NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Parkolás névtelenül, ingyen

Akik nyitott szemmel járnak az utcán gyakran találkozhatnak rendszám nélkül álló autókkal. Főként a parkolóövezetekben. A közelben élők pedig azt is gyakran látják, hogyan szedi le s teszi fel naponta rendszámát a tulajdonos a parkolás idejére. Mint ahogy azt is, hogy a rendszeresen cirkáló parkoló őrök és közterület felügyelők miként sétálnak el az azonosíthatatlan kocsik előtt. És a becsületes parkolójegy- vagy bérletvásárló zsebében nyílik a bicska…

A Közterület-felügyelet felszólít

Az egyik Király utcai parkolóban mindennapos látvány ez. Az ember meg dúl-fúl magában, hogyan teheti ezt büntetlenül bárki is. Ám volt olyan lakos, aki a telefont is felemelte, hogy panaszt tegyen ellene – tudom meg Papp Győzőtől, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatóhelyettesétől.

Mint mondja, ők csak a KRESZ-t megsértők ellen léphetnek fel, szabhatnak ki helyszíni bírságot illetve kezdeményezhetnek eljárást. A rendszám nélkül álló kocsiról a közterületeseknek azt

kell feltételezniük

, - vélelmezniük - hogy forgalomra alkalmatlan, nincs engedélye. Amennyiben közterületen áll, annyit tehetnek, hogy felszólítást hagynak, melyben tájékoztatják a tulajdonost, hogy ha 30 napon túl is ott találják az autót, akkor elszállítják. Ekkor tudják csak kideríteni - a motorszám alapján – ki a

bliccelő

.

Természetesen a szóban forgó autósok nem egy hónapig tárolják kocsijukat az említett helyszínen, így mire a gépezet beindulna, már nincs kit keresni.

Rendszám nélkül a fizetőparkolóban
fotó: Nyugat.hu

Kerékbilincs? Kamera?

Papp Győző elmondja, hogy a kerékbilincs használatáról az önkormányzat dönt. Ők - a rendőrséggel együtt - néhány éve ugyan beterjesztették a javaslatot, de a képviselők nem találták szerencsés megoldásnak a kerékbilincset… A kamerarendszer kiépítése pedig nagyon drága volna. Maradna tehát a tettenérés – de lesben állni nem a közterület feladata.

Bírságot a SZOVA hajthat be, a két szerv törekszik az együttműködésre, Az igazgató-helyettes tapasztalata szerint a fokozott jelenlét miatt sokan meggondolják már mikor szabálytalankodnak.

A SZOVA rendeletre vár

A SZOVA a parkolási rendelet betartását ellenőrzi, vagyis, hogy érvényes jeggyel, bérlettel parkol-e a tulajdonos. Ha nem, akkor bírságol. Fotózó, mikuláscsomagot adó parkolóőröket naponta látunk, az alkalmazottak szorgalmasan végzik munkájukat. Sűrűn cirkálnak és már a néhány perces késés is több ezer forintunkba kerülhet. A rendszám nélküli autóval azonban nem tudnak mit kezdeni, hisz azonosíthatatlan a tulajdonosa.

Ahogy a városgazdálkodási egységvezető, Vörös Lajos mondja, ők csak abból főznek, amijük van. Mert ha nincs kerékbilincs és kamera, akkor szinte lehetetlen utolérni a csalót. Márpedig ők csak üzemeltetők, az ide vonatkozó jogszabályok és az önkormányzati rendeletek betartói. Rendeletmódosításra lenne szükség a helyzet megoldására.

Önkormányzat: Túlzás a kerékbilincs?

Az önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának vezetője, Lakézi Gábor elmondja, hogy

nagyon régen

használtak kerékbilincset, ám

nagy ellenérzéseket

váltott ki. Eltúlzott és súlyos büntetésként értékelték az autósok , hogy kisebb szabálysértésért is bilincsbe verhették a kocsijukat. (Azon persze lehet vitatkozni, hogy egy-egy esetben mivel lehet kiérdemelni a leláncolást, de azt alighanem kevesen vitatnák, hogy a rendszeres, közismert blicceléstől csak így lehetne elvenni az autósok kedvét.) A kamerarendszer pedig költséges – hallom ismét. Lakézi Gábor újfent megerősít abban, hogy rendeletmódosításra lenne szükség.

De ne legyünk

igazságtalanok

honfitársainkkal szemben, bliccelnek a külföldiek is. Igaz, ők nem szedik le a rendszámot, egyszerűen csak – tisztelet a kivételnek – tudomást sem vesznek a büntetésről. És ők is utolérhetetlenek. Illetve őket meg lehetne csípni, de – mint megtudom - ez annyira bonyolult és költséges eljárás, hogy nem érdemes vele foglalkozni.

Az út tehát egyelőre szabad – a joghézagot jól ismeri, aki eddig is élt az említett módszerekkel. És valószínűleg élhet is vele még sokáig. Mi pedig fizetünk helyettük is.

Hozzászólások (39)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: *s *gy*t*mr* k*ll j*rn* *rt*?...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
marko1968: K*v*ncs* l*nn*k,h*gy *gy sp*tk*zg*szd*sz m*t sz*m*ln* k* m*nny* ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: M*gy*r*zd m*g k*rl*k, h*gy T* *s * h*zz*d h*s*nl**k m**rt sz*m*l...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Kubota: N*m k*ss*bb*tv* * m*gy*r cs*p*t *rd*m*t...* l*tt* sz*m*k*t *lt*l...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
joska01: *z *g*zs*g n*h* f*j* d*l*g….t*n*ld m*g...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot