NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Őszre elkészül a dozmati víztározó, nem lesz több árvíz Szombathelyen

Földkupacok, munkagépek, árkok között járkáltunk, megnéztük, hol tart a víztározó építése.

Messziről először csak hatalmas földkupacot látunk, aztán nagy halom terméskövet. Arra vesszük az irányt, a dozmati víztározót keressük, ami azért elég nagy ahhoz, hogy ne lehessen megtalálni. Sárgamellényesek állnak egy csoportban, aztán hirtelen Hende Csaba tűnik fel, velünk egy irányba gyalogol, közben folyamatosan telefonál.

Sárgamellényesek
fotó: Nagy Jácint

Több autó között aztán megtaláljuk a regisztrációs pultot, olyan, mintha aláírásokat gyűjtenének, ami egyébként így is van. Remélhetőleg a megadott elérhetőségekre kapunk majd infókat az építkezés helyzetéről később, ugyanis még nincs kész a víztározó, 60-65 százalékos készültségi szinten van. Ezt már később tudjuk meg, először fel kell venni a sárga mellényt és a munkavédelmi sisakot. Utóbbi egész kényelmes.

Sárgamellényesek távolról
fotó: Nagy Jácint

Azért jöttünk, mert a kivitelező úgy gondolta, megmutatja az érdeklődőknek, mi is épül Dozmat határában, és hogyan működik majd a gyakorlatban. Mert ennek a létesítménynek az árvízvédelem a célja.

Hatalmas kupacban a kövek
fotó: Nagy Jácint

Sokat írtunk már róla, de a lényeg még egyszer. Szombathelyre és a várostól nyugatra fekvő területekre két patak szállítja a vizet. Az egyik a Gyöngyös, amiből a város határában ágazik el a Perint, majd Szentkirály határában újra visszatér belé. Nem mindenki tudja, hogy a Perint nagyrészt mesterséges patak, még a rómaiak építették, azért, hogy az ókori Savaria nyugati szélének is legyen folyóvize.

A víztározó térképe
fotó: Nagy Jácint

A másik az Aranypatak, ezt kevesebben ismerik, mert a Perintbe torkollik a jelenlegi Kalandváros mögött.

Korábban, ha mindkét patakon nagy mennyiségű víz érkezett, akkor Szombathelyt árvíz sújtotta, ilyen volt a közös emlékezetben is megmaradt 1965-ös nagy árvíz, ami után a szakemberek elkezdték kidolgozni az árvízvédelmi terveket. Már akkor megfogalmazták, hogy mindkét patakon kellene árvízvédelmi víztározót, vápát építeni, de erre sokáig várni kellett. Hiába voltak tervek, pénz nem nagyon.

Most pihentek a gépek
fotó: Nagy Jácint

Végül az Európai Unió segített, és elsőként megépült a lukácsházi víztározó

2011.04.25. 21:07

Földön, vízen, levegőben: pezseg az élet a lukácsházi víztározónál

/ életmód 2 hsz. /
Tó, vadvíz, repülő, hajó, kenu és tömeg: íme a vasárnap a kőszegi főút mentén. A lukácsházi víztározó megépítésével két legyet ütöttek egy csapásra. Az árvizet távol tartják, az embereket meg kicsalogatták.
, amit 2010 őszén adtak át. Ezzel a Gyöngyös már le volt védve, az Aranypatak miatt azonban a Perint nem. Hosszú évekbe telt, amíg végül 2015-ben a kormány elfogadta a tervet, és megint csak egy uniós pályázat segített
2016.03.29. 19:57

Kétmilliárd forintból épülhet meg a dozmati víztározó

/ közélet 2 hsz. /
Az átadóra viszont 2020-ig várni kell.
. Így 2017 végén elkezdődött az Aranypatak árvízvédelmi víztározójának építése
2017.11.10. 11:16

Elkezdődik a dozmati víztározó építése, ha elkészül, nem lesz több árvíz Szombathelyen

/ közélet 2 hsz. /
A lukácsházi víztározóval együtt védik a Szombathelyt és több települést.
Dozmat határában.

A völgyzáró gát a zsilippel
fotó: Nagy Jácint

Ezt írtuk akkor:

A tározó völgyzárógátja Dozmat nyugati határán lesz, a gátat 400 méter hosszúra, legnagyobb magasságát nyolcméteresre tervezték. Területe 44 hektár, egymillió köbméter víz tárolására alkalmas.

A víztározó éppúgy működik majd, mint a többi, hasonló célú létesítmény. Nagy eső és nagy vízhozam esetén megfogja és eltárolja az Aranypatak vízét, amit aztán egy bukógáton át, szabályozott mennyiségben enged tovább. Ezzel Torony, Sé és Szombathely északi részét is megvédi az árvíztől, ráadásul javítja a Csónakázótó vízminőségét.

A gát másik oldala, itt folyik majd ki az Aranypatak vize
fotó: Nagy Jácint

Ezek az adatok azóta sem változtak, de most már látszik, milyen is lesz a víztározó. Az építkezés közben aztán megtalálták annak a római-kori vízvezetéknek

2018.11.01. 14:17

Nagy szenzáció lehet a római kori vízveték Szombathely határában

/ közélet gal. 3 hsz. /
A dozmati víztározó építésekor bukkantak rá.
a darabját, aminek a létezéséről már régóta tudtak a régészek. Most kiderült, hogy nem találtak megfelelő műszaki megoldást arra, hogy a műemléket meg is óvják és be is mutathassák, így egyelőre visszatemették, legalább nem károsodik.

Ott, balra lesz az új tó
fotó: Nagy Jácint

Persze, a politikusok sem hagyják ki ezeket az alkalmakat, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azt emelte ki, hogy ezzel megszűnik az árvízveszély Szombathelyen, Hende Csaba országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke pedig azt, hogy 1965 óta tervezik a víztározót, de senki sem tudta megvalósítani eddig, ők igen. Az EU-támogatást nem említették meg, ott volt egyébként Horváth Ádám, Dozmat polgármestere is, ő nem szólalt fel.

Ez a meder fogja majd meg az árvízveszélyt jelentő vizet, a zsilip pedig lassan, ütemezve ereszti tovább
fotó: Nagy Jácint

A beszédek után bejártuk az építési területet, erről inkább a képek beszéljenek. De van még néhány érdekes műszaki adatunk.

Közelebbről és a másik oldalról
fotó: Nagy Jácint

A völgyzárógát hossza 421 méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert. A tározótér, 44 hektáron mintegy 1 millió m3 víz befogadására alkalmas. A létrejövő mesterséges tó 7,2 hektár vízfelületű lesz, ezt később turisztikai célokra is lehet hasznosítani. A projekt részeként 5,7 km hosszon rendezik az Aranypatak medrét.

Mindez 2 milliárd 36 millió forintba kerül, a számlát az Európai Unió fizeti egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A befejezés várható ideje 2019 harmadik negyedéve.

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról