NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Mediawave 2011

Chill out Andreya Trianával, zajos péntek éjszaka a Mediawave-en

Jordán sem álmodhatott volna agorább Agorát, mint amilyet a Mediawave péntek este a szombathelyi színházból varázsolt. Sok százan hallgattak klubzenét, pohárral a kézben virultak és fesztiváloztak.

Az est döbbenete, hogy valami csípős megjegyzéssel indítsunk, hogy hiába éheztünk meg, merthogy a vörösbor mellé lecsúszott volna egy zsíros deszka, vagy bármi, a színház büfé-éttermét készületlenül érte az effajta fesztiváligény, egyszerűen nem gondoltak arra, hogy Mediawave idején, emberek csoportjai tíz után is bekapnának valamit. A tegnap volt a gasztronómiáé

2011.06.10. 09:55

A felrobbantott babgulyástól a kurd állófogadásig

/ mediawave 2011 gal. 3 kapcs. /
Ahogy a háborúban a katonáknak muszáj, úgy a mozizásban elernyedt testnek ajánlott enni a film után, ha orosz, ha francia, ha magyar. Csütörtökön kurd szakács prezentált parádés padlizsános-lencsés-borsós vacsorát.
, a péntek pedig így csak a zenéé lett.

Grencsó István
fotó: Mészáros Zsolt

A körítéshez még hozzátartozik, a színház terasza és nézőterei megelevenedtek, kint a teraszon és a klubban a csupasz falak a rávetített fényinstallációktól ezer színben játszottak (hála a fehérvári Méhkasaula Kulturális Egyesületnek, (MAKE) akik dia- és írásvetítőik segítségével színezték újra a tereket).

Tiszta erős hang – mint a nyári szellő

A péntek első durranása a Vajdaságból elszármazott, Franciaországban élő, kortárs zenész, Stevan Kovacs Tickmayer volt, akivel Grencsó István (szaxofon) és Geröly Tamás (dob) muzsikált.

A csúcspont eztán következett, a lágy downtempot diktáló fekete énekesnő, Andreya Triana fellépése, aki Bécs, Stockholm és New York közt félúton egy órára ugrott be közénk. A Márkus Emília terem jó választásnak bizonyult, mint helyszín: klubhangulatban, jól eső zsúfoltságban, jó hangzással hallgathattuk végig. Elmélyülésre alkalmas volt a tér, kár is lett volna kivinni ezt a bulit mondjuk a Fő térre, meghalt volna.

A kísérletező énekesnő és dalszerző – olvashatjuk róla - Dél-Kelet-London-i, multikulturális közegben nőtt fel. Hét éves korában kezdett énekelni, London belvárosának hangjai inspirálták. A fürdőszobába zárkózva töltött órái versek, mix kazetták és felvételek társaságában teltek. Legtöbben a Ninja Tune sztár Bonobo-ból ismerhetik az énekesnőt, pedig olyan nevekkel is dolgozott együtt, mint Flyng Lotus hip-hop producer és a szupersztár Ninja Tune dalszerző Fink.

Andreya Triana hangja, mint a nyári szellő, megérint, betakar és jólesően melenget. Három kiváló muzsikussal érkezett (egy basszus-, egy szólógitárossal és egy dobossal). Maga az énekesnő is játszott valami éteri hangokon szóló citeraszerű hangszeren. Saját improvizációi jöttek be leginkább, a legvégén például egyedül játszott el két számot, aláfestésként saját hangját mixelte, keverte torzította. A partikba ritkábban járókat is magával ragadta, holott maga a zene melankolikus, dinamika alig, nyújtott, harmonikus kíséret van, meditációba húzó, komolyan érzelmes légkört teremtő.

ANDREYA TRIANA
fotó: Mészáros Zsolt

Nun tango - Éjféltől a „nemlétező nemzetek” folklórja

Lehetetlen dolog, hogy a Medaiwave legjobb bulijai rendre tíz után, nem egyszer éjfélkor kezdődnek. Gyakorlott fesztiválozóknak persze nem újdonság ez, jobb helyeken tizenegy előtt nincs buli, de itt vidéken downtempo van. Mindenesetre még bevártuk az éjfélt, és belehallgatunk a cseh akusztikus-elektronikusházas-páros, a „nemlétező nemzetek” folklórjára specializálódott DVA improvizatív előadásába.

Kár hogy olyan erős volt a zaj, hogy a Krúdy klubban aláfestő-zeneként sem igazán lehetett rájuk figyelni, pedig többet érdemelnének. Fél egy körül még állt a bál, szendvics továbbra sem volt, így jobbnak láttuk hazamenni egy kis otthoni bűnözésre.
Szombaton még egy utolsó nagy hajrá, lehet rápiheni…

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: k*m*ly*n? *gy h*n*p *l*tt 235 *z*r *mb*rt s*k*r*lt *ssz*tr*mb*t*...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
zofa: *z * f*r*g v*l*j**g g*szt*st*l*n b*nd* kb. 2 m*ll** 2x *lt*tt *m...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
Macoka: *z m*r m*g*nt *ly*n f*d*sz*s. V*n *gy k*rty* *m* n*m t*rt*lm*zz*...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
shopron: *bb*n m* *z *kt**l*s? 30 *v *l*tt s*k*r*lt f*l*j*t*n* k*t h*d*t,...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?