NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

A világ egyik legjobb állása egy chilei sivatagban van

Havonta 21 éjszakát kell dolgozni, de a látványért biztosan megéri.

Danielo Vidal már 15 éve dolgozik abban az obszervatóriumban, ami a chilei Atacama-sivatagban található. Ez a hely az Ahlarkapin, amelyet egy privát csillagvizsgáló és helyi vállalkozók egy csoportja tart fenn. Egyébként az őslakosok a Vénuszt nevezik Ahlarkapinnak, szóval innen a név.

Az Ahlarkapin, a világ egyik legjobb munkahelye
fotó:

Vidal havonta átlag 21 éjszakát dolgozik, és a többi idegenvezetővel együtt remekül keverik a tudományt és a helyi folklórt, így a

tárlatvezetéseik

valóban mindenki számára érthetőek, izgalmasak, és nem utolsó sorban feledhetetlen élmények.

A helyi folklór része a harcos csillagkép is
fotó:

Persze, nem csak a turisták szórakoztatása a cél, mert az Ahlarkapin asztronómusainak ősei a sztyeppéken pásztorkodtak, így a megfigyeléseik és történeteik szorosan hozzátartoznak az Andok csillagászatához. De a szöveg nem minden, mert képeken és a távcső lencséjén keresztül is betekintést nyerhetnek az erre járók az univerzum rejtelmeibe.

Közeleg az este az Atacama-sivatagban
fotó:

Mert a látvány önmagáért beszél

A csillagok olyanok, mint a drámák királynői, mindig egy botrányban halnak meg

- mondja Vidal, és tény, az éjszakai égbolt fényeinek különös játéka magával ragadja az embert, nem véletlen, hogy megannyi sci-fi játszódik az űrben a Star Wars tól a Star Trek ig, csak, hogy a két legsikeresebbet idézzük.

A kilátás sem gyenge
fotó:

És ha már drámák, akkor egy ilyen sivatagi előadás során is van dresszkód, de itt inkább a télies és nem az elegáns a nyerő, Vidal is egy narancssárga kabátban húzza ki a hűvös és sötét sivatagi éjszakákon. Persze, itt még a sötétnek is fontos szerep jut, mert a lakott területek fényszennyezése miatt ezeken a helyeken csak a legfényesebb csillagokat láthatjuk, míg az Atacama-sivatagban egy egészen más látvány tárul elénk.

Danielo Vidal számára ilyenkor keződik a meló
fotó:

Adódik a kérdés, hogy mi az, ami 15 évig egy sivatagban tart egy embert? Erre a kérdésre Danielo Vidal az égboltra tekintve csak annyit mondott, ez egyértelmű, és ez az, amiért úgy érzi, hogy az elmúlt 15 évben egyetlen napot sem dolgozott.

Ezt láthatja minden éjjel
fotó:

Még pár kép a helyről:

Hoppá-hoppá, ez nem semmi
fotó:
Itt épp dolgoznak
fotó:

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés