NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Rezsicsökkentés helyett emelik a közös költséget?

Szombathelyi olvasónk az állítja, hogy: egyre többet fizet az amúgy minden más lakásszövetkezetnél drágább fenntartónak.

Olvasónk panaszos levelet küldött lakásszövetkezetével kapcsolatban, az utóbbi időben rezsicsökkentés ide vagy oda, neki csak nőnek a költségei, szerinte indokolatlanul. Megkérdeztük az érintett lakásszövetkezetet is, az ügyben.

Az olvasó írja:

Szombathelyen a Derkovits lakótelepen működik egy lakásszövetkezet, ahol még nem hallottak a rezsi csökkentésről, sőt fordítva járnak el. Idei évig is horribilis árat kértek közös költség gyanánt,de gondolták idén még dobnak rá egy lapáttal. Eddig majdnem húszezer Ft volt a közös költség (6 köbméter vízdíjjal), de 2015-ben emelésre került sor (ismét) így az már meghaladja a 21000 Ft-ot.

Nemrég voltam bent személyesen megkérdezni, hogy miért is ilyen sok az ára a közös költségnek,más házkezelő cégeknél és szövetkezeteknél jóval kevesebb. Azt a választ kaptam ,mivel nekik is emelkednek a kiadásaik így nekik is muszáj emelni, továbbá a közös költség még mindig tartalmazza a ház panel-program felújítás költségeit.

közös költség díj
fotó: Olvasó

Erre én kérdeztem, hogy mikor is telik le a panel-program felújítás részletei (új lakóként nem tudom mi is állt anno szerződésben). Azt a választ kaptam ,hogy: -Ne gondolja, hogy mikor már nem kell a panel-program részletét fizetni, akkor kevesebbet fog fizetni, mert arra már az árak is emelkedni fognak! És ezzel el is volt intézve a dolog.

Nem lehet szolgáltatót sem váltani

Ismerőseim közt mikor szóba jön ,hogy mennyit fizetünk a közös költségért elkerekedett szemekkel néznek, és csodálkoznak az összegen. Arról nem is beszélve, hogy 2015-öt írunk és a szövetkezet nem enged kiépíteni semmilyen más szolgáltatónak sem TV, sem internet rendszert, így marad a szövetkezet által kínált drága és pocsék minőségű TV és internet szolgáltatás.

Gyakran előfordul, hogy egész hétvégén egy-két TV adó helyén "Kódolt csatorna, nincs jogosultsága" felirat látható. Mikor betelefonál az ember a hibaelhárító ügyeletnek azt a választ kapja: -Majd hétfőn megjavítjuk.

Az elnök válaszol

Megkérdeztük a BEM lakásszövetkezetet is az ügyben, Dr. Beliznai Pálné elnök válaszolt. Arra a kérdésünkre, hogy mikből tevődik össze és mennyi egy átlagos lakás közös költsége náluk:

Csak adott épületnél lehet választ adni a közös költség összetételéről és összegéről. A közvetített szolgáltatáson (víz, szemétszállítás) túl nem minden háznál, lakásnál egyforma költségek merülnek fel, például más villanyhasználat, liftüzemeltetés, biztosítás, karbantartás, rongálás, dugulás-elhárítás, rágcsáló- és poloskairtás, postaköltség, bírósági költség, stb.

Megjegyzem, mint a LOSZ megyei vezetője a többi lakásszövetkezet árképzésére is van rálátásom és a kollégák hasonlóan állítják össze a költségvetésüket, melyek a házak, illetve a tulajdonosok lakására van vetítve. A panaszos kérdéseiből látni, hogy alapvető dolgokkal nincs tisztában, nem tudom, hogy a tagértekezleten részt vett-e?

Kérdésünkre, hogy az internet, kábet TV és telefonszolgáltatás miért nem választható:

A televízió, internet és telefonszolgáltatással kapcsolatban egy területen, épületben az a szolgáltató tud szolgáltatni, akinek kiépített kábelhálózata van. Lakásszövetkezetünk saját hírközlési hálózattal rendelkezik, amely szövetkezeti tulajdon és minden szolgáltatást tud nyújtani.

Az elnökasszony hozzátette: Minden érdeklődést és panaszt a lakásszövetkezet ügyfélszolgálatán tud elintézni. A panaszost szívesen felvilágosítom, keressen meg!

Várjuk olvasóink véleményét!

Szerkesztőségünkben is megoszlik a közös költségek díja, van aki lakásszövetkezetes, van aki szovás. Van tíz-, tizenkettő- és tizenhétezres közös költségű lakás, de még húszezer feletti is. A szovások például választhatnak bármilyen netszolgáltatót, ezen a téren csak a lakásszövetkezetes kollégáinknak van megkötve a kezük. Panasz erre-arra vonatkozóan mindenkinél akad, viszont árakat tekintve a szabad szolgáltatóválasztással 2-3 ezer forintot is spórolhat egy-egy lakó.

fotó: Nyugat.hu

Önöknél választható a kábelszolgáltató? Önöknél a rezsicsökkentéssel nőtt a közös költség? Kíváncsiak vagyunk a témával kapcsolatos véleményükre!

Keresés

Hozzászólások

mape55: B*cs*n*t n*m v*zm*, h*n*m v*z*gy....
Valakit nagyon zavart, hogy a szombathelyieket nem dühíti Brüsszel
mape55: S*mm* g*nd *kk*r sz*lj * g*zd*dn*k, h*gy *ly*n h*ly* pl*k*t*k h*...
Valakit nagyon zavart, hogy a szombathelyieket nem dühíti Brüsszel
mape55: S*nk*t n*m k*nysz*r*t*tt*k, * l*ng*s*v*sr* g*pf*gyv*rr*l. D* *z...
Hurrá! Visszatér a piacra Szombathely legendás lángososa!
lights: * sz*mb*th*ly* v*l*n v*z*t** cs*k *rr* k*p*s*k. Cs*k *dd*g v*nn*...
A Volánbusz bíróságra megy, mert elveszítették a szombathelyi helyijárat működtetésére kiírt pályázatot
kihaénnem: https://bl*g.*tl*tsz*.h*/2020/10/k*z*l-k*tm*ll**rd*s-*szt*l*k*t-...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek