NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Égigérő fű

Lágyan lengedez az enyhe szellőben a derékig érő fű, a nap vidáman süt, dalolnak a madarak, és hirtelen nagy suhogás közepette előugrik - nem, nem egy oroszlán, még csak nem is egy tigris, hanem egy kutyát sétáltató hölgy pudlija, akit eddig teljesen elnyelt a fűrengeteg. Ugyanis nem az afrikai szavannán járunk, hanem Szombathelyen, ahol helyenként az út mentén a fű rekordmagasságba törekszik.

Kinek a felelőssége ez az áldatlan állapot? Nos, már ennek a megállapítása sem könnyű: a város belterületének egy része a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft., más része a Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht. hatáskörébe tartozik. Akkor mégis kinek kéne nyírni?

Mit mond a SZOMPARK?

Kiss Dávid, a cég ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy tavasztól folyamatosan próbálnak lépést tartani a fű növekedésével. A fűnyírás legtöbbször városrészenként történik, de befolyásolhatja az időjárás vagy műszaki probléma. Alkalmaznak idénymunkásokat és közfoglalkoztatottakat is, teljes munkásállományuk körülbelül 75 százaléka ilyenkor szinte csak fűnyírással foglalkozik, a hét hat napján.

A szombathelyi szavanna
fotó: Nyugat.hu

Azonban a fű növekedése ebben az időszakban nagyon gyors, amire még rásegít a csapadék is. Tavaly például, ami jóval aszályosabb év volt, sokkal kisebb problémát jelentett a fű időben történő lenyírása. Ez a növekedés azonban remélhetőleg május végére lelassul, ugyanis akkor van vége az első magzási időszaknak, és akkor utol tudják érni a füvet, és rendszeres vágással kordában is tudják tartani.

A SZOMPARK dolgozói kérik a lakosság türelmét és megértését, így is erőn felül teljesítenek, és megtesznek minden tőlük telhetőt.

Mit mond a Közútkezelő?

A Közútkezelőnél, ahová leginkább az országos közutak környezete tartozik, a fűnyírás gyakoriságát éves ütemterv határozza meg. Az egész évre kapott keretből összesen évi háromszor nyírhatnak füvet a főutak, és kétszer a mellékutak mentén. Természetesen a hozzájuk tartozó körforgalmakban igyekeznek rendet tartani, valamint figyelnek az ívesebb útszakaszokra is, hiszen ha itt nő méteresre a fű, az már veszélyezteti a közlekedést. Viszont az sem lehetetlen, hogy a mellékutak mentén a fű akár másfél méteresre is megnőjön, mivel az egyik vágást mindenképpen a tél beállta előtt, október környékén kell tartani.

Alkalmaznak közfoglalkoztatottakat is, akik azonban csak akkor dolgozhatnak az elektronikus felszerelésekkel, ha rendelkeznek OKJ-s képesítéssel. Ennek hiányában csupán korlátozottan alkalmazhatóak. Továbbképzésükre azonban sajnos nincs keret.

A fűből hirtelen előbukkan egy...
fotó: Nyugat.hu

Az adott évben elkölthető keretet minden esztendőben úgy kalkulálják, hogy enyhe télre számítanak. Nem mintha mindenki ilyen optimista lenne, csak akkor kisebb költségvetést lehet meghatározni. Az összegek évek óta alig változnak, szinte az inflációt is alig követik.

A parlagfüvet irtják soron kívül is, lakossági bejelentés alapján, és a visszatérő problémás helyeken. De mivel erre nincs külön pénz az éves kereten kívül, ezért ha megcsinálják, az bizony más rovására megy. Igyekeznek prioritások alapján rangsorolni, ezért sok javítás csupán „tűzoltás”, nem végleges megoldás. Ahogyan mondják: drágább a leves, mint a hús.

Szóval mindenki szorítsa össze a fogát, fordítsa el a tekintetét, vegyen be allergia elleni gyógyszert, és várjon. Előbb utóbb talán csak lenyírja a füvet valaki, reméljük még mielőtt leesik a hó.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot