NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Szemét trógerek vagytok, évek óta utaztok rá!” – egymásnak esett a járásvezető és az önkormányzat egy Vas megyei községben

Lopás, rágalmazás, hivatalos személy elleni erőszak és politikai szálak. A járási hivatalvezető szerint személyes bosszúról van szó. Az ügy a bíróságon van.

Az egyik Vas megyei község polgármestere keresett meg minket egy furcsa történettel. Azt mesélte, hogy az utóbbi másfél évben egyre több panasz érkezett az általános művelődési központ vezetőjéhez a falu közétkeztetésével kapcsolatban. Ő pedig elkezdett utánajárni a dolgoknak.

Elvitték a gyerekek ennivalóját?

Beszélt a konyhai dolgozókkal, tanárokkal, szülőkkel és gyerekekkel is, akiktől állítása szerint elég megdöbbentő dolgokat hallott a konyhavezető munkájáról. Főként arra panaszkodtak, hogy a gyerekek sokszor nem kapták meg a teljes ételadagot. Ráadásul az is előfordult, hogy a konyhavezető családtagjai is ott ettek az intézményben, vagy ételhordóba vittek el ételt, ám pénzt nem adtak érte.

Amikor a konyhavezetőt szembesítették a vádakkal, ő tagadott. Ám a polgármester szerint az ott dolgozók megerősítették a vádakat, ráadásul a konyhavezető hölggyel az intézményvezető elmondása szerint más gondok is voltak. Nem volt hajlandó például leltárt vezetni, problémák voltak a dohányzási szokásaival és minősíthetetlenül beszélt a felettesével.

Mivel azonban konkrét bizonyítékok nem voltak minderre, a konyhavezetőt figyelmeztették és próbáltak új szabályokat bevezetni, abban reménykedve, hogy javul a helyzet. Ez nem így történt, sőt, a konyhavezető munkaügyi pert indított.

És itt jön be egy újabb szál: a hölgy a járási hivatalvezető felesége. A férfit egyébként úgy tudjuk, azóta eltávolították a pozíciójából, ennek kértük megerősítését is a kormányhivataltól, de választ nem kaptunk. A hivatalos oldalon mindenesetre nem szerepel már a neve, csak a hivatalvezető-helyettes van megnevezve.

„Gerinctelen mocskok!” – kiabálta a járási hivatal vezetője

Az önkormányzat végül 2020 januárjában felmondott a konyhavezetőnek. A felmondást együtt adta át a polgármester és az intézményvezető, az indulatok pedig elszabadultak. A konyhavezető elmondásuk szerint nem volt hajlandó aláírni a felmondáshoz kapcsolódó papírokat, elkezdte összepakolni az ételek beszerzésről szóló dokumentumokat, és a férjét is odahívta – annak ellenére, hogy a járványügyi szabályok szerint tilos volt idegennek lépni az intézmény területére.

A férj – aki mint már említettük, a járási hivatalvezető – folyamatosan fenyegetőzött, káromkodott, kiabált. A „gerinctelen mocskok” és „szemét trógerek” kifejezéseken kívül elhangzott például az is, hogy már évek óta utaznak a feleségére. Majd kijelentette azt is, hogy ha eddig még nem volt ellensége az intézményvezetőnek és a polgármesternek, akkor most készüljenek, mert már van, és ott fog nekik keresztbe tenni, ahol csak tud – mesélte a polgármester.

A nyugdíj előtt álló intézményvezető elmondása szerint a férj közben többször is közelített felé, ő folyamatosan hátrált, egyszer azonban kiverte a kezéből a telefont, és meg is lökte. Ezután a polgármesterrel folytatta a kiabálást, akit - állítása szerint - „megzsarolt, megalázott és le is köpött”.

Mindenről az intézményvezető hangfelvételt és jegyzőkönyvet is készített. Ezeket átadták szerkesztőségünknek is, ám személyiségi jogok miatt nem hozhatjuk nyilvánosságra.

Megkérdeztük a másik oldalt is

A férj még a járási hivatalvezetővé való kinevezése előtt aktív jobboldali politikus volt, és Ostffyasszonyfa életében is komoly szerepet töltött be. Mivel pedig személyes bosszút emlegetett a hangfelvételeken, és azt is állította, hogy „már évek óta utaznak” a feleségére, természetesen őt is felkerestük.

Kérdéseinkre azonban nem válaszolt. Mindössze annyit közölt, hogy a személyére vonatkozó állítások nem igazak, viszont személyiségi jogainak védelme érdekében nem járul hozzá ahhoz, hogy nevét vagy személyét bármilyen beazonosítható módon közöljük.

A Fidesz összezárt?

Itt jönnek be a politikai szálak is a történetbe. Az új polgármester, Mihátsiné elmondása szerint az ellentétes politikai nézetek miatt már korábban is voltak kisebb-nagyobb konfliktusok a járási hivatalvezetővel, többek között a pályázatok körül.

Például egy 2017-es megnyert és megítélt pályázatból több milliós összeg még mindig elszámolás alatt van, tehát a mai napig nem kapta meg a falu a pénzt. A jéghegy csúcsa azonban a járási vezető feleségének ügye.

A felmentés körüli botrányról szóló hangfelvételeket és hivatalos dokumentumokat azonnal elküldték a hatóságoknak, megtették a feljelentést is, de hiába.

A polgármester szerint összezárt a Fidesz, védik a hivatalvezetőt. Ágh Pétert, Vas megye országgyűlési képviselőjét személyesen kerestse fel és tájékoztatta a történtekről, Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízottnak pedig levelet írt az ügyben még tavaly nyár elején. De azóta sem kapott választ.

A kormányhivatal nekünk sem válaszolt, az ügyészség vádat emelt

A feljelentés nyomán az ügyészség még tavaly karácsony előtt vádat emelt, és mint említettük, most már állítólag nincs a helyén, de amíg még ő volt a járási vezető, a polgármester elmondása szerint ott tett keresztbe, ahol tudott. Ezért fordult tehetetlenségében a sajtóhoz.

Szerettünk volna tisztábban látni ebben a kis falut érintő, ám a megyéig eljutó botrányban, ezért az ügyészségnek, a rendőrségnek és a kormányhivatalnak is elküldtük kérdéseinket. A kormányhivataltól mi sem kaptunk választ. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság pedig azt írta, hogy nincs hatáskörük a kérdések megválaszolásában.

A Vas Megyei Főügyészség viszont megerősítette, hogy 2020 decemberében vádat emeltek „hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2020 januárjában, miután az egyik Vas megyei község művelődési központjának intézményvezetője a polgármester jelenlétében és közreműködésével átadta a vádlott feleségének a rendkívüli felmondást tartalmazó okiratot, a felesége telefonhívására a helyszínre ment, kiabálni kezdett az intézményvezetővel, majd a vállával elsodorta őt”.

Mint írják, amikor az intézményvezető hívni akarta a rendőrséget, a vádlott az alkarjára csapott és kiesett a kezéből a mobiltelefonja, a kijelző üvegfóliája pedig betört. A vádlott szidalmazta, fenyegette az intézményvezetőt és a polgármestert. Amikor a polgármester egyéb ügyintézési teendői miatt távozni akart, a vádlott azzal fenyegetőzött, hogy ha elmegy, az intézményvezetőt bántani fogja, szétszedi, cafatokra tépi.

„A vádlott ezzel a magatartásával a rendkívüli felmondás és az ezt követő átadás-átvétel lebonyolítását erőszakkal és fenyegetéssel akadályozta. Az intézményvezető közfeladatot ellátó személynek, míg a polgármester, aki a helyi képviselő testület tagja is, hivatalos személynek minősül. Az eljárás jelenleg a Sárvári Járásbíróságon van folyamatban” – tudtuk meg az ügyészségtől.

Volt egy tárgyalás, de nem jutottak egyről a kettőre

A történetnek pedig egyelőre nincs vége. Ugyanis bár tartottak már egy előkészítő ülést, az álláspontok nem közeledtek.

Megkeresésünkre a Vas Megyei Főügyészség közölte: a vádlott nem ismerte el a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem, ezért a Sárvári Járásbíróság tárgyalást tűzött ki. Úgy tudjuk, ez várhatóan május közepén lesz majd.

„A legfontosabb számomra, hogy már nem tud akadályozni olyan mértékben ahogyan eddig. Viszont van egy fontos dolog, amit elvárok tőle: egy bocsánatkérést. Az ügyvédemnek jeleztem, hogy keresztény emberként megbocsátok, én nem bosszúra szomjazom. Viszont megbántott, megalázott nőként a férfi kollégáim előtt, trágár alpári beszédével és dühöngésével pedig megfélemlített, ezért minden bírósági tárgyaláson ott leszek” – közölte végül Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa polgármestere.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat