NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Propagandavizit az idősotthonban válsághelyzet és látogatási tilalom idején?

Újabb botrány van kibontakozóban Csepregen? Ezúttal a polgármester „ámokfutását” kifogásolja egy olvasónk.

„Vérlázító, hogy amikor a saját rokonok sem látogathatják szeretteiket, az egészségügyi és szociális dolgozók már több mint egy éve megfeszítetten dolgoznak napról napra, akkor jut idő a legolcsóbb giccsparádéra. Eléggé sötét propagandát tolva építi karrierjét a csepregi ifjú polgármester Horváth Zoltán. Polgármesterként sorra látogatja meg a jubileumi születésnapokat ünneplő időseket, 90. 95. 100. éves embereket, akiknél még inkább magasabb a fertőzésveszély kockázata”

– panaszolja olvasónk, aki egyenesen „ámokfutásnak” nevezi a normál helyzetben egyébként megszokottnak számító polgármesteri szokást. Ami pedig még pluszban kiverte nála a biztosítékot, hogy a térségi újságban és a közösségi oldalakon is folyamatosan beszámolnak a vizitekről. Ergo reklámozzák azokat.

fotó: Józing Antal

„Amikor minden nap százak halnak meg a koronavírus következményeként, akkor nem hiszem, hogy egy születésnapi zsúr a legfontosabb. Szomorú, hányingerkeltő viselkedés” – fogalmazta meg véleményét.

Csepregen ritkán van botrány, de ha van, akkor nagy

Olvasónk még hozzátette azt is, hogy amikor a szociális dolgozók jutalmazásáról volt szó, akkor „ugyanez a városvezető szúrta ki az általa most is meglátogatott idősek otthonában dolgozó ápolók és szociális munkások szemét 10 ezer forinttal.” Ez a tavaly év végi ügy pedig újabb politikai háborút indított Csepregen, lapunk is részletesen beszámolt róla

2020.12.23. 07:13

Visszautasított és fel nem vett jutalmak, újabb politikai háború Csepregen

/ közélet 1 hsz. /
A történetben kevés a tényszerűség, annál több az indulat.
és az országos sajtót is bejárta.

De nem ez volt az egyetlen érdekes történés a Vas megyei városban, történtek más furcsaságok is az elmúlt években, így sokakban felmerülhet a kérdés: egy újabb országos szintű botrány van kibontakozóban?

Megszólalt a polgármester

A levélben foglaltakról természetesen megkérdeztük Horváth Zoltán polgármestert is, aki részletesen kifejtette véleményét és azt is elmesélte, hogy működik a szépkorúak köszöntése Magyarországon.

Mint írja, többek közt a 90., a 95., a 100., a 105., a 110. és a 115. életévüket betöltött, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokat az erről szóló kormányrendelet – 255/2008. (X.21.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdése – értelmében köszönti a kormány az ország nevében.

Ez pedig úgy működik, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) írásban megkeresi a szépkorút, legalább 60 nappal azelőtt, hogy születésnapját ünnepelné és megkérdezik tőle, hogy szeretné-e, ha személyes felköszöntenék vagy sem.

Ha igen a válasz, akkor a BFKH elektronikus úton elküldi a szükséges adatokat a területileg illetékes jegyzőnek, aki aztán 15 napon belül szintén elektronikus úton jelzi a nyugdíjfolyósító szervnek, hogy milyen időpontot egyeztettek a szépkorúval, akinek kiállítják az okiratot, amit a miniszterelnök aláír a kormány nevében.

Szép gesztus a szép kort megélt állampolgár felé

Mint Horváth Zoltán mondja, általános gyakorlat az ország több pontján és Vas megyében, így tehát Csepregen is szokás, hogy a polgármesterre bízzák ezt a feladatot, ami azon kívül, hogy egy jogszabályból fakadó feladat, még egy szép gesztus is a szép kort megélt állampolgár felé.

„A köszöntés tehát nem a polgármester egyéni döntése és kezdeményezése, azt az illetékes államigazgatási szervek kezdeményezik és szervezik meg. A polgármester ebben a folyamatban – mint a település megválasztott képviselője – felkérés alapján, a szépkorú személy kifejezett kérésére tesz eleget a köszöntésnek, jelen járványügyi helyzetben a szükséges óvintézkedések (maszk, kesztyű, esetleg köpeny) betartása mellett” – hangsúlyozza.

fotó: Facebook/Zoltán Horváth

Horváth Zoltán emellett úgy gondolja, hogy ha ezeket az eseményeket a város és a polgármester személyes közösségi oldalán is közzéteszik, az nem kampánycélokat szolgál. Ez ugyanis manapság csak egy eszköze annak, hogy a város lakosságát is értesítsék a történésekről és az olyan különleges eseményekről, mint például hogy egy honfitársuk, ismerősük, barátjuk milyen szép kort megélt.

„Ez nem egy most bevezetett hagyomány, hanem egy korábbi szép szokás folytatása” – zárta mondandóját.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: * k*rm*ny gy*l*z*t*s *gy**t n* pr*b*lj* m*gm*gy*r*zn*, n*m f*g s...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Katka: B*jj v*ssz* * f*k*l**b*, *tt *rz*d j*l m*g*d, m*rt m*nt l*tn* *z...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Katka: H*t t* n*gy*n b*t*g*k v*gyt*k, *ly*n *mb*r*k*t n*v*lt k* * f*d*s...
Kiemelkedő munkát végző pedagógusokat tüntettek ki Szombathelyen
mihu68: *k*k *zt * v*r*st l*n*ll*zt*k *z*kn*k n*m k*ll*tt l*m*nd*n* m*rt...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot