NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem?

Egyetemistákból és középiskolásokból álló csoport szólalt fel a szombathelyi közgyűlésen. Veszélybe kerülhet a szombathelyi felsőoktatás?

Reggel nyolckor gyülekeztek a Savaria Egyetemi Központ előtt a diákok, transzparenseket és plakátokat tartva kezükben. A tizenkét fős csoport onnan a Városházához igyekezett, hogy felszólalhassanak a városi közgyűlésen. Egy nyílt levelet írtak, ezt kívánták felolvasni, illetve továbbítani a polgármesternek.

A tegnap esti Hallgatói Fórumon

2012.12.12. 22:14

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

/ közélet gal. 21 hsz. 2 kapcs. /
Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.
már elhangzott mindaz, amit az NymESEK hallgatói leírtak egy nyílt levélben. A közgyűlés előtt kiderült, hogy felszólalásuk nem kapcsolódik a napirendi pontokhoz, ezért nem kapnak időpontot. Ennek ellenére a javarészt középiskolásokból álló csoport beült a terembe. A közgyűlés kezdetekor Marton Zsolt szót adott nekik, ekkor felolvasták levelüket. A felszólalók a fideszes Ágh Pétert hiányolták, aki 2008-ban azt mondta, hogy a tandíj kirekeszt és elriaszt. Ez 2012-ben már nem így van? Majd elmondták, hogy szerintük a tandíj bevezetésével a tehetséges emberektől veszik el a továbbtanulás lehetőségét. Szó esett még a röghöz kötésről, keretszámcsökkentésről, és arról, hogy a döntéshozók érdemi egyeztetés nélkül hoznak ilyen döntéseket, ezzel megakadályozva az értelmiség újratermelődését.

A felszólaló Gecseg Jácint HÖK-ös vezető tiltakozó plakátokat adott át azoknak, akik egyet értenek vele. Az ellenzék elfogadta a plakátokat, Horváth Zoltán LMP-s és Czeglédy Csaba MSZP-s képviselő is kért egyet, de Balassa Péter Jobbikos képviselő mellett is láttunk egyet.

Ellenzékiek a plakátokkal
fotó: Bonyhádi Zoltán

Később Czeglédy javasolta, hogy vegyék napirendre, miben tudna segíteni az önkormányzat a szombathelyi diákoknak. És erről készítsenek egy előkészítő anyagot is, mert ha így marad a helyzet, Szombathelyről még több fiatal vándorol el, és lecsökken a társadalmi mobilizáció.

Az egyetemisták a közgyűlésről átvonultak a Kormányhivatalba, ahol keresték Harangozó Bertalant, ám mivel a vezető épp szabadságon van, így ezután helyettesét keresték, aki szintén nem ért rá. Végül a hivatal egyik munkatársa vette át az egyetemisták petícióját (a nyílt levelet, amely a polgármesternek szól).

Diákok a Kormányhivatalban
fotó: Bonyhádi Zoltán

Hurtik Pétertől, a SEK HÖK elnökétől megtudtuk, hogy sztrájkbizottságot alakítottak és nem engednek a nyomásnak, tovább harcolnak az ügyért, később újabb fórumra készülnek az egyetemen, több diákkal, s már középiskolásokkal is, akik féltik a jövőjüket.

Kapcsolódó

2012.12.12. 22:14

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

/ közélet gal. 21 hsz. 2 kapcs. /
Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.

2012.12.10. 19:21

Egyetemisták tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen

/ közélet 17 hsz. /
A kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése ellen tiltakoznak a hallgatók.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel