NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Választás 2018

Csodás módon képezte le a szombathelyi Fő térre kihelyezett néhány plakát az ország politikai helyzetét

Cinikus szabályszegés, erőből leszaggatott molinók, vicceskedés, megkésett harmatgyenge akció.

Hétfőn járt a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezetének néhány országos vezetője Szombathelyen, hogy megnyissa a Kerítésbontók című plakátkiállítását. Legalábbis ők ennek nevezték azt a politikai hirdetéserdőt, amit néhány felállított molinón keresztül mutattak be a Fő téren, alig pár méterre attól a húsvéti vásártól

2018.03.20. 06:24

Valóban új látványelemekkel bővült az idei szombathelyi húsvéti vásár: Gyűlöletkampánnyal

/ választás 2018 gal. 18 hsz. /
Gondoskodtak a meghitt húsvéti hangulatról a Fő téren.
, amit a családok szórakoztatására szervezett meg a város vezetése.

Az mondjuk most egy másik kérdés, hogy az időjárás szeszélye miatt egyelőre elég kevesen hozzák ki a gyerkőcöket a nyulak közé futkozni, ám az eredeti elképzelések szerint reggeltől estig gyerekzsivajjal teli lenne a szombathelyi városközpont.

Néhány plakát, ami pár napig komoly indulatokat szült Szombathelyen
fotó: Vágvölgyi Bálint

De maradjunk a szilárd tényeknél. A szombathelyi városatyák 2017-ben fogadtak el egy rendeletet, hogy szabályozzák a politikai hirdetések megjelenését a városban. Ez pedig azt mondja ki, hogy a Fő téren nem lehet semmiféle politikai tartalmú hirdetést kihelyezni.

Ezzel szemben a nyilvánosan szabályszegő, kiállítás címkével ellátott, kampányplakátokat vígan adta át a köznek a Fidelitas vezetősége, a fideszes alpolgármester Illés Károly társaságában.

A bomba igazán kedden robbant a plakátokkal kapcsolatban. Amikről sem a közterületfelügyelet, sem az önkormányzat illetékes osztályai sem tudtak semmit. Sőt! A városházán ide-oda telefonálgatva olyan információk is elhangoztak, hogy amennyiben erről előre szóltak volna, akkor biztos, hogy nem kaptak volna engedélyt, hiszen sérti az ide vonatkozó rendeletet.

Mielőtt továbbhaladnánk az eseményekben egy fontos tény mellett ne menjünk el. A Fidesz a Fidelitason keresztül fittyet hányva a szabályokra kihelyezte a plakátokat, Vagyis inkább megkerülve azokat, hiszen kiállításnak nevezték az amúgy egy az egyben politikai tartalmú propagandát. Azt pedig már egy ideje megszokhattuk, hogy a kormánypárt a legritkább esetben foglalkozik azzal, hogy mi a szabályos vagy szabálytalan, az erő politikájával élve nyomja végig a dolgait. Na de, hogy vannak a független intézmények, amiknek pont a szabályok betartása lenne a dolga?

Helyben ugye a jegyzőnek kellene odafigyelnie a hasonló dolgokra. Írtunk is a jegyzőségnek, akiktől többek között azt kérdeztük, hogy a politikai tartalmú molinókra ki kért területfoglalási engedélyt.

Bár a jegyzőtől kapott válaszban az esetleges szabálysértésről nem esett szó, arról igen, hogy a választási plakát kihelyezéséhez közterület-használati engedélyre nincs szükség.

Teljesen értelmetlen
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ez a válasz azért is fontos, mert ezzel maga a jegyző ismeri el, hogy politikai plakátokról van szó.

De, hogyan is áll össze az ország politikai térképe néhány plakát kapcsán? Sorolom!

A Fideszről már ejtettem szót. Szabálysértő módon elhelyezett plakátokkal kampányol, ami egyébként bizonyos szempontból még akár előnyszerzésre is alkalmas. Lévén, hogy a többi párt betartva a szabályokat nem helyezett el politikai hirdetéseket a városcentrumban.

Az első reagáló a Jobbik volt. Balassa Péter a párt politikusa kedden reggel tépte le a plakátokat. Na nem az összeset, csupán azt az egyet, amelyiken Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje volt látható. Honnan is ismerős ez a fajta hozzáállás, hogy egy párt nem foglalkozik a többivel, holott egyébként a hatalom szemében már régen egy kalap alá van véve a többi ellenzéki erővel? Na ugye, hogy pont ugyanez zajlik a mostani összefogás-egyeztetések kapcsán is.

A Jobbik tehát helyben ugyanazt a pitbull taktikát mutatta meg mint, amit úgy egyébként megszokhattunk tőlük. Gyorsan reagáltak, odacsaptak, nagy port vertek, aztán annyiban is hagyták a dolgot.

Közel két napba telt az összes többi pártnak, hogy egyáltalán reagáljanak valamit a gyűlölet kampányra.

A legracionálisabb, bár legkevésbé látványos akciót az LMP hajtotta végre. A három Vas megyei képviselő-jelölt közösen adott ki egy sajtóközleményt, amiben arra szólították fel a jegyzőt, hogy távolítsák el az egyébként jogsértően kihelyezett politikai plakátokat.

Szeret, nem szeret?!
fotó: Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia

A Kétfarkú Kutya Párt is megfontoltan reagált. A hétfőn kihelyezett plakátokhoz szerdán vonultak ki. A szokásos vicceskedő akciójukat

2018.03.21. 19:40

Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia: a gyűlöletkampány szeret téged!

/ választás 2018 5 hsz. /
Támogatják a Fidelitast.
itt hajtották végre,

A gyűlölet kampány szeret téged

szendvicsreklámokba bújva fordították ki a Kerítésbontók üzenetét.

Persze volt, aki ezt értette, volt, aki nagyon nem.

Hiszik vagy sem, a sort az MSZP zárta

2018.03.21. 18:33

Rajzolni hívja a szombathelyieket az MSZP, válaszul a Fidelitas Fő téri gyűlöletkampányára

/ választás 2018 gal. 1 hsz. /
Ujhelyi István, a párt EP-képviselője attól tart, hogy Orbán kivezeti az országot az EU-ból.
. Már-már szinte csak az MSZP felpörgetése miatt tennék javaslatot a speed és egyéb serkentőszerek legalizációjára. Most sem pörögték túl magukat a szocialisták. Az ötletük aranyos volt a Fő téri rajztáblákká alakított molinóhelyekkel, a fene sem érti, hogy miért kellett szerda késő délutánig várni. A kiállítás szinte utolsó percéig. Hiszen azt már korábban lehetett tudni, hogy szerdán továbbállnak a molinók.

Street art ala MSZP
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ez megint csak az a fajta tutyimutyisság, amit az idei kampányban mutattak a baloldaliak. Olyanok mint az egyébként hármas-négyes tanuló az iskolában, aki egyébként biztos a tudásában, de reggel mindig elkésik az első óráról meg a második feléről.

Voltak, akik nem tudták elnézni a Kerítésbontókat
fotó: BZ

Ennyit a pártokról.

Az pedig mindenképpen kell a teljes képhez, hogy a sokaknál a biztosítékot kiverő politikai hirdetéseket ismeretlenek szerda reggelre megrongálták

2018.03.21. 13:43

Ismeretlen kezek megtépázták a Fő téri megosztó molinókat

/ választás 2018 gal. 4 hsz. 1 kapcs. /
A kiállításnak becézett Fidelitas-molinók nem arattak osztatlan sikert.
. A nép részéről ennyire konkrétan véleményt nyilvánítani a Fidesz kerítésmániájával kapcsolatban pedig szintén egyre többször látni.

Csütörtök reggelre csak a hűlt helye maradt a plakátoknak
fotó: Szilágyi József / telefonos fotó

Az pedig, hogy megérte-e a Kerítésbontókkal riogatni az Fő téren békésen andalgókat, kirakatokat nézegetőket és gyerekekkel sétálókat az alábbi szavazásunk végeredménye tökéletesen megmutatja.

Szavazás: Önnek tetszenek a Fő téri molinók?

Bónusz! Délután érkezett a hír

2018.03.22. 15:28

Százezer forintra bírságolták a Fidelitast a szombathelyi Fő téri plakátkiállítás miatt

/ választás 2018 13 hsz. /
A választási bizottság kimondta, hogy jogszabályt sértettek.
, a Fidelitast százezer forintra büntette a választási bizottság épp azért, amit fent írtunk már: tilos a Fő téren politikai reklámot elhelyezni.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst