NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Egymillió forintot kap a várostól a szombathelyi e-sport

Nemény András és Illés Károly Counter-Strike-kal dönthetik el vitáikat.

Ha minden jól alakul, a jövő évben Nemény András polgármester és Illés Károly ellenzéki frakcióvezető League Of Legends vagy Counter Strike meccsek formájában jutnak dűlőre a kényes vitákban.

Ez természetesen nem igaz, de Horváth Attila alpolgármester nem szalasztotta el az alkalmat, hogy ezzel a poénnal nyissa meg az eSport Szombathely Sportgyesület és a városvezetés közti együttműködésről szóló sajtótájékoztatót.

Akik elmúltak 30 évesek, azoknak könnyen fejfájást okozhat, hogy mit is jelent az a bizonyos E a sport előtt. Az elektronikus sport, vagy röviden e-sport tulajdonképpen azt jelenti, hogy a videójátékokat ma már nem csak otthon a számítógép előtt, és főleg nem csak unaloműzés gyanánt lehet játszani, hanem sportágként is. Mint minden más sportban, itt is versenyző felek mérik össze tudásukat, meghatározott szabályrendszeren belül játszanak, pontokért küzdenek, és a legjobbakat jutalmazzák.

Horváth Attila, Halmos Máté és Hajmási Milán
fotó: Horváth Gábor

Habár ma már világszerte egyre elfogadottabb az e-sport, még mindig komoly viták folynak arról, hogy mennyi előnye vagy hátránya származhat egy e-sportolónak ebből, hogy a videójátékozást lehet-e sportnak tekinteni és hogy szükség van-e egyáltalán arra, hogy a mindenkori politika szerepet vállaljon ennek fellendítésében.

Az együttműködésről szóló sajtótájékoztatón többek között ezekre a kérdésekre is igyekezett választ adni Horváth Attila sportért felelős alpolgármester és az eSport Szombathely Sportegyesület képviseletében Halmos Máté elnök, valamint Hajmási Milán elnökségi tag.

Így néz ki egy komolyabb Counter Strike-verseny
fotó: alienwarearena.com

A szombathelyi egyesület - hangzott el - egy éve foglalkozik a videójátékok pszichológiai hátterével, egészségügyi és közösségszervező hatásaival. Eddigi tevékenységük során főként középiskolákba látogattak el, különböző videójátékokkal kapcsolatos előadásokat tartottak, de kisebb versenyeket is szerveztek diáknapokon. Hosszútávú terveik között szerepel, hogy fellendítsék Szombathelyen az e-sportolók közösségi életét, kimozdítani őket a virtuális térből, hogy ne csak otthon a négy fal között hódolhassanak hobbijuknak, hanem legyen egy jól felszerelt, nyitott tér, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek, együtt játszhatnak és versenyezhetnek.

Másik fő céljuk, hogy szoros együttműködésben pszichológusokkal, szemészekkel és ortopéd orvosokkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy az e-sport a jövőben ne egy egészségre káros szenvedély legyen és a családokon belül ne egy folyamatosan visszatérő konfliktus forrása.

Horváth Attila, Halmos Máté és Hajmási Milán
fotó: Horváth Gábor

Horváth Attila alpolgármester elmondta, hogy a város költségvetéséből most egy millió forintot tudnak az egyesület céljaira fordítani. A tervek megvalósítására ez az összeg ugyan nem elég, de a kezdetekhez igen. A szombathelyi városvezetés számára azért fontos a szoros együttműködés az eSport Szombathely Sportegyesülettel, mert – az alpolgármestert idézve – „igyekszünk olyan projektek megvalósításában segíteni, ami jó a fiatalok számára. A politikusok is össze ülhetnének, és megpróbálhatnának döntéseket hozni ilyen témákban, de be kell látniuk, hogy egy bizonyos kor felett nem tudják, mit szeretnek a mai fiatalok.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst