NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Egy őstehetség majdnem kilátástalan helyzetben

Búzás Tünde festményeit imádják, ám a képeiben gyönyörködők nem is sejtik, a szerzőnek hatvanon túl a nulláról kell felépítenie az életét.

A tehetséges festőnek, miközben a hihetetlen színes és érzelemgazdag képek készülnek az utolsó forintokon vásárolt festékekből, azon jár az esze, hogy holnap hol fog lakni, és miből veszi meg a hónap utolsó napjaira a betevőt.

Nem, ez nem valami századfordulós amerikai film, nem is Mikszáth-regény alaptörténete, hanem a valóság itt és most Búzás Tünde számára. A Sopronhoz közeli Hermesen élő pedagógus Isten áldotta tehetség, de ha nem vigyáz, elsodorja a hitelörvény... Most éppen költözni készül, el az imádott Hermesről.

Búzás Tünde
fotó: Nyugat.hu

- Néhány nap múlva el kellene hagyni a lakást, de még nem vitt rá a lélek hogy összepakoljak. Igaz, moratórium van, de nincs már értelme várni - mondja lemondóan Búzás Tünde az enyugat.hu portálnak .

Búzás Tünde egyedi alkotásai egy különleges belső világba visznek el.
fotó: Nyugat.hu

Huszonkilenc éves fiával, kutyájával, vásznaival egyszobás vidéki önkormányzati bérlakásba költözik, miután egy évekkel korábban férjével felvett, néhány milliós hitel csaknem a teljes kilátástalanság mélyére vitte. A hatmilliós kölcsönt három éve törleszti, fizetésének ötven százaléka erre megy. Ezt fizetnie kell továbbra is, de a lakást elárverezték, hiába minden. Az adósság marad, az otthon már másé - magyar valóság a XXI. században.

Fekete-fehérben is hat...
fotó: Nyugat.hu

Búzás Tünde logopédusként dolgozik egy óvodában és iskolában, ezen kívül pedagógiai szakszogálatnál is munkatárs. Harmincöt éves házasság után két éve vesztette el a férjét, most pedig az otthonát. Ekkora ütések után nehéz állva maradni, hogy neki sikerült, az valószínűleg nagyrészt annak köszönhető, hogy érzéséit kifesti magából. Képei mégsem nyomasztók, sőt!

- Mindig is kreatív voltam, az életnek a létrehozó része jobban is érdekelt, a hétköznapi szervezésekhez viszont több mint ügyetlen vagyok. A festés tulajdonképpen véletlenül jött, ötvenhat évesen. Egy baráti társaság tagjaként kaptam többedmagammal a feladatot, hogy fessem meg a gyökércsakrát. Az elkészült képet a festő ismerős megdícsérte, ezzel elindított egy addig ismeretlen, ám rendkívül felszabadító úton - emlékszik vissza a hat éve kezdődő utazásra Búzás Tünde.

Ötvenen túl kezdett el festeni, s iyen csodaalakok kerülnek a vászonra.
fotó: Nyugat.hu

A gyorsan száradó akril a kedvence, de az akvarell és a grafika is jól áll neki. Érzéseket és gondolatokat fest meg szinte harsány, kiabáló színekkel, nem törődve szabályokkal, megszokással, tradíciókkal. Egész történeteket tud elmesélni egy vásznon vagy fatáblán, érzelmi cunamikat generálva a nézőben. Képei annyira egyediek és figyelemfelkeltőek, hogy pillanatok alatt Amerikáig jutott a hírük.

- Pedig csak megosztottam néhányat az interneten. Ha nincs a facebook, minden a négy fal között maradt volna, de elég gyorsan rám talált egy német festőművész, aki meghívott az online galériájába, mint egyetlen amatőr festőt, s ott tart azóta is - meséli erről az alkotó, akinek itthon is több kiállítása volt már, mindig rendkívül pozitív visszajelzésekkel.

Búzás Tünde képei nem a percek lenyomatai, inkább folyamatok, amiket nem boncolgatni kellene, hanem érezni.

- A képeket egyébként is felesleges értelmezni, szerintem a verseket sem kellene. Nem az a lényeg, hogy kitaláljuk, mit gondolt készítésük közben az alkotó. Ha hatással van a nézőre olvasóra, akkor jó, ha nem... Nos, akkor meg minek beszélni róla - mondja erről.

Nem tudni, hány "Búzástünde" kép készült az elmúlt években, az biztos, hogy sok. Alkotójuk számára a terápiát jelentette a hézköznapok fájdalmas zűrzavarában, akik pedig kaptak vagy vettek belőlük, ajtót nyitottak a legfontosabb emberi érzések újszerű megfogalmazásának. Olyanoknak, mint nyíltság, őszinteség, barátság, szeretet, elfogadás, túlélés, meg a csakazértis...

Ha hatással van a nézőre, akkor jó...
fotó: Nyugat.hu

Keresés

Hozzászólások

amiede: *z k*ll * 133 b*t*r *mb*rn*k....
Így oltotta ma a szombathelyieket Ifj. Prugberger László a kínai vakcinával
westend: J*l*n *ll*s sz*r*nt *l*g n*gy *l*nyn*k h*ngz*k, h*gy * b**lt*tt ...
Aggasztóan terjednek az iskolákban is a koronavírus új változatai
miki1950 : * j*bb *gy l*dny*k sz*z ty*kny*kn*l *n*l*g**j*r*, j*bb *gy Kl*r...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
westend: T* m*t sz*psz?...
Zacher Gábornak változott a véleménye a vakcinákról
miki1950 : **r*p** sz*l*d*r*t*s. M*g *gy *ly*n h*ly* k*rm*ny n*ncs **r*p*b...
Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül kapnak vakcinákat az EU-tól