NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bűnmegelőzési tábor a Holdfényligetben - Adrenalinfröccs ebédre

A D.A.D.A. programban tevékenyen részt vevő gyerekeknek szervezett tábort a Vas MRFK bűnmegelőzési csapata. A Holdfényligetben a fák ágai között egyensúlyoztak és közösséget kovácsoltak a fiatalok.

Legális teljesítmény-fokozót, adrenalin fröccsöt kaptak azok a gyerekek, akik részt vettek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett közösségépítő táborban. A Holdfényliget ideális terepnek bizonyult, igaz, az időjárás borította a programot, de a délelőtti eső nem akadályozta meg az ifjakat abban, hogy délután legyűrjék a magasban kialakított drótkötélpályákat.

Németh Andrea százados
fotó: Tánczos Mihály

Németh Andrea századostól, a Bűnmegelőzési Osztály főnyomozójától megtudtuk, hogy szombathelyi iskolákból érkezett 27 diák a D.A.D.A. táborba. Olyan gyerekek, akik egész évben aktívan részt vettek az iskolai bűnmegelőzési programokban. Emiatt egymást általában nem ismerő tanulók kerültek be a csapatba, de a hangulat már a tábor felé vezető vonatúton - a "Piroskán" - oldódott.

Képzett animátorok tartottak csapatépítő tréninget a felsős diákoknak, akik hamar ráéreztek a dolog ízére és arra, hogy a feladatokat összefogva tudják megoldani. A bizalomra épülő feladatoknál pedig csak akkor tudtak továbblépni, ha megbíztak a partnerükben.

A D.A.D.A. (dohányzás - alkohol - drog - AIDS) program fő célja nagyon röviden: a gyerekek tudjanak nemet mondani, ha számukra veszélyes, vagy kétes szituációba kerülnek, esetleg valamilyen droggal (alkohol, dohány, kábítószer) megkörnyékezik őket. A tapasztalatok alapján a nyolcadik osztályosok esetében már komoly különbségek lehetnek a D.A.D.A. programban részt vevő és a többi diák között.

Szombathelyi parkban kínálták meg füves cigarettával

Ezt erősítette meg Lanschek Kitti is. Az idén ballagott, gimnáziumba készülő lány négy évig vett részt a programban és elmondása szerint sok hasznos információt kapott a rendőröktől, olyanokat, amikről egyébként nem hallott volna.

Kittit már megkínálták füves cigivel
fotó: Tánczos Mihály

Kitti elárulta, egy szombathelyi parkban már megkínálták füves cigarettával, de elutasította azt. Azt is tudta, hogy ilyenkor szólni kell a szüleinek, vagy pl. tanárnak.

Nem tiltják, beszélnek róla

Az a jó, hogy nem azt mondogatják nekünk hogy "nem szabad, nem szabad!", hanem elmondják, mit éreznénk, ha kipróbálnánk pl. a marihuánát. Én nagyon meglepődtem, mert azt mondták, jó érzés lehet

- kapcsolódott be a beszélgetésbe egy fiú. -

De beszéltek arról is, hogy mi történhet velünk utána. Milyen az, ha valakinek elvonási tünetei vannak, hogyan mennek tönkre családok, amikor valaki a kábítószerre költi minden pénzét, vagy mi vár arra, aki kábítószeresen okoz súlyos balesetet és börtönbe kerül. Nekünk kell mérlegelni, megéri-e.

Az alkoholról és a cigarettáról is kábítószerként beszéltek nekünk, ezek legális drogok és ugyanolyan függőséget okozhatnak, mint a hagyományosan kábítószernek mondott dolgok. Az egyik beszélgetésből tudtam meg, miért folyik langyos, vagy meleg víz a diszkók csapjából. Azért, hogy ne hideg vízzel csillapítsuk a szomjunkat, hanem a bárból vegyünk drága üdítőt, vagy alkoholt. Én még nem voltam ilyen helyen, mert fiatal vagyok, de ha eljön az én időm, akkor nem a saját káromon tanulok. Az is jó, hogy a felelősségről is beszéltünk. Szó esett a védekezésről és az Internet veszélyeiről is. Andi nénivel - aki megöl, ha megtudja, hogy lenéniztem - úgy lehet beszélgetni, mint egy baráttal, vagy barátnővel, nem kell szégyellni előtte semmit.

D.A.D.A. tábor a Holdfényligetben - 2011.
fotó: Tánczos Mihály

A D.A.D.A. célja

A D.A.D.A. program 1992. óta fut Magyarországon, a 10 évvel korábban az USA-ban kidolgozott D.A.R.E. (Drug Abuse Resistance Education) programon alapul. A D.A.D.A., azaz dohányzás - alkohol - drog - AIDS fogalmak egymásutánisága nem véletlenszerû. A betûk sorrendje is követni igyekszik a fiatalok próbálkozásait és az ezek következtében jelentkező veszélyeket.

Néhány feladatot csak közösen lehetett megoldani
fotó: Tánczos Mihály

Az ORFK tájékoztató anyagából kiderül, hogy a program fő célja, hogy a gyermekek mindenkor felismerjék a veszélyhelyzeteket, meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat. Ki tudják számítani döntéseik, cselekedeteik következményét, eredményét. Képesek legyenek ellenállni még a kortársaiktól érkező csábításnak, kínálásnak is, konfliktushelyzeteiket úgy oldják meg, hogy abból kikerülve ne érezzék vesztesnek magukat. "A program fő mondanivalója: tanuld meg a veszélyhelyzetet mindenkor FELISMERNI, a következményeket jól átgondolva helyesen DÖNTENI, ha kell ELUTASÍTANI, a neked ártó dolgokat, mindenképpen MONDD EL, hogy mi történt, és ha lehet, próbáld meg ELKERÜLNI az ilyen helyzeteket".

D.A.D.A. tábor a Holdfényligetben - 2011.
fotó: Tánczos Mihály

A Programot oktató rendőrök feladata, hogy az oktatási anyag feldolgozásával olyan megoldási módokat, paneleket közvetítsenek a gyermekeknek, melyeket attitûdként személyiségükbe építve “éles helyzetben” már készségszinten, rutinszerûen alkalmazhatnak. A D.A.D.A. módszere a szituációs és szerepjáték, valamint az irányított beszélgetés. Az oktató rendőr a munkafüzetek feladatait a módszertani kézikönyv iránymutatásaival játékos, könnyen befogadható formában dolgozza fel a tanulókkal, a gyermekek egy-egy valóságos, vagy meseszerû élethelyzet páros, vagy csoportos eljátszásával, mintegy saját maguk vonják le a helyzetből adódó konzekvenciákat. A foglalkozásokat videofilmekkel színesítjük. Az oktatás meghatározott tananyag szerint folyik, eltérés csak a gyermekektől érkezett kérdésekből, reakciókból, illetve a helyi sajátosságokból adódhat.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya