NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathelyen a szaléziak Donja

Beszivárogtunk a körmenetbe, ahol az a szóbeszéd járta, nem is az eredetit hozták el.

Áhítattal teli volt a péntek délután Szombathelyen. Don Bosco ereklyéje az Óperint utcába, a Pápa pedig a Rohonci útra érkezett. Amíg azonban utóbbin a labdarúgás volt a főszereplő, előbbin az a szent, aki a szaléziak rendjét alapította. Jövőre ünnepli az egyházi világ Bosco Szent János születésének 200. évfordulóját, így hát a rendalapító ereklyéjét Magyarország 15 helyszínén viszik körbe. Elsőként máris Szombathelyen.

A gyerekek is várták Don Dosco maradványait
fotó: Bonyhádi Zoltán

Bárki is szervezte a délutáni ereklyeköszöntőt, nem biztos, hogy a legpraktikusabb helyszínt választotta. A szent Quirinus vértanúságának emléket állító kis tér ugyan nagyon szép, de nagyon pici is és az ott állókat valami hihetetlenül ügyesen zárja el a nyilvánosságtól. Bár alig kétszázan voltak az ereklye fogadásánál, de még így is ment a nyaknyújtogatás, hogy a fontosabb vagy csak annak vélt eseményekről le ne maradjanak a hívek.

A légiósok nagyon figyeltek

Mint egy össznépi florklór találkozó, első blikkre ez jutott eszembe. A sportéremátadókról és fontos kulturális eseményekről elmaradhatatlan Puskás polgármester és a szaléziakat a tenyerén hordozó Ágh Péter, valamint Gaál Róbert jegyző a város részéről, P. Csány Péter a szaléziak képviseletében és megannyi kisiskolás, kisnyugdíjas, kis zenész, népi fúvós és a Savaria Legio. Akiknek jelenléte a Szent Quirinus emlékhelyen nagyjából olyan mint a cukrásztalálkozó a diabéteszes gyermekotthonnál.

Nem én voltam az egyetlen, aki furcsállta, hogy a keresztény vallást tűzzel-vassal irtó Római Birodalom katonáinak hagyományőrzőit ott látja. Talán Péter atya is észrevette a faramuci helyzetet, hiszen gyorsan korrigált is,

a légiósok, akik közül végül sokan megtértek

, tért ki rájuk beszéde közben.

Don Bosco ereklyéje - Olyan Knight Rideresen érkezett meg
fotó: Bonyhádi Zoltán

De ha már groteszk megjelenések. A Don Bosco ereklyéit szállító teherautó nem sokkal a gyülekező hivatalos, három órás kezdése után gurult be. Ami a mémgyanús festéseket leszámítva, teljesen úgy nézett ki, mint egy mozgópékárus a falu útjain. Ebből gurult ki Knight Rider-szerűen a szent viaszbábúja, benne jobb kezének maradványaival. Az egész annyira szürreális, hogy az egyházi áhítat legapróbb mozzanatát sem lehetett felfedezni benne. Bár talán nem is ez volt a fő csapásirány, hiszen a műsor további elemei is sokkal inkább emlékeztettek kisiskolások anyák napi műsorára mint egyházi liturgiára.

Szuvenírbiznisz

A menet a Óperint utcától a Gagarin utcán át a Táncsics Mihály utcán keresztül érkezett meg a Szalézi térre. Időközönként megállva, énekelve, majd olyan B-közepesen éltetve Don-Bos-Cót egy néni szegődött mellém.

Elöl a Szent, hátul Puskás
fotó: Bonyhádi Zoltán

Én úgy tudom, nem is az eredeti ám, ami itt van. Azt nem engedték idehozni. De hát, így is érezni azért, hogy valami teljesen másféle lelkiállapotba kerül az ember

– mondja. Majd mire visszafordulnék hozzá, már tovább is állt, hogy ismerőst üdvözöljön.

Kicsi ének, kicsi tánc, na meg kicsi nejlon az üvegkoporsóra amikor az eső csepegni kezd, és meg is érkezett a közel 200 lelkes tömeg a Szalézi térre. Közben a Táncsics utca lakói az ablakokból csatlakoztak a felvonuláshoz. Mire észbe kaptunk, már hat-nyolc erősember a Don bábuját és annak fekhelyét felcipelte a szalézi templom lépcsőin.

A pocsolyás-bőrdzsekis fesztiválokról ellesett szuvenírbiznisz pedig már a templomba is betette a lábát. Don Boscót akár vászontáskán is hazavihette az, aki könnyen csábult a földi javakra.

Szilkonkarkötőtől a vászontáskáig
fotó: Bonyhádi Zoltán

Az ereklye a péntek estét és a szombat hajnalt töltötte Szombathelyen, szombat reggel 6 órakor vettek búcsút tőle.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: N*, *z m*r n*m *z * "sp*rt". Sz*nt*szt* *zl*t. * "...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
Paulus_Maior: N*m *l*sz s*j*t*ss*g....
Kiakadtak az olasz cseresznyetermelők
Kari: H*gy n* l*nn*. M*rt * v*g*t *r* k*r*kp*r*tr*l m*rr* h*l*dn* *ls*...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
Paulus_Maior: *ng*m n*m z*v*r. *gy s*ncs p*nz*m **t*p*ly* m*tr*c*r*....
Hetekig fokozott ellenőrzés lesz a magyar autópályákon
Paulus_Maior: https://www.f**rf**rtw*.h*/d*gl*tt-*kt*k/k*sz*n*s-gy*r*-l*g*nd*j...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után