NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Cserga: A zenében nem lehet csalódni

25 éves a Cserga és Barátai Blues-Rock Band. Jubileumi koncerten jártunk, nézelődtünk, hallgatóztunk, kérdeztünk.

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen, a zenekar életében fontos koncerten minimum teltház lesz, és jönnek, akik az elmúlt negyedszázadban látogatták a csapat koncertjeit. De a kezdés előtt néhány perccel alig néhányan lézengenek az MMIK aulájában, később lesz lesznek többen olyan harmincnál.

Aulából kis klub

Ennél magasabb az átlagéletkor, itt bizony, többségben vannak a negyvenesek. Elvétve akad néhány fiatal, de közülük többen szakmabeliek, más zenekarokban nyúzzák a hangszereket. A laza érdeklődés okát most nem firtatjuk, megtettük ezt korábban

2009.05.09. 20:43

Tavaszi felvágott – Blues koncert Csergával a Malomban

/ fülpiszkáló gal. 1 kapcs. /
A közönség átlagéletkora olyan 35 felé közelít, meg is lepődünk, amikor két tizenéves szőke lány kucorog be a sarokba. A sláger itt a csapolt sör és a hely specialitásának számító velős pirítós.
, bő két és fél évvel ezelőtt, egy hasonló buli után.

Klubhangulat
fotó: Török Annamária

A hangulat is családias, Cserga kötetlenül nyomja

2010.08.09. 22:24

Cserga: „Az idegenvezető sokat beszél, de semmihez sem ért”

/ életmód gal. 3 hsz. 1 kapcs. /
Már a rómaiak is építettek elkerülő utat, a középkorban mindent elhagyott tárgyat összeszedtek, kétszáz éve pedig a műkincstolvajok szállták meg a várost. Varga Péterrel, Csergával, a szombathelyi Romkertben sétáltunk egy jót.
a narratívát, két zenekar is fellép itt most, igaz, majdnem teljes az átfedés köztük. Először a GMB, a Rory Gallagher előzenekar, majd a Cserga BBB játszik, olyan egy-egy órát.

Az ismerősökből, haverokból áll közönség pillanatok alatt átrendezi az aulát, a fal mellett álló fotelekből nézőteret varázsolnak középre, a nagy tér helyett máris egy kis klubban vagyunk.

Ringatózás kis mosollyal

És kezdődik is a Rory Gallagher emlékkoncert, a GMB előadásában, ami tulajdonképpen maga a Cserga és Barátai BB, csak másik dobossal, aki még a 25 év elején játszott először a csapattal. És eggyel kevesebb gitárossal, valamint az időközben külföldre kötözött, majd hazatért billentyűssel.

Van tér bőven
fotó: Török Annamária

Szól a blues modernebb változata, ez a zene nem csápolásra, hanem elmélyülésre csábít, ülve is marad mindenki, azt vesszük észre, hogy magunk is ringatózunk a vontatott ütemre, sőt, a mellettünk ülő, a húszas évek elején járó fotós kollegina is ezt teszi, néha azért elmosolyodik a gesztusok láttán. Hiába, ő már másik generáció.

Három fiatal srác, zenészek egyébként, hozzák a kötelező formát. Hosszúkabát, copfban a haj, kézben a sörösüveg, egyszerre veszik le a kabátot, és veszik vissza, amikor dohányozni indulnak a szabadba, mert, hát most már csak ott szabad.

Másik idősík

Gyorsan elmegy az egy óra, a büfé is szellős, a pincérlány azonnal kéri az ásványvíz árát, biztosan vannak rossz tapasztalatai, de az is biztos, nem itt és nem most. Mindenki haver, bárkivel szóba lehet állni, a fiatal srácok haverkodnak is, egy korosabb hölgy figyelmeztet, hogy a sálunk a földre csúszott.

Pörgősebb a második rész
fotó: Török Annamária

A második rész változatosabb, pörgősebb, itt már a rhythm and blues dominál, a zenekar is nagyobb lendületet vesz. Mi meg kicsit nosztalgiázunk, habár nem éppen saját tapasztalatból, az a kor azért régebben volt, amikor ez a stílus volt a mainstream. De aztán belenyugszunk, hogy másik idősíkban vagyunk, és a múltat nem lehet visszahozni.

Felidézni viszont igen, és érdemes is. Ezt teszik Csergáék már 25 éve, ezt teszi több hasonló csapat szerte az országban, és reméljük teszik még sokáig. Még akkor is, ha a 20-25 évvel ezelőtti Cserga és Barátai BB is a múlthoz tartozik már, de jó alapokon állnak. És tudják, hova és meddig mehetnek el.

Ezt nem lehet megunni

25 év nagy idő, majdnem egy emberöltő. Sok ez egy zenekarban?

Azért egy zenekarban, mert ez az én zenekarom. Én hívtam meg olyan embereket, akikkel szívesen játszom, és ezért van, hogy a tagok többsége már a kezdetektől itt játszik. Nekem nagyon fontos, hogy emberi kapcsolatokra épüljön, amit csinálunk.

Az első három év után, ami a szárnypróbálgatások időszaka volt, többen is kiszálltak, hogy a saját ötleteiket valósítsák meg, de sikerült olyan embereket találni, akikkel nem csak zeneileg, hanem emberileg is megértjük egymást.

Nem lehet ezt megunni? 25 éven át ugyanabban a stílusban játszani?

Ha egy zenész unja, amit csinál, akkor abba kell hagyni. Sokan hagyják abba, de aztán megint feltámad bennük a késztetés, és újra kezdik. Van egy titka ennek, nem ugyanazt kell csinálni mindig. Mi nem ugyanazokat a számokat, és nem ugyanúgy játszuk, mint mondjuk tíz éve. A számok többsége lehetőséget ad az improvizációra, és ez teszi érdekessé, számomra is.

Ezt nem lehet megunni
fotó: Török Annamária

Azért nem telt meg az aula. Nem számít kevésnek ez a harminc ember?

Megmondom őszintén, a 25 év alatt sokszor volt olyan, hogy öt vagy tíz ember volt csak a koncertünkön. Mindig az volt az elvem, hogy szeretem ezt csinálni, és ha egy embert érdekel, akkor egy embernek is el fogjuk játszani a műsort. Nem az számít, hogy hányan vannak, hanem az, hogy akik eljönnek, jól érzik-e magukat. Ebben a nagy zűrzavarban, ami körülöttünk van, nagyon jó érzés, hogy vannak egyáltalán, akik kíváncsiak ránk.

A bevezetődben mondtál valami olyasmit, hogy el akarnak lehetetleníteni. Mit értettél ez alatt?

Én rokkantnyugdíjas voltam január 1-ig. A politika most nagyon belenyúlt az emberek életébe, úgy ítélem meg, hogy a legszerencsétlenebb, legnyomorultabb emberek életét tették először tönkre. Ez legyen annak a felelőssége, aki ezeket az intézkedéseket meghozta, és érezzen lelkiismeret-furdalást miattuk. A rokkantnyugdíjasok státusza január 1-től megszűnt. Én félállásban voltam vállalkozó, nagyon kevés jövedelmet tudtam ebből szerezni, a zene is ide tartozott.

Ez a törvény gyakorlatilag keresztülhúzta azokat a működési formákat, amikben a zenekar eddig működött, és ezt nagyon rosszul élem meg, és nagyon felháborítónak tartom. A kritikám nem pártszimpátián alapul, arról van szó, hogy egy rokkant ember megpróbál rendet csinálni az életében, megpróbál kialakítani egy egzisztenciát, és ezt most egy tollvonással húzták át.

Térjünk vissza a zenekarhoz. Gondolom, sokfelé jártatok a 25 év alatt.

A legnagyobb élményem egy hollandiai fellépés volt 2008-ban, a Rory Gallagher emlékzenekarral, egy Rory Gallagher fesztiválon, ráadásul Rory 60. születésnapján. Ez örök élmény marad. 97-ben játszottunk a paksi bluesfesztiválon, de a koncertjeink többségét a Nyugat-Dunántúlon és Ausztriában adtuk. A legszebb időszak a 90-es évek eleje volt, amikor rengeteget játszottunk egyetemi és főiskolai klubokban, korban is közelebb voltunk a közönséghez, és a zenei ízlésük is hasonló volt, mint nekünk.

A mai közönségünk nagyjából velünk egykorú, vagy idősebb, de azért van néhány fiatal is. Főleg zenészek. Mi alapjában mindig klubzenészek voltunk, de szeretek nagyszínpadon is játszani. De abban kevesebb a rutinunk, hiszen ott kevesebbet játszhatunk. A legjobban a klubokat szeretem, az ember ott érti a közönség közelségét, sokkal könnyebb velük kontaktust teremteni.

Meddig lehet ezt csinálni?

Nem tudom. BB. Kingből kiindulva, amíg az ember a kezébe tudja venni a gitárt. Ezt az ember addig csinálja, ameddig bírja és ameddig örömét leli benne. És ha valaki komolyan foglalkozik a zenével, az nem tudja megunni. A zenében nem lehet csalódni. Emberekben csalódhatsz, a zene mindig örömöt okoz, ha jól csinálod, és megfelelő munkát fordítasz bele.

Kapcsolódó

2010.08.09. 22:24

Cserga: „Az idegenvezető sokat beszél, de semmihez sem ért”

/ életmód gal. 3 hsz. 1 kapcs. /
Már a rómaiak is építettek elkerülő utat, a középkorban mindent elhagyott tárgyat összeszedtek, kétszáz éve pedig a műkincstolvajok szállták meg a várost. Varga Péterrel, Csergával, a szombathelyi Romkertben sétáltunk egy jót.

2009.05.09. 20:43

Tavaszi felvágott – Blues koncert Csergával a Malomban

/ fülpiszkáló gal. 1 kapcs. /
A közönség átlagéletkora olyan 35 felé közelít, meg is lepődünk, amikor két tizenéves szőke lány kucorog be a sarokba. A sláger itt a csapolt sör és a hely specialitásának számító velős pirítós.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

okoska120: * sz*v*g*t l*g*l*bb t*dt*....
Igazi ősmagyarként, Petőfi mentéjében énekli a Himnuszt Varga Viktor
fgzb: * f*nt* k*p*n *gy*rt*lm**n p*rtr*nd*zv*ny v*n. N*m t*d*m, k* *...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
fgzb: H*zd k* * f*j*d * h*v*r*d s*gg*b*l, h*th* k*t*szt*l * l*t*s*d......
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
Ddd911: *rr*l l*h*tn* v*t*tk*zn* m*ly*k *ld*l *z *k* v*h*m*ns*bb*n *ll k...
Hollik István Sárváron is bejelentette, hogy megállították Karácsony Gergelyt
eheti: D* j*! V*l*k*n*k. Sz*r*ncs*r* m*r*dt * r*m*k h*lysz*n *s * c...
Emberek! Idén is lesz óriáskerék Szombathelyen