NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?

Czeglédy Csaba szerint Hende felelőssége, hogy a városnak nincs pénze, és így tovább mélyül a szociális válság. Nemény András polgármester is reagált.

Nemrég írtunk

06.14. 10:10

Nemény András: „Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít”

/ közélet 10 hsz. /
Szombathely polgármestere a 99 Mozgalom programbemutatóján Karácsony Gergellyel beszélgetett.
Nemény András szombathelyi polgármester és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, miniszterelnök-jelölt beszélgetéséről a 99 Mozgalom programismertető eseményén.

Itt Nemény - többek között - kijelentette: „Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít.” A polgármester arra célzott, hogy a kormány egyre jobban "bünteti" az ellenzéki vezetésű városokat, amelyek így egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülnek.

Cikkünk Facebook-posztja alatt aztán Czeglédy Csaba városi képviselő, a szociális bizottság elnöke kommentben feltette a kérdést: "Most akkor ez a kéz fojtogat vagy ad?" Majd megjegyezte: "Láthatóan kitűnő a városvezetés és kormányzat közötti kapcsolat."

Czeglédy belinkelt egy cikket is, amiből kiderül, hogy arra a munkacsoportra

06.02. 15:02

A szombathelyi uniós támogatások részleteiről tárgyalnak Budapesten csütörtökön

/ közélet 31 hsz. /
Közben a szombathelyiek javaslataival módosítják a város 2030-ig szóló gazdaságfejlesztési programját.
gondol, ami Szombathely stratégia tervéről egyeztet a kormánnyal, és aminek az ülésein ott van Hende Csaba is. Aki utána a Facebookon mindig hatalmas sikerekről számol be .

Hende Csaba a munkacsoport ülésén a Parlamentben
fotó: Forrás: facebook / Hende Csaba

Megkerestük Czeglédy Csabát, aki lapunk kérdésére elmondta, az, hogy a város gyakorlatilag nulla forint működési támogatást kapott, napi problémákat jelent a szociális ágazatban.

A hivatal még az éves 42 ezer forintos szociális segélyt sem tudja teljes egészében kifizetni, mert ha így tenne, akkor elfogyna az egész évre rendelkezésre álló keret. A szociális bérlakásokban egyetlen elrothadt ablakkeretet sem tudnak kicseréltetni, mert a SZOVA-nak nincs rá pénze.

Közben Hende Csaba azzal haknizza körbe a sajtó egy részét, hogy tízmilliárdok érkeznek Szombathelyre majd a jövőben – mondta Czeglédy. Közben a Fidesz városi képviselői folyamatosan Hende Csaba és a városvezetés együttműködéséről beszélnek, ezzel legitimálva Hendét.

A kétfajta kommunikáció veszélyei

Czeglédy szerint a városvezetésnek egyértelművé kellene tennie, hogy Hende Csaba kötelessége ellenére egyetlen forint működési támogatást sem intézett el a kormánynál Szombathelynek, míg például Székesfehérvár és Győr is kapott egyenként 1,4 milliárd forintot, Szombathelyre nulla forint érkezett.

A kommenttel a kétfajta kommunikáció veszélyeire akarja felhívni a figyelmet, mert bár Hende semmit nem tesz a városért, több cikkben úgy tűnik fel, mintha hatékonyan együttműködne a városvezetéssel és a kormánnyal. Azonban ez nem igaz, és ezt akár a jövő heti közgyűlésen ezt a városvezetés egyértelművé tehetné.

Czeglédy hozzátette, a város többek között azért maradt működőképes, mert például a szociális segélyre a tavaly 330 millió forint helyett idén 150 millió szerepel a költségvetésben. Hende Csaba pedig arra hivatkozik, hogy azért nem kell Szombathelynek plusz pénz, mert így is működik.

Megjegyezte, a pénztelenség Szombathelyen elképzelhetetlen mértékben mélyítette a szociális válságot, sok esetben sírni tudna, olyan tragikus emberi sorsokkal találkozik nap mint nap.

"Akivel lehet, megpróbálunk együttműködni"

Természetesen beszéltünk Nemény Andrással is. Szombathely polgármestere azt mondta, a mindenkori városvezetésnek a város érdekében kötelessége megpróbálni együttműködni a mindenkori kormánnyal.

"Mi ebben, amit lehetett, megtettük, az elmúlt hónapok tárgyalásai arról szóltak, hogy a hosszú távú fejlesztései elképzeléseink be tudjanak épülni a most induló fejlesztési pályázatokba. Nem az számít, hogy most ki és később ki lesz a városvezetés és a kormány, hanem az számít, hogy a város nyerjen belőle" - mondta a polgármester.

Ettől függetlenül a kormányzati kompenzáció elmaradását erősen kritizálták

05.07. 11:22

„Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát”

/ gazdaság 33 hsz. /
Készültünk rá, hogy nem kapunk kompenzációt a kormánytól, meg fogjuk oldani a helyzetet - mondta lapunknak Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester.
, és most is ezt teszik. A városok kifosztása nem kormányzás, és ezt minden képviselőjük egyértelművé tette - fűzte hozzá Nemény.

Mint ahogyan azt is többször kifejtették, hogy a kormány nem tehet különbséget a szombathelyi, a zalaegerszegi, a győri vagy székesfehérvári városlakók között. "Akit érdekelt, az látta ezt a tiltakozást, nem tudom, hogy Czeglédy Csaba miért nem látta" - jelentette ki a polgármester.

"A városért érzett felelősség megköveteli, hogy akivel lehet, azzal megpróbálunk együttműködni a város érdekében, és minden ellen tiltakozunk, ami a városnak rossz. Én csak a kormányváltásban hiszek' - mondta Nemény András.

Hozzászólások (67)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: V*n ny*gg*r*k m*? * k*dv*s *d*s *ny*k*d*t t* t*k*ny!...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben