NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Holnap hajnalban óraátállítás, ha tetszik, ha nem

Plusz egy óra, viszont a bajok és nyűgök.

Akárhogy is van, holnap hajnalban háromról kettőre állítjuk vissza az órát, könyv szerint tehát egy órával többet aludhatunk azon az áron, hogy aznap már egy órával korábban sötétedik, hétfőre viszont egy órával előrébb jön a hajnal.

Ebben vannak örömök és gondok, előnyök és hátrányok, néhányan napokig csak téblábolnak, szédelegnek, de olyanok is akadnak szép számmal, akik hetekig nem térnek magukhoz, fáradtak, rossz a közérzetük, ingerlékenyek, aminek alapos élettani oka van.

Az alvás és az ébrenlét ritmusa évezredek alatt ivódott az emberbe, az élet ritmusát a napszakok váltakozása adta, amíg csak egyetlen időszámítás szerint zajlott az élet. Viszont, hogy az emberek napi élete a természetes fény ciklusához igazodjon, már a XVIII. század végén születtek javaslatok egy nyári időszámítás bevezetésére, ezt azonban csak az Első Világháború idejétől alkalmazták energiamegtakarítási szempontból, és a XX. század második felétől egye több ország állt át a kétféle időre.

Nehéz ügy ez
fotó: maszol.ro

Ez pedig az eddig megszokott, miszerint március utolsó vasárnapján hajnali kettőről háromra állítjuk az óramutatót, október utolsó vasárnapján pedig vissza. Ma már gazdasági haszon nem származik belőle, sokféle kellemetlenség viszont igen. Így nem csoda, hogy nemcsak a magyar, hanem az uniós lakosság döntő többségének elege van az évente kétszer esedékes óraátállításokból.

Egy online felmérés szerint az európai polgárok több mint nyolcvan százaléka egész évben egy időszámítást szeretne. Ennek nyomán az Európai Parlament meg is szavazta az óraátállítás eltörlését, jelenleg arról folyik az egyeztetés, hogy a tagállamok a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék-e megtartani. A tagállamoknak - így Magyarországnak is - 2020 tavaszáig kell eldönteni, a nyári vagy téli időszámítást választják 2021-től, amikor is végleg eltörlik ezt a hercehurcát.

Kidőlve
fotó: mtaki.hu

Nem mindegy, melyiket választják, ugyanis szakemberek szerint a reggeli sötétség sokkal inkább egészségromboló, mint a korai sötétedés, ezen kívül az sem mindegy, mindez mivel jár, milyen időjárási eseményeket tapasztal az ember az ébrenlét óráiban, hiszen például a magyar lakosság mintegy harminc százaléka úgynevezett meteopata, azaz náluk komoly életminőség- és akár egészségromlás figyelhető meg a légköri változások eredményeként.

Ezen túl és ennek ellenére a döntés nem az önök kezében van, addig más lehetőség nincs, mint, hogy október 27-én hajnali három órakor kettő órára tekerjük vissza a mutatót. A változás azonnal kézzelfogható lesz, hiszen szombathoz képest egy órával korábban megy le a nap, 17:38 helyett már 16:36-kor. Cserébe viszont hétfőn reggel már természetes fény segíti az ébredés utáni „észhez térést” készülődést a munkába, iskolába, hiszen a napkelte 7:17-ről 6:18-ra ugrik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *z t*nyl*g f*nt*s k*rd*s l*ny*k, *z*rt *m*g n*m *ll r*nd*lk*z*sr...
Magyarország küzd a harmadik hullámmal
miki1950 : *z *g*z* pr*bl*m* *tt v*n, h*gy s*m * R*nd*rs*g s*m *z *gy*szs*g...
Kósa és sofőrje felváltva mentek vesztegetési pénzért?
iszek: M*st*r X%- r*l (d*br*c*n**k h*vj*k *gy...n*m *s *rt*m m**rt?......
Kósa és sofőrje felváltva mentek vesztegetési pénzért?
Rőzsike : V*l*h*l *zt *lv*st*m, *z *r*d*t* sz*ll*t*s* sz*rz*d*s sz*r*nt m*...
Magyarország küzd a harmadik hullámmal
kovacsg: *gy v*n, sz*p*ss*k cs*k m*g * n*p*t, z*r*nk l* m*nd*nt....
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre