NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A brit miniszterelnök akár két évre is elhalasztaná a Brexitet

Egyszerűen nem tudnak megegyezni, de közben a nyakukon az európai parlamenti választás.

Theresa May brit miniszterelnök nem hivatalos értesülések szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) legalább június végéig tartó elhalasztását fogja kérni az Európai Uniótól, de nyitva akarja hagyni az ennél jóval hosszabb, akár kétévi halasztás lehetőségét is - írja az MTI.

Március elején írtuk

2019.03.03. 16:30

A Brexit elhalasztásáról vitáznak a britek, közben az összeomlás szélén az autóiparuk

/ közélet /
Évek óta tart a vita, közben folyamatosan lassul az ország ipara.
, hogy a britek már a kilépés halasztását tervezik, hiszen a képviselőház sorra szavazta le a Theresa May által előkészített, és az Európai Tanács által elfogadott megállapodás-tervezeteket. Március 12-én a brit alsóház azonban nem csak a legújabb javaslat ellen szavazott, de elutasították a megegyezés nélküli távozást is.

Theresa Mayre további kemény hetek várnak
fotó: Getty Images/Christopher Furlong

Ha Nagy-Britannia külön megegyezés nélkül lépne ki az EU-ból, a gazdasága akár össze is omlana. A visszaesésnek már vannak jelei, éppen a brit húzóágazat, az autóipar teljesítménye esett vissza nagyon. Ha nincs megállapodás, a brit termékekre az EU-ban (és viszont) vámot vetnének ki, ami a multicégeket sújtaná elsősorban. Ráadásul a brit gazdaság már nem boldogulna a külföldi vendégmunkások nélkül, és megállapodás nélkül ők is csak sokkal szigorúbb szabályok szerint maradhatnának.

Eredetileg március 31-ig kellene kilépnie Nagy-Britanniának az EU-ból, de a jelen helyzetben ezt nem nagyon tudják teljesíteni. A brit kormány tájékoztatása szerint Theresa May még a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezlet előtt megírja a halasztás kezdeményezéséről szóló levelét Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének.

A levél tartalmáról nem árultak el semmit, de a BBC-nek nyilatkozó kormányilletékesek szerint May alapesetben június 30-ig terjedő halasztást fog kérni. A miniszterelnök a kilépési határidő két évig tartó halasztását is kezdeményezheti, ha rövid időn belül nem sikerül elfogadtatni a brit parlamentben a Brexit feltételeiről szóló megállapodást.

Viszont az Európai Tanács már felhívta a britek figyelmét, hogy a májusi EP-választásokig távozniuk kell. Vagyis, kemény hetek várnak még Theresa May brit miniszterelnökre.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten