NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Egy dekadens útburkolati jel – szemben a forgalommal

Miközben a legapróbb szabálysértésért is akár több tízezres bírság elé nézhetünk, aközben hónapok óta nem kelti fel az ezért felelős szerv érdeklődését, hogy Szombathelyen, a Petőfi úton az ellenkező irányba mutat egy útburkolati jel. Mert kit zavar? (Hát engem.)

Megszokhattam volna, de napi szinten újra és újra zavarba jövök, ha erre a sávra tévedek. Automatikusan a reflex, hogy az útburkolati jelnek mindig igaza van, és kezdem magam hülyének érezni…

A helyszín Szombathely belvárosa, a Petői utca közepe táján, a Paragvári utcai kereszteződés utáni szakasz, ahol, ha a belső sávban haladunk, a lámpák után hirtelen azt vesszük észre, hogy az útburkolati jel szerint szembe megyünk a forgalommal. Hónapok óta szinte minden reggel beszopom ezt a viccet, de azt hamar megtanultam belőle, hogy a csúcsforgalom közepén nem akarok rögvest a külső sávba navigálni.

Megtévesztő útburkolati jel a Petőfi Sándor utcában
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ki a hunyó?

Az úton – olvashatjuk a jogszabályban - útburkolati jelek létesítéséért, fenntartásáért és eltávolításáért az út kezelője a felelős. Jelen esetben ez az országos úthálózat része, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdona, viszont a forgalmi rend meghatározásáért a helyi önkormányzat a felelős. (11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet)

A megtévesztő útburkolati jel – emlékeink szerint - akkoriban kerülhetett felfestésre, amikor a tavalyi nyárban elkezdték a Petőfi úton a gázvezetékek cseréjét

2011.08.17. 11:33

Nem lesz kész a Savaria Karneválra a Petőfi út

/ közélet gal. 22 hsz. 5 kapcs. /
A kivitelező szerint szeptember közepéig érvényes az útbontási engedély, a városháza szerint már be kellett volna fejezni a munkát. Az útbontás közben aztán régészeti leleteket is találtak.
, és hónapokon át szakaszosan lezárták majd feltúrták az utat. Hónapokra egy-egy sávra terelték a forgalmat – akkoriban festhették fel ezt a jelet is. Érdekes viszont, hogy ilyen esetben általában ideiglenes útburkolati jelölést alkalmaznak, leggyakrabban olyat látni, hogy sárga színnel, ragasztószalagból rajzolják meg, hogy aztán, ha visszaáll a régi forgalmi rend, egy húzással leszedhető legyen. Ez a jel viszont szeptember közepe óta itt maradt.

A betont büntetni nem lehet

Rendben van az, hogy miközben az autósokat a legapróbb szabálysértésért is súlyos bírság fenyegeti, aközben ez a nem is olyan kevéssé hibás útburkolati jel hónapok óta senkinek nem tűnik fel? Valószínűleg napi szinten sok száz embert zavar meg, de amíg baleset nem lesz, elfér ott. Akkor meg majd lehet egymásra mutogatni. Tartok tőle, az az autós lesz a hibás, aki meri nem tudni, hogy ez a jel nem is jel, és csak azért lett odafestve, mert szeptemberben Szombathelyen gázvezetéket cseréltek…

Nem támogatott video formátum
Video: Egy korábbi videónk, ami az útfelújítás idején készült

De ne legyünk rosszindulatúak. Az ezért felelős ember bizonyára okosabb nálunk: Ő tudja, tavaszig lekopik. Az addig hátra levő pár hónap pedig történelmi léptékkel mérve – semmi.

Kapcsolódó

2011.08.17. 11:33

Nem lesz kész a Savaria Karneválra a Petőfi út

/ közélet gal. 22 hsz. 5 kapcs. /
A kivitelező szerint szeptember közepéig érvényes az útbontási engedély, a városháza szerint már be kellett volna fejezni a munkát. Az útbontás közben aztán régészeti leleteket is találtak.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét
halfarkas: P*nt*s, h*ly*s m*gl*t*s!...
Orbán Viktor belengette, hogy jövőre visszaáll a teljes 13. havi nyugdíj