NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„A magyar államnak segítenie kellene és nem ítélkeznie”

Külföldi magyarok képviseletéért ringbe szálló szombathelyi Csillag Tamás mesélt terveiről és motivációjáról.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szombathelyi születésű Csillag Tamás a Momentum képviselőjelöltje lett. A Londonban élő fiatal politikus a külföldi magyarokat képviselné a magyar Országgyűlésben. Csillag Tamás most mesélt nekünk a motivációjáról és céljairól.

Csillag Tamás
fotó: Forrás: facebook.com / Csillag Tamás

Csillag Tamás több mint tíz éve külföldön él, és fiatal kora ellenére befolyásos pozíciója van: kabinetfőnöki feladatokat lát el. Főállása mellett pedig a Momentum aktivistájaként az Egyesült Királyságban élő magyaroknak segít, szinte mindenben: fordít, levelet ír, tüntet, intézkedik, tárgyal és tájékoztat.

Ennyi feladat mellett van szabadidőd? Mikor voltál utoljára szabadságon?

Az elmúlt fél évben karácsonyon kívül nem vettem ki szabadságot. Érzem, ezt így nem lehet sokáig csinálni, szóval mostanában igyekszem hétvégente legalább egy napot pihenéssel tölteni, mert nem akarok harmincévesen kiégni. Viszont a Brexit és a koronavírus járvány miatti korlátozások kapcsán rengeteg sürgős kérdés érkezik hozzám a politikusi Facebook-oldalamon keresztül, és a szabadidőmben próbálok segíteni a hozzám fordulóknak. Szerencsére ezzel a munkával nem vagyok egyedül. Csak Angliában közel száz fős a közösségünk.

Mit lehet tudni a főállásodról? Mivel foglalkozol?

Politikai tanácsadó vagyok egy London melletti megyei tanácsnál. Tizenhat független képviselő tartozik hozzám. Én koordinálom a munkájukat, írom és javítom a beszédeiket, háttéranyagokat állítok össze, bizottsági gyűlésekre járok, sajtóközleményeket írok. Lényegében kabinetfőnöki feladatokat látok el.

Hogyan kapcsolódik a londoni munkád a momentumos feladataidhoz?

A momentumos szerepem egyre inkább a képviselet, míg itt főleg a háttérfeladatokat végzem el. Ugyanakkor nagyon sok olyan tudást szereztem Londonban közigazgatásról, gazdasági folyamatokról, közösségszervezésről, amiket magyarországi képviselőként is hasznosítani tudnék.

Ha már a külföldön szerzett tudást említed, mesélnél nekünk arról, hogy milyen diplomát szereztél kint?

Amikor elkezdtem a New York-i Egyetemen a tanulmányaimat, sok tárgy érdekelt. Meg akartam érteni a minket körülvevő rendszereket, hogy érdemben és pozitívan változtatni tudjak azokon. Párhuzamosan tanultam politológiát, közgazdaságtant és szociológiát. Végül a politológia lett a fő szakirányom és gazdaságpolitikára specializálódtam. A mesterimet a CEU-n csináltam, még Magyarországon.

Tanulmányaid végeztével miért nem jöttél haza?

Mire a CEU-n végeztem 2015-ben, már egyértelmű volt, hogy a közszférában nincsen különösebb igény a nyugati egyetemeken szerzett tudásra, ha az nem párosul lojalitással a Fidesz irányába. Bármennyire is boldog lettem volna például egy elemzői pozícióval valamelyik minisztériumnál, erre gyakorlatilag esélyem se volt. Legfeljebb valamilyen adminisztratív állást kaphattam volna, de én ennél többre vágytam, és tudtam, hogy erre külföldön sokkal jobb esélyem van.

Miért érdekelt téged New Yorkból vagy Londonból az, hogy mi történik itthon?

Sose éreztem a külföldi életemet véglegesnek. A családom és rengeteg barátom otthon maradtak, és mindig foglalkoztatott, hogy épp merre tart az ország. 2016 elején csatlakoztam a Momentumhoz. Emlékszem, hogy februárban az MSZP-s Nyakó István a vasárnapi boltzár kapcsán megpróbálta leadni a népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületénél, ahol megjelent húsz-harminc kopasz. Gyakorlatilag elállták az útját. Tehetetlenül néztem végig, és azon gondolkoztam, hogy nem volt egy ellenzéki mozgalom se, ami időben reagálni tudott volna erre és felelősségre vonta volna az agresszív kopaszokat. Akkor ez mély frusztrációt okozott bennem. Ebből az érzésből gyorsan tenni akarás lett. Egészen eddig csak ismerkedtem a Momentum szervezetével, de ekkor eldöntöttem, hogy nagyobb és aktívabb szerepet vállalok.

Csillag Tamás
fotó: Forrás: facebook.com / Csillag Tamás

Miért tartjátok fontosnak, hogy képviseletet adjatok a külföldi magyaroknak?

Tíz éve élek külföldön és tíz éve tapasztalom a saját bőrömön, hogy a külföldre vándorolt magyarokról újra és újra megfeledkezik a magyar kormány. Nincs se egyenlő szavazati jogunk, se valódi képviseletünk a magyar Országgyűlésben. Pedig bőven lenne tennivaló a több mint félmillió külföldre vándorolt magyar körül. Tovább nehezíti a dolgot, hogy nem csak sokan, de sokfélék is vagyunk. A külföldön tanuló egyetemisták minimális támogatást kapnak a magyar államtól, a külképviseleteken bármilyen ügyintézés iszonyat lassú, tájékoztatást pedig csak elszórva kapunk. Ha pedig valaki külföldön vállal családot, akkor azzal kell szembesülnie, hogy a magyar állam alig ad támogatást a külföldön születő gyerekek magyar nyelvű oktatására és magyar kultúrára nevelésére. Ezt a munkát most főleg civilek, többnyire önkéntesen végzik világszerte. Szerintünk ezeknek a problémáknak a gyökere az, hogy a magyar parlamenti képviselők nem is értik, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet egy külföldön élő magyar. A kivándorolt magyarok képviselőjeként a hangjuk lehetnék a parlamentben, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy a magyar állam az állampolgárait cserben hagyja.

Szerinted milyen általános problémákkal küzdenek a kinti magyarok?

Itt az Egyesült Királyságban az egyik leglátványosabb probléma a Brexit és a koronavírus-járvány kapcsán is a tájékoztatás hiánya volt. Hiába dolgozik 37 ember a londoni nagykövetségen, alig kaptak a kinn élő magyarok segítséget a letelepedés körüli ügyintézéshez, vagy információkat arról, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet például hazalátogatni a járvány alatt. Amúgy külön embere van a követségnek az Angliában élő üldözött keresztények megvédésére, van katonai attasé is, de nincs emberük arra, hogy akit mondjuk munka vagy lakhatás kapcsán átvernek, annak érdemben segíteni tudjanak. Az utóbbi időben, hogy elkezdtünk a konzulátustól aktívan információt kérni és látják, hogy a Momentum Egyesült Királyság Facebook-oldalon több hasznos információt osztunk meg, mint a követség, ők is elkezdték végre végezni a munkájukat és tájékoztatást nyújtani. De még ekkor is odaírják, hogy nem áll módjukban válaszolni a felmerülő kérdésekre. Mi, a Momentum egyesült királyságbeli helyi szervezetében önkéntesen, pár órán belül válaszolunk minden hozzánk befutó e-mailre, üzenetre, kommentre. Nem csak elavult, de sokszor egészen abszurd a rendszer amit itt működtetnek. Lassan hat éve élek itt, és biztosíthatlak bennetek róla, hogy Angliában nem üldözik a keresztényeket.

Csillag Tamás
fotó: Forrás: facebook.com / Csillag Tamás

Lehet egyszerre támogatni a külföldön új életet kezdőket és közben azon is dolgozni, hogy minél többen térjenek haza Magyarországra?

Én abban hiszek, hogy a magyar államnak segítenie kell és nem ítélkeznie. Most, ha valaki elhagyja az országot, akkor arról gyakorlatilag lemond az állam, és ez nem helyes. Úgy gondolom, hogy bármennyi időre is hagytad el az országot, magyar tudsz maradni, ha magyarnak vallod magad. Szerintem lehetőséget kell adni a külföldi magyaroknak arra, hogy ne szakadjanak el az országtól. Senkit nem akarunk a hazatérésre kényszeríteni, de én azon fogok dolgozni, hogy egyszer tényleg érdemes legyen hazamenni.

Ha képviselő lennél, te is hazatérnél?

Háromlaki életet képzelek el. Az időm kisebbik részében Szombathelyen lennék, a parlamenti munka főleg Budapesten van, és közben rendszeresen látogatnám a külföldi magyar közösségeket, hogy jobban megérthessem a problémáikat és megismerjem személyesen is azokat, akiket képviselek.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

atutazo: N* *rd m*g * "ny*gg*r" k*rt,s*kk*l *l*tt* j*bb h* *lp*sz...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: *z *rn*-*lv*sn* n*m t*d* r*jt*tt *r*f*rr*s*k,* zs*k kr*mpl*n m*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: H*b*zt*m,*l*sm*r*m. N*m 50 *vr*,cs*k 2050- *g t*tk*s*t*tt*k. V*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
amiede: M* * g*nd*d T. m*d*r*t*r? M*v*l *s s*rt*tt*m m*g * sz*b*ly*k*t?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
Megamedve: * n*mz*t cs*t*ny* *r*gk*r*r* k**rd*m*lt* * n*v*t....
Nagy Feró kibérelte a Nemzeti Színházat a születésnapjára