annyit lehetett tudni, hogy takarítani kezdték a területet, a hasznosítására elképzelések voltak, de konkrét terv nem. 2014-es cikkünk erről itt olvasható.

2014.03.21. 10:00

Halomban áll a törmelék a Latex helyén

/ közélet gal. 4 kapcs. /
Már majdnem két éve, hogy elbontották az egykori gyárat, de a területtel azóta sem történt semmi. Utánajártunk miért.

2016-ban aztán munkagépek lepték el a területet,

2016.03.31. 16:47

Munkagépek lepték el az egykori Latex helyét

/ közélet gal. 1 hsz. /
Szombathelyen megint épül valami.
és kiderült, hogy lakóparkot építenek,
2017.04.18. 15:00

Egy pillanatra nem figyeltünk oda, és egy komplett lakópark kezdett el kinőni a földből Szombathelyen

/ (x) /
Hamarosan elkészülnek a Gyöngyös-patak Lakópark vadiúj, energia-hatékony lakásai.
aminek sokan örültek, hiszen hasznosul a terület és nem fog ott állni üresen egy frekventált helyen. Ma pedig így néz ki a szombathelyi könnyűipar egykori zászlóshajójának, a Latexnek egykori telephelye:

fotó: Mészáros D. Zsolt
Még több képért kattintson!
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

westend: Sz*m*kk*l v*gy*zz p*p*, s*k*r*lt r*nggy* *gn*d * m*n*p....
Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen
ltk70: *nk*bb t* "ny*g*dj b*k*n", s*nk*t n*m *rd*k*l *z *kny*m*...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere
Ddd911: M*rt v*l*sz*n*l*g sz*p k*s k*mm*nt h*b*r* l*nn* b*l*l*. *lt*tt v...
Több mint 22 ezer fertőzöttet találtak hétvégén
eheti: B*c*gl*mv*n b*cs* * sz*g*rt*. D* l*g*l*bb n*p*nt* k*p t*bb *l...
Az ország nagy részén emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben
kovacsg: F*nt*szt*k*s z*n*k*r, f*nt*szt*k*s *mb*r. N*m *gysz*r v*lt*m k*n...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere