NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

(X)

Egyediség, világmárkák, megbízhatóság, gyorsaság és profi szakemberek – Ez a Somos Retro Optika

Vas megye egyik legelső optikájának egyik alapítójával, Somos Tamással beszélgettünk, aki elárulta, hogy mi a titka több évtizedes sikerüknek.

A Somos Retro Optika Vas megye ötödik legrégebbi optikai vállalkozása, 1989 óta működik Sárváron, de az alapítás óta már Szombathelyen és Bükön, illetve Győrben is található üzletük. A szombathelyi Family Centerbe nagyjából 10 éve költöztek be, a jelenlegi üzlethelyiséget pedig 1 évvel ezelőtt foglalták el.

Tipikusan szemüveggel, kontaktlencsével és szemvizsgálattal foglalkoznak, ezen belül is nagyon kedvelik a különleges kihívásokat. Ez azt jelenti, hogy az egész speciális igényeket is tudják teljesíteni, lehet szó akár védőszemüvegről, vagy egy extrém, esetleg magas dioptriájú szemüvegről.

„Úgy gondolom, hogy piacvezetők vagyunk a megyében. Ezt jól mutatja a nagyobb cégekkel való nagyon szoros együttműködés is. Van olyan vállalkozás, melynek dolgozóit szinte teljesen leszűrtük már és el tudtuk őket látni olyan speciális védőszemüvegekkel, melyek a mindennapi munkájukhoz szükségesek. A minőségellenőrök munkája például határozottan javult, van olyan hely, ahol 10%-ra estek vissza a minőségi hibák. De az egészségügyi dolgozóknál és a fuvarozóknál is rettentő fontos a megfelelő korrekció, nekik is egészen speciális szemüvegeket tudunk készíteni” – meséli lapunknak Somos Tamás.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

A vizsgálatokat rendkívül képzett szemorvosok végzik, akik minden téren szereztek tapasztalatot karrierjük során. Tehát egészen kicsi gyerekektől – akár csecsemőktől – kezdve az idős, speciális betegségekkel küszködő pácienseket is el tudják látni. Vizsgálóberendezéseik a legmodernebbek, tehát minden téren követik a mai kor vívmányait.

A szem az egyik legbonyolultabb szervünk. Nagyon-nagyon sok olyan dolog van benne, ami megbetegedhet és amin javítani lehet.

Somos kiemeli, hogy fontos a folyamatos kontroll. Például egy gyerekkorban felfedezett szemhibánál is fél évente vagy évente érdemes visszamenni vizsgálatra. Ugyanez érvényes a kontaktlencsét viselőkre is, kezdőknél a 3-6 hónapos kontroll a javasolt. Igaz, hogy most a higiéné egy kicsit jobb a járványhelyzet miatt, jobban odafigyelnek az emberek, de mint mondja, meg kell tanítani az embereket arra, hogy mindenképpen mossanak kezet, amikor beteszik vagy kiveszik a lencsét, és ne hordják túl azokat. Tehát mindig az utasításoknak megfelelően kell eljárni, ha nem szeretnének kellemetlenségeket okozni saját maguknak.

Szemvizsgálat során egyébként sok betegség is kiszűrhető, a Somos Optika szombathelyi üzletében szinte minden héten találkoznak egy-egy ilyen esettel. Volt már példa cukorbetegségre is, ami egy egyszerű szemfenékvizsgálat során is kiderülhet, de akár több más nagyon komoly betegségre is fény derülhet.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

Mindemellett megelőzésképpen is ajánlják a vizsgálatokat, például olyanoknak, akiknek van egy olyan alapbetegsége, mint a cukorbetegség, ami miatt folyamatosan oda kell figyelni a szemre. Ezek általában féléves kontrollok, ilyenkor mindent leellenőriznek, mert akár visszafordíthatatlan látásvesztést is eredményezhetnek ezek a betegségek.

Vannak egyébként olyan szűrések is a Somos Optikákban, amik kimondottan olyan típusbetegségekre vonatkoznak, mint a rövidlátás vagy az öregkori távollátás. Illetve vannak olyan céges, vállalati szűréseik is, melyek a védőszemüvegekre irányulnak, sőt, még a színlátást is tudják korrigálni, így a színtévesztőknél ma már akár 80%-os javulás is elérhető.

Minél feltűnőbb a keret, annál jobb

A szemüvegkeretek általában a trendkövetés és természetesen a vásárlók igényei miatt is lehetnek egészen különlegesek, köztük olyan darabokkal, melyek máshol nem kaphatók. Legyen az Dior, Dolce & Gabbana, Mango, Prada, Tommy Hilfiger, Pull&Bear, Retro vagy Guess. A legtöbben ugyanis olyan feltűnő, hangsúlyos, egyedi szemüveget szeretnének, amivel nem találkoznak az utcán.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

Akárcsak a ruházkodásban, úgy a szemüvegeknél is bejönnek az éves divatszínek. Megvannak a tipikus tavaszi és őszi szezonális színek, a télre és a nyárra viszont annyira nem jellemzők ezek, utóbbinál inkább a napszemüvegek kerülnek előtérbe. Keretek terén visszatérőben vannak például a kerek formák és az egészen vékony fémkeretek is, az úgynevezett két átkötős pilótafazonok, manapság különösen a fiatal nők hordanak előszeretettel ilyeneket.

Igaz, most a járvány miatt nem, de minden évben nagyon komoly optikai kiállításokat rendeznek világszerte. Például a divat két fővárosában, Párizsban ősszel, Milánóban pedig tavasszal tartanak olyan nagyléptékű nemzetközi expókat, ahol általában megmutatják a következő fél év trendjét. Emellett Hongkongban, az USA-ban és Németországban, valamint kétévente Magyarországon is rendeznek optikai kiállításokat. Nálunk persze sokkal kisebbek ezek az expók, de általában itt is megjelenik minden olyan trend, ami előre mutat. Ezeken a kiállításokon pedig nem csak a legújabb, legtrendibb kereteket mutatják be, hanem a technikai fejlesztéseket, innovációkat is.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az egyediség vonatkozik egyébként a szemüveglencsékre is, melyeknek egy részét teljesen egyénre szabják és úgy tervezik, hogy az kielégítse az igényeket, illetve a vásárló pénztárcájával is jóban legyen. A szemüvegek ugyanis nem olcsó dolgok.

„Azt kell hogy mondjam, ha egy jó minőségű, márkás szemüveget szeretnénk csináltatni, az bizony egy befektetés. Nem szabad elfelejteni, hogy az információ több mint 90%-át először a szemen keresztül kapja az emberek nagyrésze és nagyon nem mindegy, hogy az az információ mennyire helyes. Ez az egyik. A másik pedig az, hogyha ezeket az információkat nem kapjuk meg úgy a fejünkbe, hogy ez megfelelően legyen tálalva, mondjuk egy szemüveg vagy kontaktlencse által, akkor a szem dolgozik azon, hogy még jobb legyen ez az információbevitel és ez elfárasztja az embereket” – mondja Somos Tamás.

Egy jó szemüveggel akár a diszlexiának is búcsút lehet inteni

Ha pedig túl sokat dolgozik a szem, az okozhat fej- és nyakfájást, sőt, akár koncentrációhiányt is. Ez már nagyon sok esetben jelentkezik gyerekeknél is. Mint mondja, gyakran előfordul, hogy a szülő azzal viszi be hozzájuk a gyereket, hogy nem úgy teljesít az iskolában, mint kellene vagy furcsa a viselkedése. Nagyon sok esetben kiderül, hogy a szemüveg hiánya az, ami ilyenkor a problémát okozza. Temérdek alkalommal történt olyan is, hogy egy jó szemüveggel diszlexiát is meg tudtak szüntetni. Somos hozzáteszi, vannak egészen speciális képzettségű kollégáik is, akik nemcsak szemüveggel, hanem különböző szemtornák és gyakorlatok tanításával segítik ezeket a pácienseket.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

„A vásárlóink elég jól ismernek már minket, hiszen régóta vagyunk a piacon. Igaz, Sárváron kezdtünk, de most már közel 20 éve itt vagyunk Szombathelyen is. Teljesen változó az itteni vásárlóréteg. Vannak olyanok, akik egészen speciális szemüveget keresnek, lehet ez akár egy dioptriás úszószemüveg vagy egy olyan sportszemüveg, ami máshol nem elérhető. De a legegyszerűbb olvasószemüvegeket is lehet kapni nálunk, szinte bármiben tudunk segíteni” – árulta el a szakember.

Hozzátette, hogy specialitásuk még a dioptriás napszemüveg, amit különleges és egyedi keretekkel is el tudnak készíteni. Persze minél extrémebb és márkásabb, az ára annál magasabb. Ugyanez vonatkozik természetesen a normál szemüvegek nagy részére is, hiszen sok vásárlónak az az igénye, hogy különleges legyen a szemüvege.

„Az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött a szemüvegek és kontaktlencsék kultúrája, mind innovációk, mind márkák terén. Bár voltak próbálkozások, de korábban jelentősen le voltunk maradva a nyugattól. Most viszont tulajdonképpen Magyarországon is minden elérhető, ami nyugaton bárhol. A fejlődés ezen a területen is olyan, mint az informatikánál, szinte követhetetlen, de természetesen próbálunk lépést tartani” – mondja Somos.

A modern világ „betegsége” a rövidlátás

Megtudtuk azt is, hogy az emberek közel 90%-ának kellene valamiféle korrekció, főleg a mai digitális világban. Ennek eredményeként sokkal több manapság a rövidlátó. Amikor ugyanis távolra tekintünk, ha például kimegyünk a mezőre és az erdőre nézünk, akkor pihentetjük a szemet. Viszont amikor 5 méteren belülre nézünk, akkor dolgozik a szemünk és ebben el is fárad. Ezt egyébként a gyerekeknél lehet a legjobban észrevenni, mivel régebben sokkal többet játszottak a szabadban, manapság viszont leülnek a laptop elé vagy a kezükbe veszik a tabletet, telefont és nem elég, hogy a digitális eszközök fényével találkozik a szemük, még közelre is néznek.

Tudósok szerint ez az arány egyre csak nőni fog, erre pedig fel is kell készülni egyrészt a szemvizsgálatok tekintetében, másrészt a megfelelő korrekció biztosításával is. Teljesen mások lesznek az elvárások. Ezelőtt 5 évvel is teljesen más volt minden, egyre elterjedtebbek például a kékfényszűrős lencsék.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

A szemüvegviselés, mint olyan, teljesen változó annak tekintetében, hogy az adott népcsoport mennyre fogadja el a szemüveget. Nagyon befolyásoló például az, hogy mondjuk egy sztár, celeb, influenszer hord-e szemüveget. Az pedig, hogy milyen márkát hord, ugyancsak jelentősen befolyásolja azt, hogy bizonyos korosztályok mit keresnek. Tehát a közösségi oldalak ereje is nagyban befolyásolja a szemüvegviselés mikéntjét, mert amennyiben több olyan ismert személyiség hord szemüveget, mint mondjuk egy évvel ezelőtt, akkor a fiatalok is sokkal szívesebben csináltatnak.

Olcsó webshop vagy profi szakemberek?

A szemüveg most már egy jó ideje nem csak korrekciós eszköz, hanem divat. Tulajdonképpen egy kiegészítő, némelyik pedig akár ékszerként is hordható. Az egyéniségüket próbálják vele kifejezni az emberek, akár egy celebet utánozva. De ez nem mindig sikerül, hiszen nem mindig áll jól valakinek ugyanaz a szemüveg, mint amit kedvencén is lát. Mindenképpen hallgatni kell egy jól képzett optikus tanácsára, nem mindig szerencsés kiválasztani egy keretet és megrendelni egy webáruházból, hiszen bár lehet, hogy olcsóbb, de akárhogy is nézzük, egy webáruház szolgáltatásai sosem fognak felérni egy normál optika szolgáltatásaihoz.

Vegyük például a garanciákat. Ez webáruházaknál is érvényes dolog, de nem mindegy, hogy mennyi időt vesz igénybe, illetve milyen költségekkel jár. Egy szemüveg visszaküldésének ára a webshopok esetében nagyrészt a vásárlót terheli, illetve kockázatként még ott van az is, hogy ki tudja, mennyi időt vesz igénybe. Egy optikában általában sokkal gyorsabban és helyben megoldhatók ezek a dolgok.

A képre kattintva galéria nyílik!
fotó: Mészáros D. Zsolt

„Nagyon sok vásárló van, aki felismerte, hogy a szemüveg- és napszemüveg-kérdés nem feltétlenül webáruházba való. Ennek ellenére mi is támogatjuk a webshopokat. Úgy gondolom, hogy ez egy elkerülhetetlen dolog, hiszen régen azt sem tudtuk elképzelni, hogy cipőt fogunk online rendelni. De például a cipő is visszaküldhető, ha nem felel meg a méret. Ugyanakkor egy optika nagyobb biztonságot nyújt és egyszerűbb is. Fel lehet próbálni akár 30 különféle keretet is és megfelelő szakember tanácsát is ki lehet kérni. Tehát nem mindig éri meg az a néhány ezer forint különbség, ami lehet, hogy a szállítási költséggel vissza is köszön” – mondta, majd hozzátette, hogy a kontaktlencséknél is ugyanez a helyzet, hiszen a lencsét használóknak folyamatos kontrollra van szükségük, amit online ugyebár nem lehet elvégezni.

„Az elégedett vásárlónál nincs jobb reklám”

Szombathelyen egyébként egyedülálló, hogy a Somos Optika a hét minden napján nyitva van, este hét óráig bármelyik nap el lehet őket érni akár az üzletben, akár telefonon. Ez pedig azért is fontos, mert sok vásárló a munkarendje miatt például késő délután vagy csak vasárnap tudja megoldani a szemüvegvásárlást, vizsgálatot vagy akár bármiféle javítást. Egyébként az sem ritka, amikor azzal keresik fel őket, hogy a nyaralás előtti utolsó pillanatban kiderült, nincs kontaktlencse vagy a hozzá szükséges folyadék, a Somos Optikában viszont ezt is könnyen orvosolják.

„Van egy igazán jelentős kapcsolatrendszerünk, ennek hála pedig akár egészen extrém eseteket is könnyedén meg tudunk oldani. Nemcsak a gyártó-beszállító oldalról van meg ez, Európa több száz optikájával vagyunk kapcsolatban. Volt példa arra is, hogy Hollandiából hoztunk egy speciális szemüvegkeretet vagy Írországból napszemüveglencséket, mert a vásárló azt mondta, hogy a pénz nem számít, neki ezekre a lencsékre van szüksége. De egyébként nem volt kiugróan magas az ár, inkább a kapcsolati tőkénket próbáltuk arra használni, hogy megoldást találjunk. Az elégedett vásárlónál ugyanis nincs jobb reklám és a bizalmuk, hűségük többet jelent bármi másnál” – zárta mondandóját Somos Tamás.

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten