NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Dohányzásban, alkoholizálásban és dizájnerekben is élen a magyar fiatalok

Megérkeztek a fiatalok egészségkárosító szokásait felmérő európai kutatások legfrissebb eredményei.

Dohányzásban és alkoholizálásban is az európai élmezőnyben vannak a magyar fiatalok, drogozásban azonban továbbra is az átlag alatt – olvasható a 24.hu ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) nevű kutatás legfrissebb eredményeit elemző cikkében.

A kutatásban részt vevő országokban négyévente mérik fel a fiatalok dohányzási, alkohol- és tiltott drogfogyasztási szokásait. A felmérésben magyar részről az MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoportja vett részt. A célcsoport a 16. életévüket betöltött, iskolába járó fiatalok köre.

A kutatás eredményeiből jól látszik, hogy az egészségkárosító szerek fogyasztása független a lakóhelytől, anyagi, családi és szociális háttértől, ezek tükrében legfeljebb a fogyasztás módja és mértéke változó.

Az alkohol és a cigaretta most is nagyot futott

Megfigyelhető például, hogy a rendszeresen dohányzók aránya nagyobb vidéken, iskolatípusok leosztásában pedig a szakközépiskolások cigiznek a legtöbben. A tanulmány külön kitér az e-cigaretta fogyasztási szokásokra gyakorolt hatására is.

Az eredmények azt mutatják, hogy az e-cigaretta népszerűsödésével ugyan csökkent a hagyományos cigarettát szívók száma, de összességében nőtt a dohányzóké, amibe beletartozik az elektromos cigi is.

És az a marketingszöveg is egyre inkább kikopbi látszik, hogy az e-cigi kevésbé káros
fotó: Eyeem / Getty Images

A tanulmány szerint a magyar fiatalok második helyen állnak Európában alkoholfogyasztásban, nálunk csak a dán kamaszok részegednek le gyakrabban.

Havi három vagy többszöri nagyivás a magyar fiatalok 15,7 százalékára jellemző. A megkérdezettek több mint fele volt már részeg, és csaknem a negyedük a megelőző 30 napban is lerészegedett legalább egyszer.

Érdekes viszont, hogy míg a dohányzás valószínűségét növeli a szülők alacsonyabb iskolai végzettsége, addig az alkoholfogyasztás a magasabb végzettségű szülők gyermekei körében elterjedtebb.

Kevesebb tiltott szert fogyasztunk, de dizájnerekben miénk az első hely

A magyar fiatalok bevallásai szerint nehezebb tiltott kábítószerhez jutni, mint az európai átlag szerint. Magyarországon minden negyedik fiatal mondta azt, hogy könnyen juthat marihuánához, míg az osztrákoknál, németeknél ez az arány 40 százalék felett van, és még nem is ők vezetnek ebben.

Az a tévhit viszont egyáltalán nem igaz, hogy a tehetősebb családok gyerekeit kevésbé veszélyezteti a tiltott szerek fogyasztása. A kokain 3,3 százalékos kipróbálási arányával a magyar fiatalok bekerültek az európai top 10-be, és mivel arról van szó, hogy zömében 16 évesek fogyasztanak egy grammonként 20 ezer forintnál kezdődő kábítószert, feltételezhető, hogy tehetős családok gyerekeiről van szó.

A jóval olcsóbb marihuána származékokat az európai átlagnál kevesebb magyar fiatal fogyasztja, dizájnerdrogokban viszont miénk az aranyérem.

Dizájnereket Budapesttől a legkisebb zsákfalukig mindenhol fogyasztanak
fotó: police.hu

A kutatás eredményeinek még részletesebb elemzését, valamint az előző évek adatait megtalálja a 24.hu cikkében.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: D*gd f*l m*g*dn*k * 2x1 s*v*s *t*t f*d*sz sz*lg*.J*v*r* v*r*s*g ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
lojalista: J* *n *s gr*t*l*l*k * k*v*t*l*z* t*l*jn*k,,k* *s v*lt?J* * m*sz*...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok