NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben

Kettéválasztanák az állami és a privát szférát, az orvosoknak választaniuk kellene, melyikben akarnak dolgozni.

Akár egészségügyi nemzeti konzultációnak is nevezhetjük azt a kérdőívet, amit a hónap végéig küldenek ki az egészségügyi szakellátásban dolgozó orvosoknak és gyógyszerészeknek. A 444.hu bukkant rá a kérdőívre, amit nem is a minisztérium és nem is az állami egészségügyi szervezetek, hanem a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalata küld ki.

A céggel a Belügyminisztérium (BM) kötött 352 millió forintos szerződést azért, hogy reformjavaslatot készítsen az egészségügy átalakításáról. Ennek része a már említett kérdőív, amit szándékuk szerint 140 ezer egészségügyi dolgozónak küldenek el a hónap végéig. Furcsa azonban az, hogy a BCG szerződése augusztus 7-én lejár, így nyilvánvalóan addig kellene a 140 ezer kérdőívet, illetve azt, amennyit ebből kitöltöttek, kiértékelni - írja a 444.hu.

A kérdések megfogalmazása viszont annyira nemzetikonzultációs, hogy előre lehet borítékolni az eredményt. A 444.hu szerint

a kérdésekből rögtön kiderül, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint sablonszövegekbe ágyazott reform-legitimálási kísérlet.

A kérdések jó részére igazán csak egy jó választ lehet adni:

 • "Egyetért-e azzal, hogy az ellátórendszer struktúrája átalakításra szorul?"
 • "Indokoltnak tartja-e a telemedicina szolgáltatások veszélyhelyzet utáni fenntartását, fejlesztését?"
 • És vannak olyan kérdések, amelyek arra mutatnak rá, hogy a kormány valami nagy dologra készül:

 • "Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál ?"
 • "Az állami szakellátó rendszert jelenleg széttagolt irányítói és fenntartói háttér jellemzi. Egyetért-e azzal, hogy a hatékony működtetés és betegút-szervezés érdekében egységesítésre van szükség ?"
 • "Egyetért-e azzal, hogy az erősebb irányítási és szabályozási jogkörön felül a fenntartói háttér egységesítésére is szükség van?"
 • "Szükségesnek tartja-e, hogy az egészségügyért felelős miniszter irányítási jogkörei erősödjenek az állami szakellátó rendszer tekintetében?"
 • A kérdésekből a szándék is kiderül, ami a további központosítás, államosítás és közvetlen kontroll felé mutat. Ha a szándékot tettek k9övetik, akkor ez azt jelenti, hogy

 • Egy orvos csak az állami vagy csak a privát szektorban dolgozhatna.
 • Ezzel bebetonoznák a jelenlegi szegény állami ellátást és a gazdag privát ellátást.
 • Vagy egészen egyszerűen mindenkit visszaterelnének az állami szektorba, elsorvasztva a magánellátást.
 • ez gyakorlatilag a szakrendelők miniszteri felügyelet alá vonását, tehát az eddig önkormányzati tulajdonban lévő rendelők államosítását jelentené.
 • A 444.hu az oktatás államosítását és központosítását hozza fel példának, amikor egy iskolaigazgató kinevezéséről is államtitkári szinten d9öntenek, de ennél is fontosabb, hogy a rendszer bizonyos elemei teljesen működésképtelenné váltak. A beszerzések lebénultak, végtelen hosszúságúra nyúltak, több személycsere és átszervezés után sikerült csak így-úgy újraindítani a folyamatokat.

  Ha végrehajtják a kérdésekben sugallt átalakításokat, akkor a legkisebb ügyekben is Budapesten döntenének, plusz az önkormányzatok elveszítenék a szakorvosok által használt rendelőket.

  Ez utóbbi Szombathelyt nem érinti különösebben, a szakrendelések már a Markusovszky kórház szervezetén belül és a kórház telephelyein, valamint a MÁV rendelőben működnek.

  Csak szondáznak?

  Persze, az a lehetőség is felmerül, hogy egyszerűen szondázzák az egészségügyi dolgozókat. Ki akarják deríteni, meddig mehetnek el úgy, hogy ne kerüljenek szembe a közismerten erős orvpslobbival.

  Közben meg ki lehet fizetni 352 millió forintot egy magáncégnek.

  .

  Hozzászólások (10)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
  A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
  StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
  Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
  StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
  Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
  StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
  Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
  StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
  Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút