NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet

Az EP-alelnök kedd délután Nemény Andrással tárgyalt.

Dobrev Kláráról, az Európai Parlament képviselő-alelnökéről – és nem mellesleg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök feleségéről – sokan már most úgy gondolják, hogy 2022-ben ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev jelenleg országjáró körúton van, melynek során ellenzéki vezetésű városokba látogat el, és egyeztetéseket folytat a polgármesterekkel. Így jutott el március 2-án kedden Szombathelyre, ahol Nemény Andrással tárgyalt.

„Dobrev Klárával arról beszélgettünk, amiről egy önkormányzat ebben az esetben szokott: a forrásszerzési lehetőségekről” – kezdte az egyeztetés utáni sajtótájékoztatót Nemény András.

Nemény András és Dobrev Klára a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatót.
fotó: Kiss Tamás

A polgármester arról számolt be, hogy az Európai Parlament (EP) következő költségvetési ciklusában Szombathely a hazai források mellett jelentős EU-s forrásokra is számít. Nemény András hangsúlyozta, hogy a város eddig is egész jól szerepelt az EU-s pályázatokon, az elmúlt hónapban például 150 millió forintot nyert Szombathely a levegőminőség javításra a Just Nature pályázat keretében.

Az egyeztetés elsősorban arról szólt, hogy a következő, tehát a 2021-2027-es költségvetési ciklusban Szombathelynek milyen lehetőségei lesznek EU-s források lehívására, és ehhez mit kell tennie.

Dobrev Klára először is gratulált a szombathelyi városvezetésnek, amiért egy olyan EU-s pályázaton nyert, konkrétan a Horizon 2020-on, amin tényleg csak a legjobb pályázatoknak sikerülhet. „Ez jó hír azoknak, akik szeretnék, hogy az Európai Uniós források jelentős része közvetlenül önkormányzatokhoz és civilekhez kerüljön, hiszen azt látjuk, hogy az Orbán-kormánynak erősen a saját barátai, rokonai felé hajlik a keze” – fűzte hozzá az EP-alelnök.

2021 második félévében indul az újabb EU-s költségvetési ciklus, mely a szokásos pénzeken kívül a helyreállítási alapot is tartalmazni fogja, Nemény András pedig számíthat az EP-alelnök és a Demokratikus Koalíció (DK) segítségére is, hogy ezekből a forrásokból minél többet tudjon lehívni – hangzott el.

Nemény András és Dobrev Klára ezen felül arról is tárgyaltak, hogy mit lehetne tenni az ellen, hogy sok multinacionális cég a kedvezőbb feltételek miatt külföldön adózik,

01.27. 19:08

Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen

/ gazdaság 62 hsz. /
Az átszervezés számos más kérdést is felvet, például a kormány és a multinacionális cégek kapcsolatáról.
ezzel nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatokat.

Az EP-alelnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte egy olyan közösségben, mint amilyen az Európai Unió, egész egyszerűen káros, ha a tagállamok adózási feltételei egymással versenyeznek. Ez végső soron csak a multinacionális cégeknek jó, viszont az állampolgárok szenvedik el a kárát.

„Az Európai Parlamentben ebben az évben fogunk benyújtani egy törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy egységesen állapítsuk meg legalább az adóalapot, hogy pontosan lássuk, hol vannak azok a kiskapuk, ahol a multik az európai polgárokat, köztük a magyarokat is megkárosítják. Annyit igazán el lehet várni, hogy egy multinacionális cég fizessen legalább annyi adót, amennyit egy átlag kis- és középvállalkozó” – mondta Dobrev Klára.

Nemény András és Dobrev Klára
fotó: Kiss Tamás

Az EP-alelnök arra is kitért, hogy Európában nincs még egy olyan kormány, amelyik a válsághelyzetben az önkormányzatoktól vonná meg a támogatást.

„Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely valóban jobban tudná, hogy a szombathelyi vállalkozások közül ki az, aki nehéz helyzetben van? Jobban tudnák esetleg az oltópontok kijelölésénél, hogy hány ajtaja és hány vészkijárata van egy-egy intézménynek?” – tette fel a kérdést Dobrev Klára, ezzel utalva a múlt heti SZTK előtt kialakult tömegjelenetre

02.24. 10:08

„Totális káosz van itt kérem” – Szerdán reggel összeomlás volt a szombathelyi oltópontoknál

/ covid 19 54 hsz. /
Száznál is több ember egymás hegyén-hátán, késés és fejetlenség az SZTK előtt. Van, ahol flottul megy.
is.

Kérdésre az EP-alelnök elmondta, levélben kérte az ellenzéki városvezetőket, hogy részletesen mondják el neki, az elmúlt hónapokban a kormány hányszor és milyen módon egyeztetett velük az EU-s pénzek felhasználásáról, illetve milyen javaslatokról és projektekről számoltak be a polgármesterek a kormánynak. Ezeket aztán Dobrevék össze fogják vetni azzal, amit a magyar kormány benyújt az Európai Bizottságnak.

Ez azért fontos – hangsúlyozta Dobrev Klára –, mert így az Európai Bizottság is láthatja, hogy a forrásokat, különösen a helyreállítási alap forrásait mennyire lehet a kormányra bízni.

Másik kérdésre azt is megtudtuk, hogy múlt héten az ellenzéki pártok elnökei arról döntöttek, hogy a járványhelyzet miatt az eredetileg április-májusra tervezett előválasztást szeptember-október környékére tolják.

A sajtótájékoztató után lapunk Dobrev Klárával interjút készített, amely a közeljövőben lesz olvasható.

Hozzászólások (148)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten