NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Magukra költötték a daganatos gyerekek pénzét?

Vizsgálat indult a beteg gyerekeknek gyűjtő alapítványoknál, volt, ahol 300 millióból 90 milliót saját működésükre költöttek.

Néhány nappal ezelőtt robbant ki a botrány, egy KEHI (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) vizsgálat nyomán. Azokat az alapítványokat vizsgálják, amelyek alapvetően az adózók egyszázalékos felajánlásából, és egyéb adományokból működnek, céljuk a daganatos betegségben szenvedő gyermekek és kezelésük támogatása.

50 milliós jutalék?

Magyarországon ugyanis sem magánszemély, sem cég nem támogathat ilyen célokat közvetlenül. A megoldás az, hogy az erre a célra létrejött alapítványok egyikének (nagyon sok ilyen működik hazánkban) utalják át a támogatást, és az alapítvány gondoskodik a pénz célba érkezéséről.

Ám egy rutinellenőrzés kiderítette, van olyan alapítvány, ahol a támogatási összegek jelentős részét saját működésükre költötték. Minderre egy 2012. januári törvénymódosítás adott lehetőséget. Korábban az alapítványok a hozzájuk érkező támogatások maximum 30 százalékát költhették magukra, most ez az arány elérheti az 50 százalékot is.

A KEHI azt is állítja, hogy az egyik alapítvány egymilliárd forintból maximum 70 milliót adott át a kis betegek családjainak. Állítólag volt olyan, hogy orvosi gépet vásároltak az egyik kórháznak, de azt egy közvetítőn keresztül tették, és a közvetítő ezért 50 milliós jutalékot kapott, és olyan is, hogy az elszámolásban újnak tüntettek fel egy berendezést, a valóságban azonban használt gépet adtak át.

733 millió négy év alatt

A KEHI arra is talált adatokat, hogy a támogatott magánszemélyek között voltak, akik a papíron megítélt összeg többszörösét kapták, ezek a személyek pedig valamilyen módon köthetők az alapítvány vezetőihez (rokon, üzlettárs, szomszéd).

A híradások rendre megemlítették a Daganatos.hu Alapítványt, így annak hivatalos oldalán mi is körülnéztünk. Az alapítványt 2005-ben hozták létre, mint oldalukon írják, 2008-ban indították ma is tartó kampányukat, amivel az adományozási kedvet akarják növelni.

Adataik szerint 2008-től 2011-ig 733 milliót kaptak az egyszázalékos felajánlásokból, ebből közel 100 milliót fordítottak közvetlenül a daganatos gyermekek családjainak támogatására. A többi pénzből – közlésük alapján – gépeket, berendezéseket vásároltak, kutatásokat finanszíroztak.

Az egyik legnagyobb tétel, 50 millió, egy 360 nm-es Balaton-parti nyaralóház építésére ment el, amit a kemoterápián és sugárkezelésen átesett gyermekek családjainak szánnak, hogy kipihenhessék a kezelés fáradalmait. A listát egyébként itt megnézhetik .

340 millióból 94 millió működésre, marketingre

Ha összeadjuk ezeket az összegeket, akkor 543,8 millió jön ki, és ha ezt kivonjuk az alapítványnak eljuttatott támogatások 733 milliós összegéből, akkor 189,2 millió hiányzik., Ez az összeg nem szerepel a beszámolóban, így valószínűsíthető, hogy ezt a közel 190 milliót saját működésükre és marketingre fordították.

Egy, a 2011-es év gazdálkodásáról szóló beszámoló mindezt igazolja is. Az alapítványnak 2011-ben 339 millió forint bevétele volt, ebből 94 milliót költöttek el az alapítvány működésére. Megnéztük azt is, hogy az idén milyen döntéseket hozott a kuratórium.

Az alapítvány kuratóriuma az idén hatszor ülésezett , és összesen 30 határozatot hozott. Az első határozat arról szólt, hogy a családok ezentúl 180 ezer forint támogatást kapnak, hat részletben, 30 ezer forintonként havonta. És 45 ezerre módosították a temetkezési segély összegét.

Fokozták a kampányt

Három határozat foglalkozik a családi támogatásokkal, egy határozat 3 milliót ad egy külföldi gyógykezelésre, egy másik 1,5 milliót egy gyógylift kiépítésére, egy pedig 30 milliót juttat a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályának. Egy döntés értelmében megháromszorozzák a netes hirdetéseket, és módosítják a marketingre költhető összegkeretet, majd egy hónappal később arról határoztak, hogy fokozzák az online kampányt.

13 határozatuk foglalkozik a balatonfüredi nyaralóval, egy határozatban pedig felhatalmazták a kuratórium elnökét, hogy büntetőpert kezdeményezzen az alapítványt lejárató cikkek írója ellen.

Minderről megkérdeztük az alapítvány sajtóreferensét, Debreceni Zsuzsannát. Annyit mondott, hogy este a Hír24 stúdiójában élőben válaszol mindenre. Meg is néztük, a több mint tízperces videót a Hír24 oldalán meg lehet tekinteni. A videó címe: Magukra költötték, betegre keveset .

Törvénymódosítás, vizsgálat

De röviden össze is foglaljuk, mit válaszolt a sajtóreferens Bárdos András kérdéseire. A lényeg, hogy a vádakból semmi sem igaz. A gyermek onkológiai központoknak azért nem adtak támogatást, mert ők tiltották meg. Debreceni elmesélte, volt olyan, hogy az egyik központ leadott egy listát a szükséges berendezésekre, de amikor odaszállították, akkor nem vették át azzal, hogy megtiltották nekik.

Mégpedig a Gyermekonkológiai Társaság, illetve annak vezetője tiltotta meg, aki korábban 50 milliót kért az alapítványtól azzal, hogy ő majd eldönti, mire használják fel a pénzt. A sajtóreferens azt is cáfolta, hogy saját célra használtak volna autót, a pénz felhasználását pedig igazolni tudják.

Közben kiderült, hogy a kormány törvénymódosításra készül, visszavonják a 2012 januárjában meghozott döntésüket, vagyis az alapítványuk bevételeik maximum 30 százalékát költhetik majd magukra, marketingre pedig csupán 10 százalékot fordíthatnak. Az viszont biztos, hogy mind a KEHI, mind a NAV vizsgálatot indított az alapítványnál.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen