NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kilakoltatás előtt a Vas megyei Csókakő major lakói, 12 felnőtt és 5 gyermek

Nem azért, mert nem fizettek, baj sincs velük, de az üzlet az üzlet. Egy ingatlanbiznisz áldozatai lettek.

„1954-ben születtem, azóta itt élek, és most el kell mennem” – mondja az idősödő Gáspár a Vas megyei Porpác község határában, a Csókakő majorban. De itt élte le az életét egy 82 éves néni is, a falutól egy kilométerre, az egykori téesz szolgálati lakásában.

Gáspár egész életében itt élt.
fotó: Mészáros D. Zsolt

A major lakóinak most el kell költözniük. A múlt héten, egészen pontosan július 16-án ugyanis megjelent az ingatlan tulajdonosa, és közölte velük, hogy 15 napon belül menniük kell. Azóta megfordult velük a világ.

A lakók úgy tudják, hogy van vevő a majorra. Azt is tudni vélik, hogy egy külföldi vállalkozó az, akinek a közelben már van telephelye, és bővíteni akar. A Csókakő major jelenlegi tulajdonosa pedig szabadulni akar az ingatlantól, mert nem jött be az üzlet, amit eltervezett.

Nehéz új lakóhelyet találni

Tizenheten laknak itt, a lelakott és meglehetősen lehangoló látványt nyújtó épületekben lévő hét lakásban. Az idősebbek már nyugdíjban vannak, öten közmunkásként dolgoznak Porpácon – és van öt kisgyerek is. Ők testvérek, a telep legfiatalabb párjának gyermekei.

A gyerekek Csényére járnak iskolába és óvodába.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az anyuka is itt született 1990-ben, 30-as éveiben járó párja, Roland 13 éve költözött ide. A kicsik a szomszéd falu, Csénye óvodájába és iskolájába járnak. Kissé félősen, de barátságosan fogadják az idegeneket, vagyis minket.

A felnőttek tanácstalanok. Amikor szembesültek a helyzettel, próbálkoztak máshol lakhelyet találni, de ez nehéz, hiszen ha Porpácról elköltöznek, a munkahelyüket is elveszítik. A közmunkát a helyi önkormányzat adta.

Itt él Gáspár.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Roland azt mondja, a legígéretesebb ajánlatot Szolnokról kapták, de a költözés és az új lakóhely kialakítása olyan sokba kerülne, amit ők nem tudnak kifizetni. Az már más kérdés hogy az új helyen például nincs villany és vízvezeték sem.

A téesz egykori dolgozói és a leszármazottaik laknak a majorban

Mert vezetékes víz itt sincs, de a lakások többségét belülről egészen szépen kialakították, fürdőszobákat is építettek, amennyire tudták, kívülről is karbantartották az épületeket.

A major egy kilométerre van Porpáctól.
fotó: Mészáros D. Zsolt

A Csókakő major ugyanis több száz éves, első említése a 17. századból származik. A major volt a térség gazdasági központja, a gazdasági épületek mellé építették a cselédlakásokat. A 2. világháború után a major egy termelőszövetkezeté lett, a cselédlakásokból pedig szolgálati lakások lettek.

A majorban jelenleg élő emberek a téeszben dolgoztak, vagy a téesz egykori dolgozóinak a leszármazottai, többségük egész életében itt élt.

Vezetékes víz nincs, de megoldják.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Most viszont menniük kell. Hogy megértsük a történetet, vissza kell ugranunk az időben 15 évet.

Nagy bevételt vártak az ingatlanüzlettől

2006-ban röppent fel a hír, hogy kínaiak közreműködésével kereskedelmi repülőteret építenek Vát és Porpác közé. Az ügyet az akkori politikai vezetés is felkarolta országos és megyei szinten is, a Bajnai-kormány 2008-ban kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a tervet.

Abban bíztak, hogy többszörös áron tudják továbbadni a majort.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hat évig zajlott az előkészítés, közben aztán a politikaközeli, azaz belső információkkal rendelkező emberek rájöttek arra, érdemes az említett területen ingatlanokat vásárolni. Ez így is történt, nagyos sok szántót, erdőt, régi épületet vásároltak meg nyomott áron. Abban bízva, hogy a repülőtér miatt az ingatlanok értéke megsokszorozódik.

Megvették a Csókakő majort is. A majort és több, közeli külterületi ingatlant egy a Vas megyei közgyűlés fideszes vezetésénél dolgozó, majd később a regionális fejlesztési politikába átigazolt személy vásárolta meg 2006-ban.

Lakókkal együtt vette meg a majort a jelenlegi tulajdonos

Az akkori szerződésben szerepelt, hogy a majort „lakott állapotban” vásárolták meg, vagyis a lakókkal együtt. Ezt már Tóth Teodórától, Porpác polgármesterétől tudjuk, aki azt is elmondta, hogy a porpáci önkormányzat együttműködési szerződést kötött a reptérépítést előkészítő Sia-Port Kft.-vel.

Még a téesztől kapták a lakásokat.
fotó: Mészáros D. Zsolt

2007 októberében a major tulajdonosa több kisebb földterületet ajándékozott az önkormányzatnak és a Sia-Portnak azzal, hogyha elindul a repülőtér építése, akkor ők hárman lakóházakat építenek a majorban élőknek.

A repülőtér építése azonban nem kezdődött meg. A 2010-es kormányváltás után egyre gyűltek felette a viharfelhők,

2012.08.28. 10:41

Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér?

/ közélet 57 hsz. 5 kapcs. /
A miniszterelnök szerint nincs rá pénz, és rossz hatással lenne a turizmusra. A szakemberek cáfolják Orbán Viktor szavait.
annak ellenére, hogy a környező településeken, így Porpácon is helyi népszavazásokon fogadták el a lakók, hogy a közelükben reptér épül.

Bukott a reptér, bukott a nyereség

2012 augusztusában aztán az Orbán-kormány kivette

2012.08.17. 14:23

Már nem kiemelt projekt a váti reptér

/ közélet 31 hsz. 3 kapcs. /
Pár hete még arról volt szó, hogy alapkőletétel lesz, tegnap óta pedig kormányrendelet teszi nem kiemelt projektté a váti repteret. Megfúrták a kormányhoz közel álló gazdasági lobbik?
a repülőteret a kiemelt beruházások közül, majd Orbán Viktor miniszterelnök egy interjújában kijelentette,
2012.08.28. 10:41

Politikai okokból nem épül meg a vát-porpáci reptér?

/ közélet 57 hsz. 5 kapcs. /
A miniszterelnök szerint nincs rá pénz, és rossz hatással lenne a turizmusra. A szakemberek cáfolják Orbán Viktor szavait.
hogy nem lesz repülőtér Vát és Porpác térségében.

Hamarosan kiderült, hogy valószínűleg a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt lobbi tett keresztbe

2012.09.05. 08:08

A Simicska-Nyerges lobbi tett keresztbe a váti reptérnek?

/ közélet 12 hsz. 4 kapcs. /
Vadásznak és vadásztatnak a tervezett repülőtér területén. Orbán Viktor ezért mondta, hogy káros lenne a turizmus számára?
a repülőtér terveinek, ugyanis a reptér zavarta volna a Sárvár közelében kiépített vadászati-turisztikai birodalmukat.
2015.03.14. 18:26

Nagyon szereti Sárvárt! Simicska Lajos Vas megyei birodalma

/ közélet 1 hsz. 1 kapcs. /
Hatalmas erdők és szántók vannak a tulajdonában Vas megyében, állítólag a váti repteret is az ő nyugalma érdekében nem építették meg.
Simicska azóta kiesett a kormánypárt kegyeiből, de ez már nem segített a tervezett repülőtérnek.

Az önkormányzattól várta a megoldást

Tóth Teodóra polgármester azt mondja, 2013-ban, amikor már látszott, hogy a repülőtér terve lejárt lemez, levelet kapott a Csókakő major említett tulajdonosától, aki arra kérte, gondoskodjon a majorban lakókról. A polgármester válaszában leírta, hogy erre a település anyagi helyzete miatt nincs lehetősége.

Tóth Teodóra polgármester.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Megint hosszú évekig csend volt, idén májusban újabb levél érkezett, ebben a tulajdonos az épületek állapotára hivatkozva bejelentette, ki fogják lakoltatni a majorban élőket. A polgármester az ügyet a képviselő-testület elé vitte, a testület is úgy döntött, hogy a nehéz pénzügyi helyzet miatt nem tudnak segíteni a lakhatás megoldásában, de megígérték, hogy közreműködnek, ha az állami szervekhez fordul a tulajdonos.

Tóth Teodóra mintegy magyarázatként elmondta, hogy Porpác 160 fős település, éves szinten 10 millió forintjuk van működésre. A polgármester szerint megkeresték a sárvári önkormányzatot is, hiszen közös a polgármesteri hivataluk, de ők sem tudnak segíteni.

Hozzáteszi, Ágh Péter országgyűlési képviselőt is keresték az ügyben, de nem kaptak semmilyen visszajelzést.

Irány a bíróság?

A majorban a lakók azt is mondták, hogy múlt héten a tulajdonos alá akart íratni velük egy papírt, amiben tudomásul veszik, hogy július 31-ig ki kell költözniük, és azt is elismerik, hogy eddig jogcím nélkül laktak ott. A papírt többen alá is írták, de néhányan nem.

Törődnek a környezetükkel. Amennyire lehet, lakályossá tették.
fotó: Mészáros D. Zsolt
Már csak egy kicsi, és ez nagyon is szép lehetne...
fotó: Mészáros D. Zsolt

Roland, az ötgyermekes apuka némileg bizakodó, azt mondja, egy kilakoltatás nem megy olyan egyszerűen, szerinte bíróság elé kell vinni az ügyet.

Közben a gyerekek vidáman ugrándoznak az udvaron felállított trambulinon. Ők nem tudják, hogy alig pár nap van hátra a 15 napos határidőből.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés