NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Egyéb

Egy falu Szombathely határában, ahol mindenkinek megvan a maga keresztje

Nemesbődön tizenöt ember hét keresztet gondoz. A szépségnek sok formája van.

Nemesbőd egy közel hatszáz lelkes kis község Szombathelytől tíz kilométerre, ahol kialakult egy szép hagyomány, melyet nem hagynak feledésbe merülni.

A helyiek régi kőkereszteket fogadnak örökbe, amelyeket nekik kell gondozni és megőrizni az utókor számára.

A szervezést a Nemesbődért Egyesület végzi. Egyik tagjuk, Gálos Dezsőné, Zsuzsanna mesél nekünk arról, hogy a falut járva észrevették, hogy az idők folyamán több emlékhely is gazdátlanná, elhanyagolttá vált. Ezért döntött úgy az egyesület 2020 tavaszán, hogy "örökbe adják" a kereszteket.

Zsuzsanna, Takács Ferenc: Hagyaték nemesbődi hősök és örökhagyó elődök C. könyv lapjain mutatja a hét keresztet.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ez olyan jól sikerült, hogy jelenleg tizenöten gondozzák a hét keresztet, sokan egész családjukkal együtt. Gálos Jenőné, Marika néni például közel 30 évig végezte ezt a munkát, amiért nemrég elismerésben is részesült. Sajnos betegsége miatt neki nemrég tovább kellett adni az általa rendben tartott szobrot.

Úton a keresztek felé

Autóba szállunk, hogy Zsuzsanna megmutasson nekünk néhány keresztet. Az elsőhöz egy hosszú földút végén érkezünk. A keresztet és a kis fahidat, melyet 30 évig Marika néni is gondozott, Kovács Imre és családja vette át. A látvány magáért beszél, még egy autóban suhanva is szívesen megállnánk lefotózni.

Szépen kitakarított emlékhely friss virágokkal, Kovács Imre és családja gondozásában.
fotó: Mészáros D. Zsolt

A falu végén, két utca kereszteződésben újra megállunk. Szerdahelyi Dénesné, vagy ahogy mindenki ismeri Ági néni seprűt és lapátot ledobva üdvözöl minket, majd azonnal leszed néhány alig megfonnyadt virágot a szoborról.

Mint megtudjuk, az anyósa lányának adta, tőle pedig 3 éve ő vette át a stafétát. Párat fordul, elkattan az utolsó fotó, majd Ági néni már tovább is áll, seprűt, lapátot a fűben hagyva a szomszédba siet valamit megbeszélni. Zsuzsa nagyot nevet - Ilyen ez a falu. Továbbindulunk.

Ági néni a keresztje mellett. Kattintásra galéria nyílik
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az Udvardy-kereszthez tartunk. Ezt Horváth Zsolt tartja rendbe.

Az Udvardy kereszt
fotó: Mészáros D. Zsolt

Nemesbőd határában a régi 86-os út mentén újabb két szoborhoz érkezünk. A Rádi-keresztet Kissné Szerdahelyi Mariann és Vargáné Pereszteghy Ágota - vagyis Ági - gondozzák felváltva.

A régi dolgokat meg kell őrizni az utókornak.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ahogy Mariann fogalmaz - és amivel mindenki egyetért-, itt mindig van mit tenni. Az ünnepekkor például extra díszítéssel készülnek, vagy éppen a kerítést kell festeni.

Mariann úgy érzi, hogy a régi dolgokat érdemes megőrizni az utókornak. Ő nagyon szereti ezt falut, szeretné a szépségeit megtartani, hátha így jobban itt maradnak a fiatalok is. Munkájából adódóan virágkötőként amúgy is szeret kertészkedni, ezért a növények és a régiségek közel állnak a szívéhez.

A 86-os főút túloldalán található a falu talán legszebb alkotása, a Kisasszony-szobor. Ezt útikalauzunk Zsuzsanna, szomszédasszonyával, Udvari Lászlóné, Gitával közösen tartják rendben.

Kisasszony-szobor.
fotó: Mészáros D. Zsolt
Hogy teljes legyen a lista, az úgynevezett Vörös keresztet Tóth Károly fogadta örökbe, a hetedik, azaz a Fábián kereszt pedig Ábrahám Ferenc és családjának köszönhetően maradhat fent a falu örökségének részeként.
Zsuzsanna és Gita örökbe fogadott szobra.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az egyesület nagy terve pedig az, hogy a kereszteket majd szakemberekkel restauráltatni is fogják.

Búcsú fotó a Nemesbőd melletti műútról.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: M*gy *z *lh*rgy*rt*s! *gy*lt*l*n n*m r*bb*nt f*l * sz*g*t, m*st ...
Bumm...Ha lemaradtál volna a csónakázótavi tüzijátékról
StarMan: M*nd*nk* t*h*t f*l m*ndj*k FFP2 m*szk*t, b*rm*ly*k *lt*sn*l h*t*...
Virológus a teltházas meccsekről: meglátjuk, mi lesz a következménye
StarMan: S*b*j, *z *ls**rt *s *lt*tt v*l*k* p*r mrd-*t. * 3. m*k*r *rk*z*...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya
StarMan: H*t n*m *rd*k*s, h*gy *z *t*sl*tt*n sz*nt* cs*p* 70-*s sz*m*t h*...
Volt hatoslottója? Akkor ezt nézze meg!
StarMan: J*t *sz*mb*, * b*g*ly *s r*ssz*st*, *z *s f*lyt*n h*h*g....
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve