NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Belső konfliktusok nehezítik Budapest ellenzéki irányítását

A Direkt36 tényfeltáró cikke szerint nem felhőtlen Karácsony Gergely és a DK viszonya.

Több konfliktus is kirobbant az elmúlt egy évben a Budapestet irányító ellenzéki koalícióban, különösen Karácsony Gergely főpolgármester köre és a Demokratikus Koalíció között – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

Vita a színházakról

A cikk szerint a feszült pillanatok közé tartozott az, amikor szóváltás alakult ki Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között egy zárt ajtók mögötti ellenzéki tárgyaláson februárban. A vita hátterében a fővárosi színházak finanszírozásának és vezetésének ügye volt, amelyben Karácsony hajlott egy olyan kompromisszumos megoldásra, amelyben bizonyos színházak átkerültek a kormány kontrollja alá.

Karácsony Gergely
fotó: MTI/Mónus Márton

Gyurcsány ezt ellenezte, és a résztvevők szerint szokásos lendületes stílusában beszélt arról, hogy ha adnak neki egy költségvetést, akkor ő abban bármikor talál tízmilliárd forintot, amivel meg lehet oldani az összes színház finanszírozását. Karácsony erre azzal vágott vissza, hogy ő olyan Budapestet akar, ahol a fideszes közönség is megtalálja a maga színházát.

A vita több résztvevő szerint is civilizált hangnemben folyt, de érezhető volt a feszültség a két politikus között, és nyilvánvalóvá tette a mélyben meghúzódó különbségeket is az ellenzéki pártok között. Míg a tavaly októberi ellenzéki győzelem után Karácsony egy békülékeny, kompromisszumkereső irányba indult el, addig a várost irányító koalíció más szereplői – köztük elsősorban a DK – sokkal harciasabb politizálást szeretnének látni.

Más ellentétek is voltak

Más konfliktusok is voltak a DK-val. Az egyik ilyen eset augusztus végén történt, amikor a DK közleményben jelentette be, hogy nem támogatják a temetések hatósági árának növelését, így azt a városvezetés kénytelen volt levenni a másnapi közgyűlés napirendjéről. A Direkt36 forrásai szerint ezt a városházán rossz néven vették.

A szeptember végi közgyűlésen még az is előfordult, hogy egy városházi előterjesztés majdnem elbukott a DK ellenállásán. Ahhoz kellett volna közgyűlési hozzájárulás, hogy a Fővárosi Vízművek részt vehessen egy külföldi projektben, de a DK ezt ellenezte többek között azért, mert nem értettek egyet azzal, hogy egy fővárosi cég külföldön terjeszkedjen. A közgyűlési ülésen kétszer is nekifutottak a szavazásnak, de a DK egyik alkalommal sem támogatta a javaslatot. Az első szavazás után azonban tartottak egy szünetet, és végül a Fidesz szavazataival átment az előterjesztés.

Dzsihád van?

A Direkt36 cikkéből kiderül az is, hogy Rogán Antal befolyásos fideszes politikus még az év első felében átadott egy olyan üzenetet Karácsony Gergelynek, hogy ha leválik a baloldali pártokról, akkor abbamaradnak ellene a támadások. Közben ugyanakkor Karácsony olyan üzeneteket is kapott kormányzati forrásoktól – köztük Rogántól is –, hogy „dzsihád van”, és Orbán eldöntötte, hogy támadás alatt fogja tartani Karácsonyt.

A Karácsony személye elleni kitartó kampány mögött az áll, hogy a Fideszben szinte biztosak abban, hogy ő lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 2022-ben. „Ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus a felmérések szerint. Ahogy közeledik a parlamenti választás, úgy fog nőni rajta a nyomás az értelmiségi holdudvartól, külföldről” – mondta a Direkt36-nak egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Közben ugyanakkor Karácsony nemcsak a hivatalos nyilatkozataiban, hanem a hozzá közel állókkal folytatott bizalmas beszélgetésekben is tartja magát ahhoz, hogy nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. A főpolgármester pár hónappal ezelőtt egy régi barátjának is azt mondta, hogy nem indul a jelöltségért. „Beszélt arról, hogy a karaktergyilkosság felőrli az embert, rettenetes teher” – idézte fel a Direkt36-nak a barát.

Karácsony határozott nyilatkozatai és privát kijelentései ellenére az ellenzéki oldalon is vannak, akik azzal számolnak, hogy végül harcba száll a miniszterelnök-jelöltségért. „Látszik, hogy van egy olyan várakozás, amit kevés ember tud rajta kívül kielégíteni” – fogalmazott a Direkt36-nak egy magasrangú városházi forrás, aki szerint emiatt „nehezen tudja elkerülni” Karácsony a jelöltséget.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: *jt*r* k*r*k*d * z*rt k*r* r*nd*zv*ny f*l*r*t*t, *zt*n *k* *gy *...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
busman: K*v*t*ln* l*gf*lj*bb *tth*n * k*j*t *ny*k*t*l......
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
ciber: H* j*l *ml*ksz*m *z SZF*-n*k d*nt*s *l*tt n*mcs*k, h*gy n*m k*rt...
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
miki1950 : *rd*k*s*n *rt*l. V*l*b*n, *g*szs*g*gy l*sz*d*lv*. *tth*nm*r*d*s*...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
borsofuzelek: *n b*z*m b*nn*, h*gy k*k*nysz*r*t*n*k v*l*m* *l*r*l*p*st *z *gyb...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?