NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A DK a mostaninál több Európát akar

Egy tanulmány szerint évente 800 milliárd euróval nőhet az Unió összbevétele. Kakuk György, EP képviselőjelölt Szombathelyen kampányolt.

A szombathelyi Főtér sarkán állt a DK kampánypavilonja, ahol Kakuk György mutatja, a nemrégen befejeződött rapid fórum után rengeteg szimpatizánsi aláírást gyűjtöttek. Mint mondja, sokan álltak meg és sokan jelezték, hogy a pártra szavaznak majd vasárnap.

Négy programpont, négy ígéret

Négy programpontot tartalmazó szórólapot osztogattak, ezeket Kakuk szóban ki is egészítette. Tehát: európai béreket és európai minimálbért akarnak. De tudják, hogy ez nem megy így. A lényeg, hogy a magyar GDP az uniós átlag 65 százaléka, a bérek viszont csak az átlag 35 százaléka körül vannak. Tehát, a béreket fel kell vinni a GDP arányára.

Garantált munkahelyeket akarnak a fiataloknak, ha ez nincs, akkor uniós forrásból kapjanak foglalkoztatási vagy átképzési ajánlatot. Közös európai fellépést szeretnének a korrupció ellen, és kéttannyelvű közoktatást az egész Unióban. Utóbbiról Kakuk azt mondta, ha a kötelező oktatás befejezve egy fiatal jól beszél még egy európai nyelvet, az már hatalmas esély a továbblépéshez.

Aztán a képviselőjelölt kijelentette, mindennek a lényege, hogy több Európát szeretnének. Ami kibontva azt jelenti, hogy nagyobb jogosítványokat adnának a közös intézményeknek, szakpolitikai, azaz ágazati szinten is.

Több Európa, több pénz

Hivatkozott egy, a napokban megjelent tanulmányra, ami a számok nyelvére fordítja le ezt az elképzelést. A fő mondanivaló, hogy ha közösek lennének a szakpolitikák, akkor az Unió bevétele 800 milliárd euróval, hat százalékkal nőne.

Csak a digitális piaci közös szabályozás évente 226 milliárd euró pluszt jelentene, ami nem kis pénz, megfelel Dánia egy éves GDP-jének. Vagyis, ha több Európa van, akkor az európai polgárok jobban élnek – jelentette ki.

És azt is, hogy ezért is fontos a vasárnapi választás, mert a következő ciklusban az Európai Parlament szerepe megnő, több döntést hozhatnak a megválasztott képviselők – mondta.

A végén megkérdeztük, hány mandátumra számít a DK. Kakuk György szerint egy mandátum meglesz, ha kettőt szereznek, azt már sikernek tekintik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri