NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

És akkor Magyarország beszáll a kokainterjesztésbe és a kalózkodásba?

A kormány a kieső keleti keresletet déli partnerekkel pótolná, de mit adhat nekünk Afrika és Dél-Amerika?

Nem az a kérdés, hogy Magyarországnak kereskednie kell-e afrikai országokkal, mert erre a kérdésre egyértelműen igen a válasz. Viszont az már érdekes, hogy a Fidesz még ebbe is képes volt belekeverni a mesebeli vallásukat. A listán csak keresztény afrikai országok vannak, ami csak azért probléma, mert vannak gazdagabb, muszlim országok is, akikkel érdemes volna gazdasági kapcsolatokat kialakítani. Afrika leggazdagabb országainak rangsorában Kenya a 12. (GDP: 53,40 milliárd USD, devizatartalék: 5,541 millió USD), Ghána a 10. (GDP: 82,65 milliárd USD, devizatartalék: 8,113 millió USD), Etiópia 8. (GDP: 109 milliárd USD, devizatartalék: 3,382 millió USD), Angola pedig a 6. (GDP: 123,1 milliárd USD, devizatartalék: 37,940 millió USD).

A lenyugvó gazdasági kapcsolatnak is van ereje
fotó: themaxbrettler.wordpress.com

Közben meg lennének gazdagabb és közelebbi országok (a szállítási költségekkel ilyen távolságban már érdemes számolni), például Marokkó (afrikai rangsorban 5., GDP: 168,9 milliárd USD, devizatartalék: 19.160 millió USD), amely a 2. leggazdagabb, nem olajtermelő afrikai ország Egyiptom után. Jelentős textilipara mellett vegyipara, élelmiszeripara sem elhanyagolható, illetve a bőrgyártás és a gépgyártás (összeszerelő- és javítóüzemek) is jó tárgyalási alapot jelent. Persze, az ipari sokszínűség smafu, a magyarnak jó lesz a 110 százalékban műszálas kínai ruha is, mert ott van az a 10 százalék ajándék.

A tiszta ivóvíz mindig nagy segítség Afrikában
fotó: Nyugat.hu

Egyiptomról meg csak annyit, hogy Afrika második leggazdagabb országa, 534,1 milliárd dolláros GDP-vel és 14,877 millió dolláros devizatartalékkal. A földrajzi közelség mellett ezek az országok gazdaságilag stabilak, mert a politikai instabilitás „afrikum”, vagyis a térség jellegzetessége.

Torgyánizmus 2.0, avagy, ismét érik Józsi bácsi chilei cseresznyéje

Dél-Amerika, már az első Orbán-kormány is igyekezett beavászkodni ebbe a drogháborúkkal túlzsúfolt fertőbe; a chilei cseresznye ötlete a mai napig közröhejnek számít. Azért Szijjártóéknak itt is sikerült beleválogatniuk. A Chile, Ecuador, Peru trióból egyedül Chile volt képes stagnálni, vagyis 2013 óta 6. a latin-amerikai országok GDP-rangsorában, míg Peru az 5. helyről a 7.-re, Ecuador pedig a 7.-ről a 9.-re csúszott vissza az elmúlt két évben. Persze, a fizikai távolság sem elhanyagolható, de ha már ezt a térséget nézték ki, akkor némi kockázatvállalással a Brazília-Kolumbia duóval jobban járhattunk volna, a járulékos drogbiznisz pedig újabb uniós forrásokat vonzana be: drogprevenció.

Vajon a latin táncosokat importálni vagy exportálni akarják Szijjártóék?
fotó: Garai Antal Atom

Azért van jó hírünk is, mert fontos a pozitív gondolkodás. A szomáliai kalózkodós hajós bizniszbe nem akarunk beszállni, és a buszsofőr által vezetett Venezuela sem pálya. Bár, ebben a két térségben, némi politikai szerepvállalással és a konfliktusokba való beavatkozással az újrarendezésnél és az újjáépítésnél nagyot lehetne szakítani, de ehhez ütőképes hadsereg kellene.

Kapcsolódó

2015.06.01. 21:07

A keleti nyitás eredménye: csökkent az orosz és kínai exportunk

/ gazdaság 3 hsz. /
A legnagyobb arányban a Dél-Koreába és az Egyesült Államokba irányuló export növekedett.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: *zz*l *n *s t*szt*b*n v*gy*k. H* *zt n*zz*k, n*m s*k*r*lt k*v*t...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
miki1950 : *hh*z * t*m*h*z k*pcs*l*d**n m*gj*l*nt K*r*ny* Gy*rgy t*ll*b*l *...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
rheingold1926: L*m l*m, m*g*nt b*b*z*ny*s*d*k, h*gy * pl*k*t*kh*z *s *gy k*ll n...
Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
rheingold1926: R*p*l * P*g*z*s, k* t*dj* h*l *ll m*g, s k*t h*l, k*t m*k*r t*g...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
lalika: H* * n*p b*l*d*gl*k *s,*kk*r *s * f*gj* m*gm*nd*n* k* k*ph*t *s ...
Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját