NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A DK feljelentést tesz, 600 milliárdos kárról beszélnek

Sőt, a kár elérheti szerintük az ezer milliárdot, ha több ügyet is összevonnak. Varju László Szombathelyen tájékoztatta a sajtót.

Varju szerint káros tendenciát körvonalazódik, hiszen három olyan ügy is volt, amiben csak bírósági perekkel lehetett hozzájutni a dokumentumokhoz. Ilyen a MOL részvények megvásárlása, ez eddig 150 milliárdos veszteséget hozott. A másik az, amikor az állam a gázvezetékek használati jogát átadta egy offshore cégnek, és ezzel sok milliárdos haszonhoz juttatta.

Bírósági perrel szerezték meg az iratokat

A harmadik pedig az EON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlása. Varju kijelentette, itt a 600 milliárdot is elérheti a kár, a három ügyben pedig összesen akár ezer milliárdos is lehet az állam által elveszített összeg.

Varju szerint biztosan vannak felelősök
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, ezeknek kell, hogy legyen felelősük, hiszen politikai döntések születtek, és nekik vállalniuk kell a felelősségüket. Ezért a Demokratikus Koalíció feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen. Varju megjegyezte, bíznak a hatóságokban, hogy felderítik az ügyet, és eljárnak a tettesek ellen.

Az EON földgáz-üzletág és a gáztározók eladásának dokumentumait az átlátszó.hu akarta kikérni a szakminisztériumtól, de a kérést elutasították. A lap bírósághoz fordult, másfél év után született meg az ítélet, a dokumentumokat az átlátszó.hu nyilvánosságra is hozta .

Nagyvonalú volt az állam?

Ezekből kiderül, hogy a megvásárolt üzletág piaci értékét (még a vásárlás előtt) – 335 milliárd (mínusz 335 milliárd) forintra tette a kormány elé került előterjesztés. De azt is megjegyezték, hogy ennél is rosszabb, mínusz 600 milliárd is lehet a tényleges érték.

Sajtótájékoztató a folyosón
fotó: Vágvölgyi Bálint

A kormány 261 milliárdot fizetett a tulajdonrészért, amit hatalmas sikernek állítottak be. Az adatokból most kiderült, hogy így – a legjobb esetben is – egy értéktelen és erősen veszteséges céget vásároltak meg 261 milliárdért.

A sajtótájékoztatón Varju megjegyezte, hogy egy piaci szereplő biztosan nem adott volna ennyi pénzt egy negatív értékű üzletrészért, ezért is merül fel a hűtlen kezelés gyanúja.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: T*lj*s*n m*nd*gy, m*ly*k *ld*lr*l k*z*l*t*nk! *z n*m **r*p*! T...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
OhneGetzi: *z * sz*msz*g*b*l *z n*m (!) *z *rsz*g j*v*t sz*lg*lj*, h*n*m * ...
Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját
OhneGetzi: *nn*k * n*v*rn*k t*l*n f*z*t*st k*ll*n* *dn* *l*sz*r, n*m? *zt*...
Elfogadta a hálapénzt egy nővér, nyomozás indult ellene
OhneGetzi: Sz*n*lm*s krv**rsz*g......
Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
OhneGetzi: B*sz*lj*nk *nk*bb * k*rh*z* f*rt*z*sb*n *lh*nyt*kr*l, *m*n*k *d*...
Kormány: aki nem oltatja be magát, fizesse a műtét előtti tesztet