NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?

Például azért, mert ismét kevesebbek lettünk egy jogvédő intézménnyel, amely sokat tett a diszkrimináció ellen és védteva sajtót is.

Tavaly volt 17 éves az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), de a 18. születésnapját már nem érheti meg, mert az országgyűlés - a fideszes képviselők szavazataival - megszüntette, feladatait az alapvető jogok biztosa kapta meg január 1-jétől.

Az EBH hivatalos oldala már csak archiválva olvasható, a kezdőoldalon linket mutat az alapvető jogok biztosának oldalára , ahol most főhelyen egy tudósítás látható. A tudósítás szerint a biztos megnézte a menekültek ellen felépített határzárat, és meglátogatta az ott szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat.

Ehhez képest az EBH a diszkrimináció ellen lépett fel az elmúlt 15 évben, nagyrészt hatékonyan. De mit is jelent pontosan a diszkrimináció? A törvény így fogalmaz:

akkor valósul meg diszkrimináció, ha valakit vagy valakiket a törvényben felsorolt úgynevezett védett tulajdonságuk miatt ér sérelem.

A védett tulajdonságok sokfélék lehetnek, egészen pontosan:

nem, faji hovatartozás, bőrszín, nemzetiség, nemzetiséghez való tartozás, anyanyelv, fogyatékosság, egészségi állapot, vallási vagy világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény, családi állapot, anyaság (terhesség) vagy apaság, szexuális irányultság, nemi identitás, életkor, társadalmi származás, vagyoni helyzet, foglalkoztatási jogviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama, érdekképviselethez való tartozás, egyéb helyzet, tulajdonság vagy jellemző.

A törvény általában olyan tulajdonságokat részesít védelemben, amelyek jellemzően veleszületett, állandó, az egyén által megváltoztathatatlan vagy nehezen megváltoztatható tulajdonságok.

Diszkrimináció akkor történhet, ha a fenti tulajdonságok egyike vagy akár több miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetés, közvetett hátrányos megkülönböztetés, zaklatás, jogellenes elkülönítés (szegregáció) és megtorlás ér.

Az EBH ezek ellen lépett fel az elmúlt 15 évben, a tudomására jutott ügyeket kivizsgálta, határozatot hozott, sok esetben bírósághoz fordult, nagyrészt sikeresen.

A fentiek ismertében érdemes megnézni az EBH 2019-es tevékenységéről szóló infografikákat:

fotó: Forrás: egyenlobanasmod.hu
fotó: Forrás: egyenlobanasmod.hu

Az adatokból látható, hogy a diszkrimináció nem ritka eset, ezért is volt szükség az Egyenlő Bánásmód Hatóságra. Ami január 1-jétől már nem működik, és egészen biztos, hogy az alapvető jogok biztosának hivatala nem lesz képes olyan kiterjedt tevékenységet végezni, mint az EBH végzett. És ismét sérül a sokat emlegetett jogállamiság.

A sajtót is éri diszkrimináció

Az újságírásban is jelen van a diszkrimináció, ezzel is foglalkozott az EBH többször is. Az utóbbi években megszokottá vált, hogy a kormánypárti politikusok nem nyilatkoznak a független sajtónak, csak a kormánypárti újságoknak, tévéknek, rádióknak.

Nem hívják meg a nem kormánypárti médiát az eseményekre, sajtótájékoztatókra, kérdésekre nem válaszolnak, ez utóbbi az állami hivatalokra is érvényes. A jelenlegi járványhelyzetben például nem kapunk adatokat az egészségügyi intézményektől, kórházaktól sem.

Ennek megoldásán is dolgozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság, ezt viszont már csak múlt időben emlegethetjük január 1. óta.

Semmit nem tudni a megszüntetés okairól

"Az Egyenlő Bánásmód Hatóság fontos és hatékony munkát végzett 17 évig " - mondta lapunknak Bodrogi Bea ügyvéd, emberi jogi szakértő. Sokat tett a jogtudatosság erősítéséért, társadalmi érzékenyítést végzett, és ezzel társadalomformáló hatása volt.

Sokat tett hozzá ahhoz, hogy az emberek tudjanak élni a jogaikkal, fontos emberjogi intézmény volt - tette hozzá. Az ügyvéd kiemelte, hogy semmilyen információ nincs a megszüntetésének okairól. Ha probléma volt a működésével, akkor azt meg kellett volna vitatni, ha máshol nem, akkor a parlamentben.

Bodrogi Bea hozzátette, még azokkal a szervezetekkel sem volt semmiféle párbeszéd, amelyek éltek az EBH által nyújtott jogorvoslati lehetőséggel. Lehet észszerű oka is megszüntetésének, de ez túl nagy volumenű szakmai döntés volt ahhoz, hogy mindenféle szakmai vita, egyeztetés nélkül hozzák meg - mondta az emberi jogi szakértő.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lights: *ly*n*k *z *jk*r* t*m*tk*z*s* v*ll*lk*z*k....
Magyarország küzd a harmadik hullámmal
busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével