NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Drágább lesz az élet Szombathelyen

Szinte minden közüzemi díjemelést elfogadott a városi közgyűlés: parkolási díj, buszjegy és bérlet, vízdíj. Ezekért többet kell fizetnünk..

A csütörtöki közgyűlésen emelték meg a hatósági áras díjakat a képviselők, ráadásul alapvetően egyhangú szavazással. Nézzük, miért is kell többet fizetünk jövőre.

Húsz forinttal megy a parkolási díj

Az ÁFA 25 százalékról 27 százalékra emelésével indokolják a parkolójegyek és bérletek árának emelését. Gyakorlatilag minden parkolójegy ára húsz forinttal emelkedik, vagyis a piros zónában 208-ról 300-ra, a sárga övezetben 180-ról 200-ra, a zöld zónában 80-ról 100 forintra emelkedik egy órányi parkolás ára.

A havi kedvezményes lakossági parkolóbérlet az összes parkolóra 9 ezerbe, a 2.3. övezetre 6 ezerbe, a 3. zónára 3 ezerbe kerül majd. Ennek duplája lesz a nem lakossági bérlet. A teljes árú lakossági pedig 13 500-ba, 9 ezerbe és 4 500-ba kerül majd, január 1-től.

Néhány parkolót magasabb díjövezetbe soroltak át. Így a Szent Márton utca 25-33. előtti, valamint a Malom u-i parkoló a sárga zónából a pirosba kerül. A Március 15. tér és a Zrínyi utca zöldből sárgába változik.

Tervben van, hogy talán valamikor az Éhen Gyula teret (vasútállomás környéke), a Fraknó utcát és az MMIK parkolóját is fizetőssé teszik, de erről most nem döntöttek.

Néhány százalék a vízdíjakra

A víz- és csatornadíjak kiszámítása kicsit bonyolult, mivel mindkettő alapdíjból és a fogyasztás után fizetendő részből áll. Az alapdíjak nem emelkednek, de egy köbméter vízért az eddigi nettó 235 forint helyett 247 forintot kell fizetni. A csatorna használatnál pedig 302 forint helyett 317 forintot, szintén köbméterenként. Előbbi 5, utóbbi 6,6 százalékos emelésnek felel meg.

Ennél nagyobb arányban, 13,7 százalékkal nő a folyékony hulladék elszállításának ára. Ezt ott veszik igénybe, ahol nincs szennyvízcsatorna, magyarul ezek a szippantókocsik. Jövőre nettó 1525 forint lesz a díj köbméterenként, az idén 1332 volt.

Az utazás is többe kerül majd

Drágulnak a buszjegyek is. Az elővételben vásárolt vonaljegy 250 lesz, a buszsofőrnél a jelenlegi 300 helyett 350-et kell fizetni. De lesz kedvezményes vonaljegy is, amit munkanapokon reggel 8 és este 7 között lehet felhasználni, ennek ára 190 forint. A hat és 14 év közti gyerekek után 150-et kell fizetni.

A névre szóló általános havi bérlet egy évre 73 ezer, egy hónapra 6.290, egy hétre 2.060 forint lesz. A tanuló- és nyugdíjasbérletek havonta 1.990 forintba kerülnek majd.

Az ügyhöz tartozik, hogy a képviselők nem tudtak megegyezni a jövő évi menetrendben, így az egyelőre nincs. Ha decemberben sikerül egyetértésre jutni, akkor meg nem biztos, hogy a Volánnak lesz ideje azt kinyomtatni. A dolog tehát függőben maradt.

Csak egy százalék

Csupán egy százalékos emelést hagytak jóvá a kéményseprési díjaknál. Ez kötelezően fizetendő, de nem a város kasszájába megy, hanem a két szolgáltatónak, a Vasi Füstfaragó Kft-nek és a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft-nek. A szolgáltatók 4,9 százalékos emelést kértek, nem kapták meg.

És a végére hagytuk a szemétszállítási díjakat. Erről ugyanis még nem tudunk, nem tárgyalta a közgyűlés, Valószínűleg azért nem, mert ezt a feladatot a SZOVA végzi, és először rendbe akarják tenni a céget. Amiről majd a december 15-i közgyűlésen tárgyalnak.

Kapcsolódó

2011.11.24. 15:24

Hullámzó hangulatban ért véget a politikai maraton– Közgyűlési este percről-percre

/ közélet gal. 2 kapcs. /
Parttalan, sokszor személyeskedő viták, valamint a zsebünket is érintő döntések jellemezték az ülést.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten