NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Égő adventi koszorút és karácsonyfát oltottak a szombathelyi tűzoltók

Gyorsan terjed a karácsonyi tűz.

Adventi koszorút, karácsonyfát és némi bútort is felemésztett az idei konténertűz, amiben a tűzoltók bemutatták, hogyan terjednek a lángok egy karácsonyi lakástűz alkalmával. Ráadásként égőzsíros bemutatót is tartottak.

Az Interspar parkolóban elhelyezett konténert sokan körülállták, kíváncsiak voltak a szombathelyi tűzoltók már hagyományosnak mondható bemutatójára. A konténerbeli szoba felgyújtása előtt egy gyakori konyhai balesetet is szimuláltak, égő zsíros bemutatóban is részük volt a kilátogatóknak.

fotó: nyugat.hu

A szombathelyi ÖTE tagjai "disznóperzselővel" olajat melegítettek és a lánggal égés után 2-3 dl vízzel próbálták meg eloltani, természetesen védőfelszelésben. A kordon mögött biztonságos távolságban álló civilek és a sajtómunkások is érezték a hirtelen fellobbanó olaj lángjának hőjét. Égő zsírra vizet tilos önteni, ha lángra kap egy fedővel kell letakarni, ez a biztonságos módja a tűz kioltásának. A több méteres lángok nagyon meglepték a nézelődő gyerekeket, nem számítottak ilyen nagy lángoszlopra.

A kicsik nagy kedvence lett a hőkamera, amiben láthatták, hogy a helyiségben hogyan terjed a tűz és merre emelkedik legjobban a hőmérséklet.

fotó: nyugat.hu

A hivatásos tűzoltók bemutatóján láthattuk, milyen amikor lángra kap az adventi koszorú és elkezd terjedni a tűz egy szobában, majd lángra kap a szék, az asztal, a karácsonyfa és a kanapé. A magas hőmérséklet miatt a plafon közelében elhelyezett , a tüzet időben jelző tűzjelző is kigyulladt és nem szirénázott tovább.

Az égő konténert a tűzoltók egy sugárral eloltották, a konténert átvizsgálták és az elszenesedett berendezéseket eltávolították.

Az átszerelések alatt Egyed László tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője érdekes adatokkal tartotta szóval a tömeget.Megtudtuk, hogy a fenyőfa 280°C-on gyullad meg és hogy egy lakástűznél 800-1000 Celsius fok is keletkezhet.

fotó: imdb.com

A gyakorlat alatt két éles esethez is riasztották a tűzoltókat, az egyik egység egy buszbalesethez vonult a Wesselényi Miklós utcába, a másik pedig egy füstölő autóhoz a Decathlon áruházhoz. Ezután egy harmadik- vízszállító-jármű érkezett a gyakorlat helyszínére.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: "T*m*g*tj*-* *n, h*gy k*sk*r* gy*rm*k*kn*k f*jl*d*s*k*t b*f*...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta
duehebdud: N*gy*n s*jn*l*m *z*k*t, *k*kn*k *z *z*m*ny*g *r*r*l * l*x*s j*t ...
Soha nem volt még ilyen drága a benzin Magyarországon
duehebdud: T*lj*s m*rt*kb*n *gy*t *rt*k v*l*d. *z *t *s t*rm*f*ld k*z*tt *...
Megmutatjuk, mi okozta a nagy közlekedési káoszt a 86-os úton
kriszpo: *k*n*k "*tl*g*s" * k*r*s*t* (n* m*nj*nk b*l* m* *z *tl*g...
Soha nem volt még ilyen drága a benzin Magyarországon
joska01: H*ly*s! J* d*nt*s! *llj*nk k* * j*g**nk*rt!...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta