NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Alig csökken a munkanélküliség Vas megyében

A számok nem igazolják a kormányzati kommunikációt. És a bizonytalanság még itt van a levegőben.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a koronavírus-járvány sokként hatott a világgazdaságra, és ebből a sokkból Magyarország sem maradt ki.

Habár a kormányzati kommunikáció igyekszik tompítani a bajt, sőt győzelemként beállítani a történtekent, a KSH számai drámai visszaesést mutatnak:

2020 második negyedévében a hazai GDP 13,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és régiónk szemszögéből még sötétebb az ég: az ipar 20,1, ezen belül a feldolgozóipar 21,7%-kal zsugorodott .

György László államtitkár mindeközben a múlt hónapban ecsetelte a gazdaságvédelmi akcióterv sikerét és a regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenését.

Ennek az optimizmusnak nemcsak a GDP drámai zsugorodása mond ellent, de ha megnézzük a munkanélküliségi adatokat, azt látjuk, azok közel sem olyan megnyugtatók, mint György László szavai.

Nem azt mondjuk, hogy drámai, de az látszik, hogy a korábbi kedvező munakerőpiaci helyzet már a múlté.

A Vas megyében például márciustól megnövekedett meg a munkanélküliség, hogy aztán májusban tetőzzön 8439 fővel . A nyár második felében valóban tapasztalható volt némi csökkenés, de a júliusi szám (7801) még mindig 92 százalékos (!) emelkedést jelent a januári értékhez (4062) képest.

Nem egy diadalmenet, főként ha hozzátesszük, hogy a határok újbóli meg nyitásával minden bizonnyal számos regisztrált álláskereső visszament Ausztriába dolgozni.

A járásokra bontott adatok – különösen a szombathelyi számok - jól mutatják a folyamatot: a tavaszi megugrást, a nyári tetőzést, majd a csigalassúságú javulást, ami stagnálás közeli állapot.

A régiós adatok azt mutatják, hogy Zala megyében nagyon hasonló a helyzet. Győr-Moson-Sopronban jelentősebb a munkanélküliség csökkenése, de ott is nehéz tisztán látni az ingázók nagy száma miatt, és az is látszik, hogy a számok egy jóval alacsonyabb alapról indultak.

További nyugtalanságra adhat okot, hogy a járvány ismét felpörögni látszik. És akkor ott vannak még a világgazdaság bizonytalanságai, kiegészítve azzal, hogy a kormány is meg tudja lepni a hazai gazdasági szereplőket, amire példa az elmúlt napok határzár-mizériája.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

TMiki: *z * "cs*k p*r*ncs*t t*lj*s*t" k*f*g*s m*g*s m*dd*g t*rj...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
kovacs_ugynok: * l*g*rb*n *s *zz*l v*d*k*zt*k * b*rt*n*r*k. *tt*l f*gg*tl*n*...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
demoktatorovm: N* k*zdj*t*k *l *k*zn* * M*v*szn*t *s! *nny*t *rd*m*l? *zt * m*...
Nagyon megviseli Törőcsik Marit a bezártság
nemazert: *bsz*l*t m*k*dh*t. *z *d*s * t*rl*szt*sh*z m*gf*l*l* j*v*d*lm*t ...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
kovacs_ugynok: * g*nd *z, h*gy * m*gy*r *d*f*z*t*k h*v* n*tt* 5-6 m*ll**v*l &#3...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében