NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kíméletlenül elbántak a régi trafikosokkal

A pályázaton sikertelen kereskedők zöme kénytelen lehúzni a rolót, sokakra megélhetési gondok várnak.

Óriási a felháborodás a dohányárusítással már évek, sőt, évtizedek óta foglalkozó Vas megyei kereskedők, trafikosok között. S nemcsak azért, mert a dohánykoncessziós pályázaton szerte az országban mindenféle milliárdosok, ilyen-olyan nagyvállalkozók, politikusok, polgármesterek, táncdalénekesek, s a legkülönfélébb rezsimszolgák arattak, hanem legfőképpen azért, mert közülük szinte senki sem nyert.

Elkeseredett kereskedők

Az általunk felkeresett kereskedők azt mondják, nem akartak hinni a szemüknek, amikor elolvasták a pályázatnyertesek névsorát. Ez a lista ugyanis arról tanúskodott, hogy Bükön és Kőszegen senki nem nyert a régi árusok közül, de - két kivétellel - így jártak szombathelyi kollégáik is. Külön érdekesség, hogy az igazán nagy forgalmú bozsoki üzletet sem viheti tovább az eddigi tulajdonos.

A kereskedők nagyon el vannak keseredve, hiszen nagy részüknek a dohányárusítás jelentette az egyetlen megélhetési lehetőséget. A legtöbben bezárják az üzleteiket, s arról fogalmuk sincs, miből tesznek szert valamiféle bevételre a jövőben.

A legtöbben végleg bezárják az üzletüket
fotó: Bonyhádi Zoltán

S a dohányárukat terítő gépkocsivezetők is csak azt tudják megerősíteni újra és újra, hogy nagy a baj, hogy a kis üzletek tulajdonosai valóságos tragédiaként élik meg a történteket. Egyikük például egyszerűen elsírta magát, miközben elmesélte a szállítónak, hogy sikertelenül pályázott a koncesszióra.

Beszélgetőpartnereink azt mondják, hogy - bár voltak baljós előérzeteik - azt legrosszabb rémálmaikban sem gondolták volna, hogy a hatalom ennyire gátlástalanul átgázol rajtuk, hogy ilyen nyíltan és szemérmetlenül hozza helyzetbe a kedveseit.

Idegen nyertesek

Boda Jenő szombathelyi kereskedőnek hasonló a véleménye a szégyenteljes koncessziós pályázatról. A középkorú férfi hosszú-hosszú évek óta foglalkozik dohánytermékek árusításával, két üzlete is van a belvárosban, s nyugodtan állíthatja, hogy ismeri a szakma minden csínját-bínját. Ennek ellenére nem nyert a pályázaton.

Nyert viszont, mondja, egy körmendi és egy szolnoki illetőségű pályázó, ketten együtt hat, úgynevezett nemzeti dohányárudát nyithatnak a vasi megyeszékhelyen. Boda Jenő nem tehet mást, bezárja mindkét üzletét, de arról egyelőre fogalma sincs, hogyan tovább. Nincsen „B” terve. Most még el sem tudja képzelni, miből él meg a családja, s hogy miképpen finanszírozza egyetemista gyerekei tanulmányait.

Boda Jenő azt mondja, nagyon kíváncsi lenne arra, mit szólna Puskás Tivadar polgármester például az ő esetéhez. A napokban el-eljátszott a gondolattal, hogy találkozót kér a drága első embertől, akit azért, és nem másért választottak be az Országgyűlésbe is, hogy legelsősorban a szombathelyi polgárok érdekeit képviselje.

S Boda Jenő csak egy kérdést tenne fel a képviselő úrnak. Azt tudakolná mindössze, hogyan lehetséges, hogy ő, aki tisztességes, becsületes szombathelyi polgár, aki itt fizet nem is kevés adót, akinek hosszú és eredményes szakmai múltja van, nem nyert a pályázaton, ellenben egy szolnoki és egy körmendi jelentkező igen. Csak ennyit kérdezne Boda Jenő, semmi egyebet.

Kapcsolódó

2013.04.24. 10:55

Rogán munkatársának testvére öt dohányboltot kapott

/ közélet 11 hsz. /
Folytatjuk kutatásunkat a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei után. Van meglepetés.

2013.04.23. 18:17

A kiválasztottak – Ők mérgezhetnek dohánnyal

/ közélet 30 hsz. 2 kapcs. /
Őrző-védő kamara vezetője, kick-boxer a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei között.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: N* m* * br*ssz*l* b*r*kr*t*k p*r*ncs* ?...
Bár találkozott Dobrev Klárával, a szombathelyi polgármester tesztje negatív
Igaz: *z *g*szs*g*gy*t st*d**n*kk*l k*ll k*mp*nz*ln* , *z s*g*t ....
Lesz másik: 19 milliárdból épülhet a nyíregyházi stadion
rheingold1926: H*t *g*n **sztr**b*n t*dj*k, h*gy * ny*j *mm*n*t*s *l*r*s**g n*n...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
Igaz: J*l cs*n*lj*k . *gy k*v*s*bb*n v*sz*k b* h*zz*j*k *zt * n*th*t ....
Ha oda indulna: minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Igaz: *z **r*p** Gy*gysz*r*gyn*ks*g t*gj** * gy*gysz*r*p*r m*ff**j*b*l...
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a felmérést, hogy a Szputnyik V megfelel-e az EU szabványainak