NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Csak a ferencesek tartanak körmenetet, de szentmisék szinte mindenhol lesznek

Az evangélikus személyesen is várják a hívőket, a reformátusok online tartják az istentiszteletet. Összegyűjtöttük, hogy hol és mikor lehet részt venni a szertartásokon.

Idén a plébánosokra és a lelkészekre van bízva, hogy megtartják-e az ünnepi szentmiséket, körmeneteket és istentiszteleteket. Mivel sajnos a legtöbb plébánia nem rendelkezik folyamatosan frissülő online platformmal, összegyűjtöttük, hogy hol és hogyan lehet részt venni a szertartásokon.

A templomok adminisztrációs munkatársai arról számoltak be, hogy az elmúlt hónapban jelentősen csökkent a templomok látogatottsága, körülbelül felére. Kifejezetten figyelnek arra, hogy csak egy háztartásban élők ülhessenek közel egymáshoz, a többieknek ki kell hagyniuk a másfél méteres távolságot. Minden templomban a bejáratnál van kihelyezve fertőtlenítőszer, a szenteltvizeket pedig beszedték. Mindenkinek kötelező a maszk, kivétel a kántornak, ő maszk nélkül énekli végig a szentmiséket. Van, ahol nem egyáltalán nincsenek ministránsok, máshol pedig kizárólag felnőttek lehetnek. A perselyekkel nem mennek körbe, hanem azok a bejárathoz vannak kihelyezve, kifelé menet lehet adakozni.

Az evangélikusok a gyülekezeti tagokat arra kérik, hogy lehetőség szerint a Credo Rádión keresztül kapcsolódjanak be az ünnepi liturgiába. De a templomban nagypénteken 10 órakor tartanak ünnepi istentiszteletet, valamint este 6 órakor passióolvasást. Húsvét ünnepén pedig 10 órakor lesz ünnepi istentiszteletet az evangélikus templomban.

Szombathelyi Evangélikus templom
fotó: Bonyhádi Zoltán

A reformátusok tartják a legbiztonságosabb istentiszteleteket. Ők Facebookon élőben közvetítik az ünnepi istentiszteleteket. Pénteken, szombaton és vasárnap is 10 órától.

Szombathelyi református templom
fotó: Mészáros Zsolt

A római katolikusoknál pedig ahány templom, annyi megoldás. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2021. március 5-én hozott rendeletet, melynek a lényege, hogy a híveket felmentik a szentmisére járás kötelezettsége alól, ugyanakkor a nyilvános szentmisék továbbra is lehetségesek.

Székesegyház
fotó: Mészáros Zsolt

Összegyűjtöttük a hét leglátogatottabb szombathelyi templom miserendjét: az Oladi Plébániáét, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházét, a Szent Erzsébet Ferences Plébániáét, a Szalézi Plébániáét, a kámoni Krisztus Király Plébániáét, Szent Márton Plébániáét, és a szombathelyi-szőllősi Jézus Szíve-templomét.

Sarlós Boldogasszony – Székesegyház

A körmenet elmarad. Szombaton 17 órakor lesz szentmise. Székely János megyéspüspök vasárnap 10 órakor tart szentmisét. Ezen kívül vasárnap 7.30-kor, délben és 18 órakor is lesz szentmise, de azokat már más atyák mutatják be. A Szombathelyi Egyházmegye Youtube csatornáján a nagyheti szertartások élőben is követhetők.

Oladi Plébánia

Körmenetet nem tartanak. Szombaton 17 órakor azonban lesz szentmise és ételáldás. Valamint a vasárnapi szentmisék, szokott miserendben meglesznek tartva.

Szent Erzsébet Ferences Plébánia

Tartanak körmenetet. Szombaton 17 órakor lesz szentmise. Vasárnap a reggeli 7 órás szentmise után lesz ételszentelés, és a 10 órás szentmise után kerül sor a körmenetre a templom és a kollégium körül. Húsvéthétfőn ünnepi miserendet tartanak.

Szombathelyi Szent-Márton templom

Körmenet elmarad. Pénteken és szombaton nem, vasárnap a szokott miserend szerint lesznek szentmisék.

Szent Kvirin – Szalézi templom

Nem lesz körmenet. Pénteken 16 órától, szombaton 17.30-kor lesz szentmise, ami után a szabadban lesz húsvéti ételáldás a templomlépcsőről.

Kámoni Plébánia

A feltámadási körmenet itt is elmarad. Pénteken Kámonban 18 órakor, Herényben 15 órakor lesz szentmise. Szombaton 17 órakor csak a kámoni templomban lesz ünnepi szentmise és ételáldás. Vasárnap Kámonban 7.30-as mise után lesz ételszentelés a szentmise végén. Kámonban vasárnap még 10.30-kor és 18 órakor, Herényben 9 órakor lesz mise.

Szombathely-Szőllős templom

A körmenet elmarad. Szombaton 18 órakor lesz szentmise, és 18.45-kor ételszentelés. Vasárnap és hétfőn 8 és 10 órakor lesz szentmise. Szabolcs atya a templom oldalán biztosította a híveket arról, hogy a templomtér továbbra ki lesz hangosítva, a plébánia udvara is nyitva lesz, ha úgy látjuk, kültéri áldoztatásról is gondoskodni fogunk.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen