NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Én így vagyok összerakva” – Czeglédy Csaba büntetőügyéről, politikáról, könyvekről

Az újságírónak nem nehéz témákat találnia, amikor Szombathely egykori alpolgármesterével beszélget.

Kezdhetünk?

Persze, de ha lehet, a fotókon ne tűnjek nagyon fáradtnak. Éjjel fél kettőig anyagokon dolgoztam, reggel fél hétkor meg már edzőteremben voltam.

Testépítés?

Nem, csak a futás mellé mindenki ajánlotta, hogy eddzek törzsre és felsőtestre, de mostanáig nem tudtam rávenni magam. Ha viszont valakinek nagy tervei vannak, akkor erre is időt kell szánnia.

Milyen nagy tervei vannak?

Most vasárnap maratont futok, és ha nem lesz semmi gond, akkor benevezek, és márciusban ismét megpróbálom a Balatont négy nap alatt körbefutni.

Czeglédy Csaba
fotó: Mészáros D. Zsolt

Mivel telnek a napjai mostanában? Úgy értem, dolgozik valamit?

Hogyne. A párommal közös ügyvédi irodát visszük.

Álmodik még a börtönről?

Soha nem is álmodtam vele. A maratonhoz tudom hasonlítani: amikor futás közben arra gondolok, milyen hülye vagyok, miért csinálom, mit keresek itt és mindjárt feladom, már egy lépést sem tudok megtenni. De aztán az ember végigfutja, és utána a rossz pillanatokra már nem emlékszik. Valami hasonlót éltem meg a fogvatartással. Nem tudtam, mikor mehetek haza, elszomorodtam, ha arra gondoltam, milyen rossz lehet a szeretteimnek, de amikor azon a decemberi szombaton azt mondták, hogy mehetek, gyakorlatilag azonnal törlődtek a kellemetlen emlékek. Másrészt tényleg úgy bántak velem, mint a hímestojással, minden előnyét és hátrányát élveztem a szigorú elkülönítésnek.

Mit tanult a másfél év elzárás során?

Új ismeretekre nem tettem szert, mert jól ismertem magamat. Tudtam, hogy kitartó vagyok, hogy nem lehet elhajlítani az akaratomat, és bíztam a szeretteimben, barátaimban is, akikben nem csalódtam. Korábban azt gondoltam, hogy ezt biztosan nem bírnám ki, de beigazolódott, hogy az ember tűrő- és alkalmazkodó képessége szinte határtalan.

Azt tudjuk, hogy sokat olvasott a börtönben, hírek is jöttek arról, hogy éppen hány könyvet tarthat a zárkájában. Melyik volt a legnagyobb olvasmányélmény?

Tolsztoj Háború és békéje kellemes csalódás volt. Amikor kitalálták, hogy csak két könyvet tarthatok magamnál, arra kértem a páromat, hogy keresse meg a regény lehető legtöbb részletben való kiadását. Azt hittem, nehéz és unalmas lesz, de nagyon tetszett, és vége felé elkezdtem szomorkodni, hogy nemsokára el kell búcsúznom a szereplőktől. Ugyanakkor megharagudtam az összes irodalommániás barátomra, akik mind rendre dicsérték James Joyce Ulyssesét, de száz oldalnyi kínlódás után abbahagytam. Aztán kiderült, ők sem olvasták el végig, azonban ezt elfelejtették elmesélni. Az összes olyan könyvet, ami korábban kimaradt, most pótolni tudtam: ilyen például a Jókai- és Mikszáth-regények egy része vagy az Iskola a határon. És lett egy top kedvencem is: Jo Nesbo, a norvég krimiíró, mindenkinek ajánlom a Machbeth-feldolgozását. Zseniális.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Változott az emberek önhöz való viszonya?

A legkevesebben azok vannak, akik - nyilván a fideszes propagandasajtó hatására zsigeri félelemből - saját életük vagy pozíciójuk védelmében nem mertek velem kapcsolatba lépni, illetve amikor beszélek velük, akkor hatalmas távolságtartást érzek. Főként az egykori céges kapcsolataimról van szó. A jó értelemben vett átlagemberek szintjén nem változott semmi, sőt. Korábban elképzelhetetlen volt például, hogy elmegyek Szombathelyen egy vendéglátóhelyre, és az ott dolgozó felszolgáló megkér, hogy készítsek vele egy szelfit. Az ellenem irányuló propaganda sokakban rólam egy hős ellenálló képét alakította ki. Az is igaz, hogy közéleti szereplő lévén valamennyire burokban vagyok, kevesebbet találkozom olyanokkal, akik nem szeretnek. De amikor kitörök ebből a burokból, akkor azt tapasztalom, hogy sokan vannak olyanok, akik mást gondolnak a világról, mint én, de becsülik, hogy megmaradt a gerincem, és emelt fővel viseltem ezt az embert próbáló időszakot.

Ön korábban alpolgármester volt és a helyi politika egyik központi alakja. Most kiszorult onnan, és úgymond a perifériára került, mint egy városi körzet független jelöltje. Hogy éli ezt meg?

Közben viszont bekerültem az országos politikába, ahol korábban nem voltam. Győrben például 43 évesen tartottam életem első politikai fórumát: a DK EP-választási kampányában vettem részt kb. húsz helyszínen, ott kezdtem. Ami a helyi ügyeket illeti: életem egyik legszebb négy éve volt, amikor a város alpolgármestere lehettem, büszke is vagyok rá, de nincs bennem vágyódás a múlt iránt, a jelenre és a jövőre koncentrálok. Az sem zavar, hogy nem tudok részt venni az ellenzéki kampány irányításában, mert vannak más tehetséges emberek, akik tudják ezt jól csinálni. Van más dolgom, éjt nappallá téve tudnánk dolgozni a párommal az irodánkban, csak rajtunk múlik, mennyi ügyet vállalunk el. És persze dolgozom azon is, hogy megválasszanak ismét képviselőnek.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Korábban nagy pengeváltásai voltak Ungár Péterrel. Most milyen a viszony közöttük?

Kiegyensúlyozottabb lett, mert volt időnk beszélgetni. Most már jobban értem, mit akar Szombathelyen, miért járja a vidéket, ugyanis nemcsak Vas megyében aktivizálta magát. Az biztos, hogy nem ártani érkezett.

És hogy van Nemény Andrással?

Régi kapcsolat fűz össze bennünket. Én már régebben bent voltam az MSZP-ben, amikor ő csatlakozott. Szombathelyen mindig fontosnak tartottuk, hogy jöjjenek új, tehetséges emberek, nem úgy mint országos szinten, ahol néhányan kisajátították maguknak a pártot, és látjuk mi lett az eredménye. Örülök neki, hogy az év elején meglévő feszültséget májusban sikerült feloldanunk. A DK kampányával és eredményével bebizonyítottam, hogy tudok továbbra is eredményesen dolgozni, Nemény Andrásék pedig belátták, nem hogy ártok, hasznára vagyok a környezetemnek. Annak örülök, hogy nem kell baloldali képviselőjelölttel megküzdenem a választókörzetemben, de az is biztos, hogy nem leszek semmilyen frakciónak a tagja. Élvezni szeretném az összes előnyét annak, hogy Czeglédy Csabaként jutok a közgyűlésbe, így nem köt frakciófegyelem, végre nem az én dolgom lesz összevadászni a szavazatokat egy-egy előterjesztéshez, és így maximálisan tudom a város és a körzetemben élők érdekeit képviselni. Csak a saját lelkiismeretemnek kell majd megfelelnem.

Ez azt is jelenti, ha úgy alakul, alkalmanként a másik oldallal szavaz?

Nagyon remélem, hogy nem a Hende Csaba által irányított Balázsy Péter, vagy éppen Koczka Tibor lesz Szombathely következő polgármestere, de ha igen, akkor is megszavazom például az alpolgármesteri javaslatokat, mert a város szokásjogához tartozik, hogy a polgármesternek jogában áll megválasztania kikkel dolgozik együtt. Szóval nem behúzott kézifékként képzelem el a képviselőségemet. Azzal sem értek egyet, hogy a polgármester legyen kiszolgáltatva a saját frakciójának vagy egy akármilyen többségnek. Amikor annak idején Szabó Gábor elvesztette a többségét, az MSZP frakció választása rám esett, mint a legfiatalabbra, hogy szavazzam meg a költségvetést. Huszonéves voltam, és azt gondoltam, az a jó, ha a városnak nem lesz költségvetése, mert akkor bukik a Fidesz, de Ipkovich György felvilágosított, hogy az a legrosszabb, ha nincs. Szóval semmi sem fehér és fekete, a város működőképességének biztosítása felülír minden pártpolitikai szempontot. A város és körzetem érdekében mindenkinek a partnere leszek, még akkor is, ha rendkívül rossz a tapasztalatom. A Perintparti sétány például azért nem lett sokáig felújítva, mert az a Czeglédy körzete, ráadásul ott is lakik. Bízom benne, változni fog ez a gondolkodásmód, bárki is szerez többséget.

fotó: Mészáros D. Zsolt

A városban hallottam, hogy okos ember lévén ügyesen kifundálta a mostani felállást. Ha nyer a baloldal, akkor ismét a körön belülre kerül, ha viszont veszít, akkor Nemény András kiesik a politikából és ismét ön lesz a szombathelyi ellenzék vezéralakja.

Mi, magyarok, hajlamosak vagyunk összeesküvés-elméletekben hinni, és erre Szombathely elmúlt évei kétségkívül kiváló táptalajként szolgálnak, de ennyire ezt nem lehet előre kifundálni. Engem egyetlen dolog vezérelt: szerettem volna elindulni a választókörzetemben, és azt kértem Andráséktól, hogy ha már oly sok mindent elvett tőlem a hatalom, legalább ne a baloldali közösség, aminek ma is tagjának tartom magam, akadályozzon meg abban, hogy méltó módon folytatódjon vagy fejeződjön be szombathelyi közéleti pályafutásom.

Miért nem száll ki ebből az egészből? Mármint a politikából. Van egy jól működő ügyvédi irodája, megvannak az üzleti kapcsolatai, a vezetői tapasztalata. Nyugodtabb élete lenne enélkül.

Döntsenek erről a választók! Ha kikapok október 13-án, akkor emelt fővel befejezem húsz év önkormányzati munkáját. Hívtak Budapestre, de én szombathelyi csávó vagyok, ezer szállal kötődöm a városhoz és a Derkovitshoz. A párom és a körülöttem lévők állandóan csodálkoznak, milyen örömmel foglalkozom látszólag csip-csup ügyekkel is, hogy például levágatom a járda fölé nyúló ágakat, padokat tetetek rendbe, idegeskedek egy félig kidőlt lámpaoszlop miatt. Így vagyok összerakva.

A legutóbbi Fidesz-nagygyűlésen önt úgy emlegették, mint Gyurcsány Ferenc bábját.

Szórakoztató, már-már kabarétréfa ezt olyan Fidesz-politikusok szájából hallani, akik fegyelmezett katonaként viselkednek már egy-két évtizede, és félelemben tartják a környezetükben lévőket. Ipkovich Györggyel is olyan jókat veszekedtünk annak idején, amikor valamiben nem értettünk egyet. Az értelmiségi emberek szellemét - legyenek bal- vagy jobboldaliak - nem lehet bezárni, kordában tartani. Ők nem holmi hatalmi törekvések kiszolgálói, hanem önálló, független, sokszor kissé fegyelmezetlen emberek. Mint amilyen én is vagyok.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Szándékosan a végére hagytam a témát, ami talán a legtöbb embert érdekli: hol tart most az ön ellen indult bírósági eljárás? Nagyon nehéz követni a fejleményeket.

Májusban a mentelmi jogom miatt megszüntették velem szemben a büntetőeljárást. Az ügyészség folytatni akarta, de három szegedi bíró azon a véleményen volt, hogy nem lehet folytatni egy megszüntetett ügyet. Ellenben másik három bíró szerint ez lehetséges, ami nonszensz, az ötvenes évek óta nem volt példa arra, hogy valaki ellen vádemelés nélkül folyjon bírósági eljárás. Arról nem tehetek sem én, sem a választási bizottság, hogy a Fidesz által elfogadott büntetőeljárásról szóló törvény ezer sebtől vérzik, és az én ügyem is rámutat a súlyos hiányosságaira. Több bíró álláspontja szerint ismét vádat kellene ellenem emelni, ami június óta nem történt meg.

A mi jogértelmezésünk szerint nem indult meg ellenem azóta sem az eljárás, amit jól bizonyít, hogy ezekben a napokban lett volna Szegeden egy tárgyalás, és oda engem meg sem idéztek. Ugyanakkor néhány héttel ezelőtt három közül két bíró felállt és bejelentette elfogultságát. Később majd pontosan kiderül, miért is tették ezt. A többiekkel ellentétben a most belengetett októberi tárgyalásra sem kaptam eddig idézést. Azt azért hozzáteszem, hogy megint sikerült két olyan bírót kijelölni, akik a törvény szerint kizártak, így ők sem sokáig fognak eljárni ebben az ügyben. Azonban – ha úgy alakul - bátran nézek a tárgyalássorozat elé, és azt is tudom, hogy sokkal jobban tudom a társaimat és magamat megvédeni, ha én is ott vagyok. Nem követtünk el bűncselekményt, nincs mitől tartanunk.

Nem véletlen, hogy sajtóperek sorát nyertem, és az ügy szinte összes leágazásáról kiderült, hogy hazugság. A dolog fő részében is bizonyítani fogjuk tudni az igazunkat. Csak egy példát mondok: azért az elég ritka, hogy egy kis magyar gazdasági társaság pert nyer a nagy adóhatósággal szemben az Európai Unió Bírósága előtt. Az általam vezetett céggel ez történt, és kimondták: a NAV alkalmazta törvényellenesen az áfa törvényt. A Human Operatornak jelenleg pozitív az adófolyószámlája, így valószínűleg én vagyok az utóbbi évtizedek egyetlen gazdasági ügyben megvádoltja, akinek a cégénél több száz millió forint adótöbblet van.

De az ügyben születtek már ítéletek is.

Aki feltartja a kezét és feladja, azt nem lehet megmenteni. Másrészt álságos, amit az ügyészség csinált. Ebben a büntetőügyben 5-20 év a büntetési tétel, aminek középmértéke 12,5 év, ennek ellenére 1-1,5-2 évekkel alkudoztak, csakhogy kicsikarjanak emberekből vallomásokat, ahelyett hogy számlákkal, utalásokkal, lehallgatott telefonbeszélgetésekkel, tárgyi és okirati bizonyítékokkal támasztanák alá a vádat. Ha egyértelmű bizonyítékaik lettek volna, akkor nem vittek volna be húsz embert, hogy modern kori kínzásnak vessék alá őket a vallomásokért. A sok letartóztatás csak egy célt szolgált: vallomásokat kicsikarni bármi áron. Vannak olyanok, akik azt mondják, bemennek a börtönbe pár hónapra - ugyanis mivel voltak előzetesben, kapnak kedvezményt és ott a reintegráció is, így elvileg már „csak” ennyit kell raboskodniuk – csakhogy végre ezt az ügyet egy életre letudják. De azt ne feledjük el, hogy ezeknek az embereknek majd vissza kell jönniük tanúnak, és tanúként igazmondási kötelezettség mellett kell majd a szemünkbe nézniük. És akkor ki fog derülni, hogyan is születtek ezek a vallomások, és el fogják mondani, hogy nem követtek el bűncselekményt.

Nem neheztelnek a társak, hogy ön most nem ül a vádlottak padján, ők meg igen?

Júniusban is ott voltam velük, ha csak a folyosój is, ezt követően is ott leszek. A zsigereimben van a mások segítése, nem fogok senkit cserben hagyni. Egy kolléganőm miatt fáj nagyon a szívem, érteni akarom, miért adta fel. Jó ember, nem ezt érdemelte.

Mi az ügy legvalószínűbb forgatókönyve?

Mi azzal számolunk, hogy 8-10 évig eltart a bírósági eljárás, így az ellendrukkereknek az a szomorú hírem van, hogy a szombathelyiekért még két önkormányzati cikluson át tudok nyugalomban dolgozni még akkor is, ha a legrosszabb bekövetkezne. Az egyik lemondott bíró is azt mondta az ügyvédemnek, hogy körülbelül két olimpiai ciklusra számít az elsőfokú ítélet megszületéséig. Ebben része van annak, hogy az ügyben számos koncepciós eljárásokra jellemző elem merül fel, ami miatt vért fog izzadni vádhatóság. Bízom abban, hogy a bíróság átlát majd ezeken, és el nem követett tettekért senkit sem fog elítélni.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás