NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az ügyészség vizsgálja a trafikügyet?

MSZP: ami megtetszik a Fidesznek, azt el is veszik. A szombathelyi szocialisták ügyészséghez fordulnak, és törvényt is módosítanának.

A közérdekű bejelentést Ipkovich György és Nemény András írták alá. Ebben felhívják a Vas megyei főügyész figyelmét Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő nyilatkozatára, miszerint Szekszárd fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő, választókerületi elnök a kormánypárti képviselők találkozóján felszólította a képviselőket, hogy válogassanak a pályázók közül.

Okok a gyanúra

Az origo.hu információi szerint az erre felszólító utasítás Rogán Antal frakcióvezető és Lázás János államtitkár munkatársaitól érkezett – mondta Nemény. Hozzátette, ez az információ okot ad az államai szervek jogellenes működésének gyanújára, így pedig az ügyészségnek el kell indítani a nyomozást az ügyben.

Nemény elmondta, nem maradt más lehetőségük, hiszen hiába fordultak írásban a fejlesztési minisztériumhoz, Ipkovich György hiába kérte az országgyűlésben, a kormány nem engedi meg, hogy megnézzék a trafikpályázatokat. Pedig Nemény szerint a nyilvánosság lenne a legjobb megoldás arra, hogy elkerüljék a mutyizás vádját.

Törvényt is módosítanának
fotó: Mészáros Zsolt

Kijelentette, nem véletlen, hogy nem akarják nyilvánosságra hozni a dokumentumokat, mert akkor kiderülne, mennyire korrupt volt az eljárás. Nemény megjegyezte, az is okot ad a gyanúra, hogy a pályázat eredményének kihirdetése után, de még a tevékenységek megkezdése előtt módosították a jogszabályt, felemelték a törvényben foglalt árrést.

Ez már nem a dohányról szól

A képviselő megint kijelentette, ha igaz, amit Hadházy Ákos mondott, akkor valószínűsíthető, hogy Szombathelyen Hende Csaba ugyanígy járt el, hiszen itt ő a Fidesz választókerületi elnöke. Nemény szerint mohóság és gátlástalanság jellemzi a pályázatot és a Fideszt, ettől kezdve mindenki félhet attól, hogy ha van valami olyan értéke, ami megtetszik a Fidesznek, akkor azt el is veszik.

Ipkovich hozzátette, ez a történet már nem a dohányról szól, a Fidesz sorra harcot hirdet minden ellen. Harcoltak a szerencsejátékok ellen, betiltották a nyerőgépeket, ennek következtében sorra mentek tönkre a falusi kiskocsmák. Korábban zajlottak a termőföld haszonbérleti pályázatok, amelyek szintén gyanúsan zajlottak le. Most a dohányzás ellen harcolnak, és előre félnek, mi lesz, ha szeszfogyasztás lesz a következő célpont.

Ipkovich kijelentette, nem egyedi esetekről, hanem jól látható folyamatról van szó, ezért néhány MSZP-s képviselővel közösen törvényjavaslatot nyújtanak be. A javaslat szerint a Polgári Törvénykönyvbe (PTK) beépítenék a jogszabályalkotással megvalósított károkozás fogalmát.

Lehetőség a jogi útra

Ilyen szabály korábban létezett már, szerepelt az új PTK első változatában is, ahonnan aztán a Fidesz-többség szavazataival kivették. Ez a módosítás eszköz lenne a trafikügy károsultjainak kezében, hogy jogi úton harcolják ki kártalanításukat. Ipkovich felidézte hétfői parlamenti felszólalását

2013.05.06. 17:09

Nincs kártérítés, jogszerű a trafikpályázat

/ közélet 8 hsz. 6 kapcs. /
Ezt mondta Fónagy János államtitkár az országgyűlésben, miután Ipkovich György erre kérdezett rá. Folytatódik a trafikbotrány.
, ahol elmondta, emberek mennek tönkre, sokan elbukják vállalkozásukat, nem tudják visszafizetni fejlesztésre felvett hiteleiket.

A képviselő szerint ezekért a károkért valakinek vállalnia kell a felelősséget, nem elég, ha – mint a miniszterelnök mondta -, ráfigyelnek az ügyre. Ipkovich megjegyezte, érdekes helyzet alakult ki az országgyűlésben, a trafikügy elleni tiltakozásban minden ellenzéki erő egységes.

Visszacsinálják

Ez nem azért van, mert közeledne egymáshoz az MSZP és a Jobbik, hanem azért, mert mindenkit irritál a Fidesz elképesztő arcátlansága. Hiszen, például, azt kommunikálták, hogy az üzleti terv lényeges szempont volt a pályázatok elbírálásánál. De a döntés után módosítottak a dohányáruk kiskereskedelmi árrésén, így felmerül a kérdés, milyen alapon készültek az elbírálás alapját jelentő üzleti tervek.

Ipkovich kijelentette, a 2014-es választások után megalakuló új kormány egyik első lépése lesz, hogy hozzányúljon a dohánykoncessziókhoz.

Kapcsolódó

2013.05.06. 17:09

Nincs kártérítés, jogszerű a trafikpályázat

/ közélet 8 hsz. 6 kapcs. /
Ezt mondta Fónagy János államtitkár az országgyűlésben, miután Ipkovich György erre kérdezett rá. Folytatódik a trafikbotrány.

2013.05.01. 14:58

Kattintós térképen a trafikmutyi

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A Trafikmutyi Blog készítette az aktív térképet, ahol szembesülhetünk vele, ki és hol nyert dohánykoncessziót.

2013.04.29. 17:02

Ipkovich belenézne a trafikpályázatokba

/ közélet 6 hsz. 2 kapcs. /
Az MSZP-s politikus az országgyűlésben kérdezte meg, hol lehet ellenőrizni a pályázatok jogszerűségét, és úgy véli, a fideszes cigaretta kevésbé káros.

2013.04.25. 06:59

Kíméletlenül elbántak a régi trafikosokkal

/ közélet 11 hsz. 2 kapcs. /
A pályázaton sikertelen kereskedők zöme kénytelen lehúzni a rolót, sokakra megélhetési gondok várnak.

2013.04.24. 10:55

Rogán munkatársának testvére öt dohányboltot kapott

/ közélet 11 hsz. /
Folytatjuk kutatásunkat a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei után. Van meglepetés.

2013.04.23. 18:17

A kiválasztottak – Ők mérgezhetnek dohánnyal

/ közélet 30 hsz. 2 kapcs. /
Őrző-védő kamara vezetője, kick-boxer a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei között.

2013.04.23. 09:44

Ők árusíthatnak dohányt Vas megyében

/ közélet 11 hsz. /
Tegnap kiderült, kik nyerték a dohányárusítási jogokat. Közöljük a listát, és utánanézünk kicsit az ügynek.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

eheti: *z*n *gy V*d*s n*m t*d m*gl*p*dn*! :) ...
Sok helyen leállt a Messenger
gnoan01: *l*sz*r n*m h*tt*m * sz*m*mn*k *m*k*r m*gl*tt*m...
Tavaszi piknikre változott a botrányos szombathelyi oltakozás
westend: *ny*d*t n*m v*tt*m * sz*mr*, t* *d**t*, m*v*l n*m b*sz*lt *ly*n ...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
kovacsgeza: "H*t s*jn*s n*m t*d*tt s*g*t*n*, m*rt *ly*t m*nd*tt, *m*t *d...
Kormányinfó: március 15-ig maradnak a korlátozások
busman: N*m-*? T*bbsz*r *d**t*zt*l, h*jt*tt*d *gy*n*zt * m*ntr*t. F*sz t...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának