NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen

A Vas Megyei Építész Kamarához fordultunk, hogy segítsenek értelmezni változásokat.

Január 29-én írta alá Nemény András polgármester azt a rendeletet , amely megváltoztatta Szombathely építési szabályait.

A közbeszédben már érintőlegesen megjelentek a tízoldalas dokumentum egyes elemei, például az, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését . De ha megnézzük a teljes jogszabályt, akkor egyrészt azt látjuk, hogy ennél sokkal többről van szó, másrészt azt, hogy háttértudás nélkül nagyon nehéz értelmezni a rendelet fontosságát és gyakorlati jelentőségét.

Így aztán kérdéseinkkel a Vas Megyei Építész Kamarához fordultunk, ahol a szervezet alelnöke segített az értelmezésben.

Takács András mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a jogszabály 12. módosítása, így önmagában a módosítás tényének nincs különösebb jelentősége , de az is igaz, hogy sok minden változott és egyes pontjai valóban lényegesek .

Építkezési életkép a Minerva-lakótelepen
fotó: Kovács Dávid

Az új rendezési terv fontosabb elemei közé tartozik például, hogy a városban új lakóterületeket alakítottak ki , jellemzően tömbbelsőket feltárva; emellett a lakótelepeken új parkolók lettek kijelölve, előírások születtek a napelemparkokról és felülvizsgálták az utakat is .

Emellett a rendelet a lakóterületekkel kapcsolatban számos szigorítást tartalmaz.

Ezek között a van a bevezetőben már említett szabály, mely szerint az újonnan épült ingatlanok esetén biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését és a telken való megfordulásukat .

Ennek köszönhetően várhatóan kevesebb autó lesz majd az utcán, és elkerülhető lesz, hogy olyan „áldatlan állapotok” alakuljanak ki, mint például a Minerva-lakótelepen.

Ide köthető az a pont is, hogy a hatnál több lakást tartalmazó épületek esetében a személygépkocsik 30 százalékát garázsban kell elhelyezni .

Takács András úgy látja, a telekméretekre vonatkozó korlátozások (például a 16-18 méteres telekszélességek) nem olyan lényegesek , mivel már korábban is megszokottak voltak ezek a számok.

Építkezések egy szombathelyi külvárosban (2020)
fotó: Tánczos Mhály

Fontos változás viszont a magánutak létesítésnek a drasztikus megszigorítása . Eddig például gyakorlat volt, hogy a hosszú telkeket felszabdalták, egyik oldalán magánutat létesítettek, így alakult ki a mostani zsúfolt és egészségtelen gyakorlat, ami esztétikailag is tönkreteszi a hagyományos városképet.

Ezzel a problémával sok önkormányzat küzd, és ennek üzent most hadat Szombathely, ami a szakma szerint bátor lépésnek tekinthető.

Mivel a szabályok egy laikus számára nehezen értelmezhetők, Takács András – részben a rendeletmódosítás kapcsán – azt javasolja, hogy aki lakást szándékozik építeni, keressen meg egy építészt, lehetőleg még a telekvásárlás előtt, így elkerülhetők a későbbi félreértések.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Thom: K**g*sz*t*s: M*ndj*k *ng*m *z s* z*v*r, h* * sz*k* *gy*n *gy m*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacs_ugynok: N*, s*k*r*lt m*gn*zn*m. M*ndj*rt *z *ls* d*l*g, "Sz*mb*th...
Korai kampányvideóval gyúr a nagy összecsapásra a szombathelyi Fidesz
Thom: M*ndj*k *z * k*l*nbs*g, h*gy * f*t*r *lt*lt 2 p*rc*t *z *d*tt c*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
Thom: * b*sz*s*k*t *nk*bb n* *ml*g*sd, *z*kn*k n*m *z * d*lg*, h*gy p*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
Pistike39: *gy p*c*t h*t*l*sbb f*rr*s sz*r*nt 27 gy*r*k v*n k*rh*zb*n! *z ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt