NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Egyik kórház sem nyilatkozhat járványügyben

Czeglédy Csaba sem kapott választ a Markusovszky adatairól, bírósághoz fordul.

Czeglédy Csaba, szombathelyi önkormányzati képviselő a Facebookon tette közzé, hogy közérdekű adatigényléssel fordult a Markusovszky Kórházhoz, ugyanis – mint írja – „jogunk van tisztán látni saját kórházunk ügyében.” A posztban felsorolja a kérdéseket is, amelyeket a kórháznak feltett:

1. Hány kórházi ággyal rendelkezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 2020. március 31. napon az összes telephelyet ideértve?

2. Hány kórházi ágy volt szabad a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban 2020. március 31. napon az összes telephelyet ideértve?

3. Hány kórházi ágyat kellett felszabadítania a Markusovszky Egyetemi Oktatókórháznak 2020. március 11. napot követően az adatigénylés napjáig az összes telephelyet ideértve?

4. Hány beteget kellett a kórházi ágyak felszabadítása miatt hazaküldeni, illetve más intézménybe áthelyezni?

5. Hány ún. aktív ággyal rendelkezett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 2020. március 11. napon és rendelkezik az adatigénylés napján az összes telephelyet ideértve?

A kérdező ember
fotó: Mészáros D. Zsolt

A következő választ kapta:

„Adatigénylés tárgyában érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a járvány miatt kihirdetett vészhelyzet ideje alatt a tájékoztatást az Operatív Törzs látja el, így az Ön által feltett kérdések kapcsán is az Operatív Törzs az illetékes.”

Mivel a törvény a főigazgató úrra is vonatkozik – írja Czeglédy a Facebookon –, amit nem ártana betartania, ezért közérdekű adatigénylésem megtagadása miatt még ma bírósághoz fordulok, aminek közérdekű adatperben soron kívül kell eljárnia.

A szombathelyi képviselő nincs egyedül, az egész országban nyilatkozatstop van. Mint megírtuk, ugyanígy járt Tóth Bertalan , az MSZP elnöke, aki kilencvenegy magyarországi kórháznak tette fel ugyanazokat a kérdéseket a járvány miatt felszabadított ágyakkal kapcsolatban. Tóth Bertalan közvetlenül a kórházakhoz fordult kérdéseivel, de a kilencvenegy kórház közül egyik sem válaszolt, mindegyik az Operatív Törzshöz irányította a politikust. Az egyik válaszból kiderült, hogy nem maguktól utasították el a választ, hanem azért, mert erre kaptak utasítást a minisztériumtól. Ezután Pintér Sándorhoz és Kásler Miklóshoz, az Operatív Törzs irányítóihoz fordult, és nekik is elküldte a kérdéseit. Ez április 20-án történt, de választ tőlük sem kapott.

Sőt, mint a 444.hu közzétette, ugyanarra hivatkoztak, mint a szombathelyi kórház igazgatója, tőlük még a miniszteri utasítás számát és szövegét is megtudhatjuk. Tóth Bertalan ilyen szövegű levelet kapott az egyik kórházigazgatótól:

„Az EMMI IV/3733/2020/EAT utasításában foglaltak alapján tájékoztatom, hogy koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi járványügyi helyzet kapcsán a tájékoztatást az Operatív Törzs látja el.”

Czeglédy Csaba előre látva, hogy nem jut érdemleges adatokhoz, levelében, amit a kórháznak küldött, megírta:

„Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy bármilyen miniszteri utasításba vagy miniszteri rendeletbe foglalt kötelezés nem érinti és nem érintheti az Információs Törvény rendelkezéseit, azaz a közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat kezelő szervezetek Információs Törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét. Nem fogom azt válaszként elfogadni, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház állítólag utasítást kapott arra, hogy nem válaszolhat semmilyen kórházat érintő kérdésre, ugyanis fenti kérdéseimet az Információs Törvény rendelkezései alapján terjesztem elő.”

Miért üres?
fotó: MTI/Bús Csaba

Czeglédy bírósághoz fordult tehát, hogy megtudhasson valami érdemi információt, de ezzel nincs egyedül. A DK megtette ugyanezt még a hét végén. Ők ugyanis a tesztelések tényleges számát szerették volna kideríteni.

„Míg az Európai országok többségében azt hozzák nyilvánosságra, hogy hány emberen végeztek eddig koronavírus-tesztet, Magyarországon csak az 'akkreditált laboratóriumban vizsgált minták számát' tüntetik fel a kormányzati tájékoztató honlapon. Hazánkban tehát csak a tesztek száma nyilvános, az nem, hogy valójában hány embert teszteltek koronavírusra. Ha igaz az, hogy egy koronavírus-fertőzöttet akár háromszor vagy négyszer is tesztelnek, az azt is jelentheti, hogy a tájékoztató honlapon közölt 60 ezer feletti szám valójában 15-20 ezer ember tesztelését takarja. Ha ez így van, akkor Magyarországon nincs érdemi tesztelés, csak kormányzati alibizés, és valójában a kormány sem tudja, hány fertőzött lehet az országban.”

A DK tehát emiatt fordult bírósághoz, eredmény még sem náluk, sem Czeglédy Csaba esetében nincs.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

ciprus69: H*z*dn*k r*gg*l, dèlb*n *s *st*… * v*l*s*g *z *ll*h*t*tl*n*t*s. ...
Ellehetetlenítik az úszásoktatók munkáját a szombathelyi uszodában?
lojalista: H*t h* l*g*k*s * sz*km*d,*kk*r m*n*k k*rd*z*d,h*sz l*g*k*s,h*gy ...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
lojalista: L*t*m * s*k f*d*sz sz*lg* *l k*zd*tt *gg*dn* *tt * f*l*l*t*n.*rd...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
kriszpo: Gr*t*l*l*k!...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
eheti: L*g*l*bb m*jd l*sz m*b* cs*m*g*ln* * kr*mpl**szt*sk*r * zs*km*ny...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot