NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Alig csökken a munkanélküliség Vas megyében

A számok nem igazolják a kormányzati kommunikációt. És a bizonytalanság még itt van a levegőben.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a koronavírus-járvány sokként hatott a világgazdaságra, és ebből a sokkból Magyarország sem maradt ki.

Habár a kormányzati kommunikáció igyekszik tompítani a bajt, sőt győzelemként beállítani a történtekent, a KSH számai drámai visszaesést mutatnak:

2020 második negyedévében a hazai GDP 13,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és régiónk szemszögéből még sötétebb az ég: az ipar 20,1, ezen belül a feldolgozóipar 21,7%-kal zsugorodott .

György László államtitkár mindeközben a múlt hónapban ecsetelte a gazdaságvédelmi akcióterv sikerét és a regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenését.

Ennek az optimizmusnak nemcsak a GDP drámai zsugorodása mond ellent, de ha megnézzük a munkanélküliségi adatokat, azt látjuk, azok közel sem olyan megnyugtatók, mint György László szavai.

Nem azt mondjuk, hogy drámai, de az látszik, hogy a korábbi kedvező munakerőpiaci helyzet már a múlté.

A Vas megyében például márciustól megnövekedett meg a munkanélküliség, hogy aztán májusban tetőzzön 8439 fővel . A nyár második felében valóban tapasztalható volt némi csökkenés, de a júliusi szám (7801) még mindig 92 százalékos (!) emelkedést jelent a januári értékhez (4062) képest.

Nem egy diadalmenet, főként ha hozzátesszük, hogy a határok újbóli meg nyitásával minden bizonnyal számos regisztrált álláskereső visszament Ausztriába dolgozni.

A járásokra bontott adatok – különösen a szombathelyi számok - jól mutatják a folyamatot: a tavaszi megugrást, a nyári tetőzést, majd a csigalassúságú javulást, ami stagnálás közeli állapot.

A régiós adatok azt mutatják, hogy Zala megyében nagyon hasonló a helyzet. Győr-Moson-Sopronban jelentősebb a munkanélküliség csökkenése, de ott is nehéz tisztán látni az ingázók nagy száma miatt, és az is látszik, hogy a számok egy jóval alacsonyabb alapról indultak.

További nyugtalanságra adhat okot, hogy a járvány ismét felpörögni látszik. És akkor ott vannak még a világgazdaság bizonytalanságai, kiegészítve azzal, hogy a kormány is meg tudja lepni a hazai gazdasági szereplőket, amire példa az elmúlt napok határzár-mizériája.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: *l*sk*d*?N* n* b*x.*ssz* k*v*r*d * x*rh*z* f*d*sz tr*ll*kk*l *z ...
Hamarosan megszületik Orbán Ráhel és Tiborcz István harmadik gyermeke
kezdem: M* v*n * k*sgy*r*kk*l??????...
Egy kisgyermek is megsérült, amikor két autó és egy kamion ütközött Szombathely határában
jóbarát: *ty* j* *g! T* k* * f*... l*h*tsz? M*t *rt*l *d* t* *st*b*? S...
Orbán Viktor: Jövő év elején elkezdjük a 13. havi nyugdíj visszaépítését
halfarkas: *n m*g j*l *ml*ksz*m, h*gy *tt m*ly*n p*r*zs v*t* v*lt * "h*...
Vannak reggelek és esték, amikor életveszélyes a szombathelyi közvilágítás
kezdem: "B* k*ll r*g*sztr*ln*"???? T*l*n r*g*sztr*ln* k*ll. N*...
Szombathelyi gazdik figyelem! Be kell regisztrálni a kutyákat