NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Egy fővárosi DK-s polgármester Hitler érdemeit méltatta

Alaposan sikerült kivágnia a biztosítékot László Imrének.

A 11. kerületi DK-s polgármester egy önkormányzati ülésen tett tanúbizonyságot történelmi ismereteiről és kiváló fogalmazási készségéről.

„36-ban vagy 37-ben Hitlert a Time magazin az év emberének választotta. Megérdemelte?” – tette fel a kérdést a politikus, majd válaszolt is rá: „Meg.”

Hogy félreértés ne legyen, bővebben is kifejtette, miért gondolja ezt:

„Az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”.

De polgármester jelezte azt is, hogy nem mindenben ért egyet a német vezérrel:

„Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele”.

A kormánypárti média azonnal lecsapott a kijelentésre, mondván, amikor a Time magazin az év emberének választotta (1938), már elég tisztán lehetett látni az ügyben:

A Magyar Nemzet ezt írja:

"A Harmadik Birodalom ekkorra már megmutatta a valódi arcát: 1935-ben a nürnbergi törvényekkel a nácik intézményesítették antiszemita ideológiájukat, és faji alapon diszkriminálták a zsidó származású német állampolgárokat. 1936-ban már az SS vette át a koncentrációs táborok felügyeletét, egy évre rá pedig Hitler utasította a hadsereget, hogy készüljön fel a háborúra. Végezetül: 1938 novemberében a László Imre által méltatott birodalmi vezető utasítására zsidóellenes pogrom söpört végig Németországon, amelynek során több tucat német zsidót megöltek, zsinagógák és üzletek százait rombolták le, gyújtották fel."

László Imre péntek délután közleményt adott ki „Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegettem” címmel.

Ebben ezt írja:

Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként - többek között családom egy részének gyilkosaként is - vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni. Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata. Ezért mindenkitől bocsánatot kérek!

Meglepődnénk, ha itt fejeződne be a történelmi lecke.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Torkosborz: *zz*l *gy*t*rt*k. S*jn*s *v*k *t* n*m *rr*l sz*l *z * n*p, *m*r*...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
lights: Sz*gy*n, h*gy * h*ngs*ly n*m 1956-*n v*n, h*n*m Gy*rcs*nyt "...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
Torkosborz: T*j*k*z*dj *t*n* *rj. ...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre
Macoka: K*r*cs*ny *gy k*r*lt b*l*, h*gy *lkxrt*k....
Karácsony Gergely nem érti, hogy kerül az Elkxrtukba
Macoka: Sz*m*mr* s*ncs*n*k *sm*r*s *rc*k. N*ncs n*gy t*l*ng*s, *szl*k *...
Hende Csaba vezetésével mintegy hatvanan indultak Szombathelyről a Békemenetre