NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Alámerülünk a bűnmoziba: jön a Budapest noir, pénteken a Savariába

Populáris filmgyártásunk az idén komolyan belehúzott a hazai közönség kegyeinek visszaszerzésébe. A Kincsem kora tavaszi történelmi romantikus antréja és a nyári Pappa Pia zavarbaejtően felemás musicalhangulata után az ősszel alámerülünk a bűnmoziba. De még milyenbe!

Ez elmúlt évtized egyik legizgalmasabb műfaji irodalmi fejleménye volt idehaza a civilben matematika-fizika szakos középiskolai tanár (!) Kondor Vilmos Budapest-krimiciklusának megjelenése. Az ötkötetes regényfolyam fordulatosan izgalmas cselekményekkel, jól eltalált karakterek sokaságával, egyszerre a műfaj legnagyobbjaitól ( Hammett, Chandler ) ismert módon és mégis sajátosan magyar ízekkel, hiteles kor- és miliőfestéssel hozta be hozzánk a kemény krimi zsánerét.

A 2008-as Budapest noir-ral elkezdett, majd a Bűnös Budapest , a Budapesti kém , a Budapest romokban és a Szélhámos Budapest című kötetekkel ciklussá kerekített regényfolyam központi alakja az Amerikát is megjárt, kissé cinikus és kiábrándult, ám konokul kitartó és biztos belső morális iránytűvel megáldott bűnügyi tudósító, Gordon Zsigmond. Az öt egymást követő sztoriban az ő kalandjait követhetjük végig a háború felé szédelgő 1930-as évek, a háború, végül pedig 1956 őszének kulisszái előtt.

Fekete és bűnös Budapest - ütős színes előzetessel

A köztörvényes bűnök utáni rutinszerű oknyomozó újságírói munkája minden epizódban örvényszerűen húzza magával főhősünket az éppen aktuális magyar valóság fél- és alvilági életébe, a politikai és üzleti machinációk gerincroppantó és korrupt televényébe. Az általában jelentéktelennek tűnő esetekből elinduló bulldog következetességű kutatómunka szinte mindig törvényszerűen jut el a (folyton változó, mégis ugyanúgy ismerős) legmagasabb körök, az elit mocskos titkainak boncolgatásához - a műfaj kiábrándult, egzisztencialista szemléletmódjával érzékletesen ábrázolva szereplőinek gyarlóságait a körúti kávéházak, polgári szalonok és úri lakások világán át a lerobbant külvárosok, zugkocsmák, gyártelepek és szegényházak reménytelenségéig.

Sötét utcák, sötét titkok (Budapest noir)
fotó: Index.hu/Cinamatrix

A már a megjelenésekor megfilmesítésért kiáltó krimi-ciklus idén végre a gyöngyvásznakon is éltre kel. Az Amerikában élő, vágóként indult, és az 1956-os vonatkozású Amerikai rapszódia című munkájában már világsztárokat dirigáló Gárdos Éva kapta meg a lehetőséget, hogy mozgóképi, mozis éltre keltse Kondor Vilmos karakteres világát. Ami az előzeteseket, eddig nyilvánosságra került felvételeket látva meglehetősen hitelesen sikeredett - mind látványvilágában, mind pedig az erős színészi jelenlétektől ( Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Anger Zsolt, Kovács Adél, Mucsi Zoltán és mások) életre kelt izgalmas cselekmény szintjén.

Egy erős férfi és egy erős nő (Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka)
fotó: Kende Tamás/Kondor Vilmos Facebook

A majd csak november 2-án mozikba kerülő filmet Szombathelyen premier előtti közönségtalálkozón láthatja a közönség: október 27-én (pénteken) este 8 órai kezdettel . A krimik, a fordulatos kosztümös produkciók és a minőségi zsánerfilmek és általában a magyar film kedvelőinek erősen ajánlott a vetítés, mely után Gárdos Éva filmrendezővel és Törőcsik Franciska színésznővel lehet találkozni és beszélgetni. Kísérjük együtt kitartó nyomozásában Gordon Zsigmondot 1936 bűnös Budapestjén!

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt