NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Egyelőre csak könyökölnek a lángososok a Balatonnál

A cudar időjárás nem tett jót az előszezonnak. A vasiak által előszeretettel felkeresett Badacsony és Szigliget környékén néztünk körbe.

Mivel mindössze jó másfél hónapra zsugorodott a balatoni főszezon, május vége még bőven előszezonnak számít. A vasiak által előszeretettel felkeresett Badacsony és Szigliget környékén a hétköznapi vendégforgalom inkább elkeserítő, mint nem az: még a kedvenc borvidéki település központjában is gyorsan meg lehetne számolni az odalátogatókat, hosszan lehet menni az alsó és felső úton, míg valakibe egyáltalán belebotlik az ember.

Csak a kirándulócsoportok uralják a terepet
fotó: L.E.

Ámbár a borválaszték szélesedik

A híres badacsonyi soron több egység csak hétvégére nyit ki, de a lángosos helyeken is csak nézegethetnek, könyökölhetnek a kiszolgálók. A soron található Vigadó Borozó keményen őrzi a hagyományokat, továbbra is nyitottan, szép környezetben fogadja a vendégeket, még annak árán is, hogy esős időben kiürül a placc. Rompos László tizennyolc éve üzemelteti a vendéglátóhelyet, azon kevesek közé tartozik, akik még tégelyből mérik a folyóbort. Szerinte jó minőségű, tiszta bort csak így lehet adni. A helyi termelők minőségi badacsonyi borait azonban csak palackból lehet adagolni.

Egy klasszikus borozónak boronként többfélét kell kínálnia. Van egy bizonyos borkultusz, ami azt jelenti, hogy a Balatonon még az amúgy sörösek is bort isznak. A legtöbben ragaszkodnak a hagyományos borokhoz, a szürkebaráthoz, a kéknyelűhöz, az olaszrizlinghez, pedig már fajtákon belül is történt specializálódás

- mondja.

A bizonyos tégelyből mért bor: MÉG LÉTEZIK!
fotó: L.E.

Ami az árakat illeti, átlagban 90-től 120 forintig mérik decijét, de a borkülönlegességek közül az ürmös bor 150, a kései szüretelésű olaszrizling 200, a kéknyelű 350 forintot kóstál decinként. Egy korsó sör márkától függően 400-500 forint, a fagyi gombóca 160-170 forintba kerül.

Időlegesen bezárt a Kisfaludy-ház

Persze aki a Balatonon jár, az nemcsak szomját akarja oltani, de a gyomrot is megpakolni. Ehhez viszont nem meglepő módon mélyen a zsebbe kell nyúlni, igaz, az utóbbi két-három évben a vendéglátósok nem mertek jelentősebben árat emelni.

Így az előszezonban (ez a főszezonban drágulhat) tíz dekánként a keszeg 290-300, a fogas 390-450, a hekk 350, a sültkolbász 390, a hurka 290 forint. Egy gyrostál 880-900, egy adag halászlé 1200-1400, a gulyásleves 1100 forintba kerül. A sima lángos 330-350 foint, a sajtos-tejfölös ára pedig már a fél ezret is meghaladja, 520-550 forintra rúg. Palacsintát adagonként 140-170 forintért kínálnak. A vendéglátóhelyeken azonban egyelőre nem ritka, hogy ebédidőben nagyobb létszámú a személyzet, mint a vendég.

Még nem kell keresgélni a helyet
fotó: L.E.

Badacsonyhoz kötődik, hogy a kikötő környékén egykor igen forgalmas L alakú üzletsor egy részét teljesen lebontották és beparkosították.

Úgy tudom, a másik részét is lebontják. Állítólag nem volt már igény az üzemeltetésükre, s amúgy is igen rossz állapotban voltak a kis boltok, büfék

- tudtuk meg egy közelben bizsuféléket árusító asszonytól. Nem lett nagydobra verve, de kiderült, hogy Badacsony büszkeségét, a Kisfaludy-házat pedig eladták a tulajdonosok: állítólag az önkormányzat vette meg, amely már talált is bérlőt az üzemetetésére. Egyelőre zárva van, de várhatóan a főszezonra ismét megnyílik.

Pénz helyett kártya és utalvány

A kikötőben – mint ahogy másutt is – csak hétvégén van némi alapszintű, hevenyészett nyüzsgés, kiránduló csoportokat viszont elég gyakran látni. Úgy is mondhatnánk, ilyenkor leginkább ők adják a helyi idegenforgalmat.

Strandok: még üresek, de ingyen benapozhatók
fotó: L.E.

A menetrendszerinti hajóutak ára a tavalyihoz képest nem változott. A Badacsony és Fonyód közötti rövid távon egy retúr 2160 forint, de 1000 forinttól már 12 vagy 25 fős gyorshajón is lehet utazni. De a szépen kialakított vitorlás kikötőben is a hét nagy részén csend honol. A strandok – a nyárias időjárás ellenére - hivatalosan még nincsenek nyitva, az idei strandbelépők sincsenek kiírva, de szabad belépést biztosítanak azoknak, akik napozni akarnak, esetleg veszik a bátorságot, hogy megmártózzanak a még fogsorreszketően hűvös vízben.

A szigligeti strandon még a múlt évi árlista olvasható, de több napfürdőzőt is láttunk itt a füvön fekve. Apropó Szigliget: a Balaton egyik ékszerdoboza még mintha nem kelt volna fel a téli álomból, a büfék nagy része még ki sem nyitott. Ugyanezt tapasztaltuk Badacsonytomajban, Badacsonylábdiban és Badacsonytördemicen is. A pünkösdi ünnepek alatt viszont már hagyományosan beindul a nagyüzem.

Hajó a kedve
fotó: L.E.

A megkérdezettek egyébként elég jó főszezonra, s főként magyar vendégekre számítanak és alapoznak, amiben persze nem a javuló fizetőképes kereslet, az ország jó teljesítménye játszik közre, hanem az, hogy sok helyen elfogadják – mert sokan rendelkeznek vele - a Szép Kártyát és az Erzsébet utalványt.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: *s *n k*m*ly*n g*nd*l*m, h*gy m*nd*gy k* *l * "tr*n*n", ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
eheti: *s *z*t* *s v*d*m*n v*z*t *gy*? H*sz*n * v*r*b*n v*n. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: M*k*! S*ksz*r m*ndt*m m*r, h*gy M*ly*n T*szt*lt St*rM*n *r *gy f...
Negyedik alkalommal ültették el a születések fáját Szombathelyen
eheti: R**d*s*l * k*pcs*k k*pc*s *s *kk*r h*rs*gt* h*gy *d*n n*m k*ll n...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
demoktatorovm: *gy f* *s sz*m*t T*szt*lt *r*m? M* * pr*bl*m*? V*l*k* b*nt k*v*...
Negyedik alkalommal ültették el a születések fáját Szombathelyen