NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Belső konfliktusok nehezítik Budapest ellenzéki irányítását

A Direkt36 tényfeltáró cikke szerint nem felhőtlen Karácsony Gergely és a DK viszonya.

Több konfliktus is kirobbant az elmúlt egy évben a Budapestet irányító ellenzéki koalícióban, különösen Karácsony Gergely főpolgármester köre és a Demokratikus Koalíció között – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

Vita a színházakról

A cikk szerint a feszült pillanatok közé tartozott az, amikor szóváltás alakult ki Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között egy zárt ajtók mögötti ellenzéki tárgyaláson februárban. A vita hátterében a fővárosi színházak finanszírozásának és vezetésének ügye volt, amelyben Karácsony hajlott egy olyan kompromisszumos megoldásra, amelyben bizonyos színházak átkerültek a kormány kontrollja alá.

Karácsony Gergely
fotó: MTI/Mónus Márton

Gyurcsány ezt ellenezte, és a résztvevők szerint szokásos lendületes stílusában beszélt arról, hogy ha adnak neki egy költségvetést, akkor ő abban bármikor talál tízmilliárd forintot, amivel meg lehet oldani az összes színház finanszírozását. Karácsony erre azzal vágott vissza, hogy ő olyan Budapestet akar, ahol a fideszes közönség is megtalálja a maga színházát.

A vita több résztvevő szerint is civilizált hangnemben folyt, de érezhető volt a feszültség a két politikus között, és nyilvánvalóvá tette a mélyben meghúzódó különbségeket is az ellenzéki pártok között. Míg a tavaly októberi ellenzéki győzelem után Karácsony egy békülékeny, kompromisszumkereső irányba indult el, addig a várost irányító koalíció más szereplői – köztük elsősorban a DK – sokkal harciasabb politizálást szeretnének látni.

Más ellentétek is voltak

Más konfliktusok is voltak a DK-val. Az egyik ilyen eset augusztus végén történt, amikor a DK közleményben jelentette be, hogy nem támogatják a temetések hatósági árának növelését, így azt a városvezetés kénytelen volt levenni a másnapi közgyűlés napirendjéről. A Direkt36 forrásai szerint ezt a városházán rossz néven vették.

A szeptember végi közgyűlésen még az is előfordult, hogy egy városházi előterjesztés majdnem elbukott a DK ellenállásán. Ahhoz kellett volna közgyűlési hozzájárulás, hogy a Fővárosi Vízművek részt vehessen egy külföldi projektben, de a DK ezt ellenezte többek között azért, mert nem értettek egyet azzal, hogy egy fővárosi cég külföldön terjeszkedjen. A közgyűlési ülésen kétszer is nekifutottak a szavazásnak, de a DK egyik alkalommal sem támogatta a javaslatot. Az első szavazás után azonban tartottak egy szünetet, és végül a Fidesz szavazataival átment az előterjesztés.

Dzsihád van?

A Direkt36 cikkéből kiderül az is, hogy Rogán Antal befolyásos fideszes politikus még az év első felében átadott egy olyan üzenetet Karácsony Gergelynek, hogy ha leválik a baloldali pártokról, akkor abbamaradnak ellene a támadások. Közben ugyanakkor Karácsony olyan üzeneteket is kapott kormányzati forrásoktól – köztük Rogántól is –, hogy „dzsihád van”, és Orbán eldöntötte, hogy támadás alatt fogja tartani Karácsonyt.

A Karácsony személye elleni kitartó kampány mögött az áll, hogy a Fideszben szinte biztosak abban, hogy ő lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 2022-ben. „Ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus a felmérések szerint. Ahogy közeledik a parlamenti választás, úgy fog nőni rajta a nyomás az értelmiségi holdudvartól, külföldről” – mondta a Direkt36-nak egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Közben ugyanakkor Karácsony nemcsak a hivatalos nyilatkozataiban, hanem a hozzá közel állókkal folytatott bizalmas beszélgetésekben is tartja magát ahhoz, hogy nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. A főpolgármester pár hónappal ezelőtt egy régi barátjának is azt mondta, hogy nem indul a jelöltségért. „Beszélt arról, hogy a karaktergyilkosság felőrli az embert, rettenetes teher” – idézte fel a Direkt36-nak a barát.

Karácsony határozott nyilatkozatai és privát kijelentései ellenére az ellenzéki oldalon is vannak, akik azzal számolnak, hogy végül harcba száll a miniszterelnök-jelöltségért. „Látszik, hogy van egy olyan várakozás, amit kevés ember tud rajta kívül kielégíteni” – fogalmazott a Direkt36-nak egy magasrangú városházi forrás, aki szerint emiatt „nehezen tudja elkerülni” Karácsony a jelöltséget.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
hatszazwattos: F*l*l. N*m p*d*g f*l*. *l*g *tv*r*s c*m....
Mától nyitva a határ a legtöbb szomszédos ország felé
miki1950 : **r*p** f*c* * n*m*t*k *ll*n! R*ss* n*gy*t-*lk*t*tt! Gy*ny*r* ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
Macoka: N*, m*g*gy St*r M*n. *z*rt *rt* *gy *z *js*g*r*, m*rt *z t*bbl*...
Fák közé csapódott egy Iveco hűtőautó a 88-as úton